Meld je gratis aan
De SP 90mm f/2.8 DI VC USD MACRO 1:1: perfect voor productfotografie © Lenstafette, Isabel, foto 1

19 juni 2017, 00:00

Isabel Schildkamp staat op het punt een macrolens aan te schaffen dus de Lenstafette is de ideale mogelijkheid om zo'n lens te testen. Ze is op pad gegaan met de SP 90mm f/2.8 DI VC USD MACRO 1:1. Lees hier de gebruikerservaring van Isabel.

Het objectief

Toen ik de lens binnenkreeg heb ik hem meteen uitgepakt: niet echt een lichte lens. Ik ben gelijk op pad gegaan en heb hem op verschillende standen geprobeerd. Het duurde wel even voordat ik de lens en al zijn mogelijkheden onder de knie had, want ik heb nog nooit met een macro lens gefotografeerd die zoveel mogelijkheden heeft.


Het is een mooie lens als je producten, close-ups en bloemen gaat fotograferen. Wanneer je bijvoorbeeld naar een event gaat, geef ik niet de voorkeur aan deze lens. Wel weer als je alleen close-ups maakt maar niet als je ook sfeerfoto's wilt gaan maken. Ik ben onder andere naar de kunstmarkt in Enschede geweest om daar kunstwerken en beelden van kunstenaars te fotograferen. Ik moest wel opletten dat ik een beetje afstand nam om het beeld er goed op te krijgen. Dat is in z'n drukte best lastig!


Een mooi beeld van een vrouw in een rode jurk op de kunstmarkt in Enschede. ISO 800 - F/2.8 - 1/8000 sec - 90 mm


Daarna ben ik met de trein naar Utrecht gegaan om foto's te maken van oude fietsen en sloten. Daar vond ik de lens erg fijn voor. In de trein heb ik ook foto's gemaakt van een meisje dat tegen over mij zat; de afstand tussen ons was niet groot maar toch maakte de lens mooie scherpte/diepte foto's.


Portret van een meisje in de trein op weg naar Enschede. ISO 800 - F/2.8 - 1/800 sec - 90 mm

Een oude fiets aan de gracht in Utrecht. ISO 800 - F/2.8- 1/2700- 90 mm.

Macro fotografie

Ik ben ook met de lens de natuur in gegaan. De bloemen staan nu zo mooi in bloei en overal vliegen bijtjes rond en zie je andere insecten. Ik heb veel geëxperimenteerd om de bloemen in verschillen de standen te fotograferen. Wat ik mooi vind aan deze lens is dat je goed de scherpte/diepte kan laten zien en dat is bij bloemen wel heel mooi.


Een simpele foto van een klaproos. ISO 800 - F/3,2 - 1/3200 sec - 90 mm.


Een scherpe foto van witte bloemen. ISO 800 - F/3.2 - 1/6400 sec - 90 mm.


Tevens heb ik de lens tijdens het fotograferen van een hockeywedstrijd getest. Ik moet wel zeggen dat het niet echt een lens is om snelle actiefoto's te maken. Maar als het actiemoment dichtbij is, kun je wel een goede foto maken en is de scherpte ook goed zichtbaar.


Hockeywedstrijd: ik had niet verwacht dat je met een macro lens ook een sportfoto kunt maken. ISO 800 - F/2.8 - 1/8000 sec - 90 mm.

Productfoto's

Ook ben ik bezig geweest om thuis productfoto's te maken met verschillende standen.
Ik vond de f/2.8 hier eigenlijk het meest tot zijn recht komen omdat je de scherpte/diepte mooi kunt laten zien in de producten. Dat vind ik zo mooi aan producten: je kunt ze precies zo neerzetten totdat je een mooie compositie hebt en met schaduwen werken. Hiervoor is het een perfecte lens omdat je handmatig kunt scherpstellen op wat jij scherp wilt hebben.


Stilleven. De scherpte is gelegd op de voorste cactus. ISO 800 - F/2.8 - 1/400 sec - 90 mm


Ik vond de beeldkwaliteit van de lens erg mooi. De USD-scherpstelling is erg fijn want je kunt het full-time handmatig scherpstellen, zonder gebruik te hoeven maken van de AF/MF schakelaar.
Ik vind het wel een zware lens in het gebruik maar het is een lens welke makkelijk in het gebruik is. De lens heeft verschillende mogelijkheden je kan wel AF/MF instellen en je kan VC/ON aan doen maar ook uit, dat is als de camera op de statief staat dat zorgt ervoor dat de lens wel scherp stelt met kleine bewegingen. En je kunt de scherpstelling aanpassen in drie richtingen: dichtbij, midden en veraf. Dat heb ik ook getest met 3 cactussen. Je kunt het dan ook nog aanpassen naar maximaal acht segmenten.

Conclusie

Ik vind de TAMRON SP 90mm f/2.8 DI VC USD MACRO 1:1 FO17 een goede en een fijne lens. Hij is niet moeilijk om in te stellen, deze doordat hij niet teveel verschillende instellingen heeft. Het is geen lichte lens maar dat went snel als je bezig bent met fotograferen. Het is ook fijn dat de lens een groot diafragma heeft, daarmee kun je met macrofotografie mooi de scherpte/diepte laten zien. Voordat ik de lens ging testen, was ik in overweging om een nieuwe macro lens aan te schaffen. De test heeft mijn keuze bevestigd: het wordt de TAMRON SP 90mm f/2.8 DI VC USD MACRO 1:1 FO17. Het is zijn geld meer dan waard.

Over de fotograaf

Isabel Schildkamp (1999) woont in Enschede en is van jongs af aan al geïnteresseerd in fotograferen. Isabel: "De camera van mijn vader hing vroeger op vakanties al om mijn nek en sindsdien ben ik veel aan het fotograferen. Ik doe de opleiding fotografie aan het ROC van Twente en heb inmiddels ook een eigen camera gekocht: een Canon 80D.
Mijn hobby's zijn fotograferen en hockeyen. Ik hockey al sinds mijn vijfde en wanneer ik geblesseerd ben, maak ik foto's van mijn team."

Ik geef de lens door aan

Ik vind dat de TAMRON SP 90mm f/2.8 DI VC USD MACRO 1:1 FO17 lens geschikt is voor hobby en professionele fotografen, want je kunt makkelijk met de lens overweg. Het is vooral geschikt voor product- en macrofotografie: je krijgt dan de details er goed op.

De gebruiksersreview van Isabel is de achtste uit de Lenstaffette waarin onze Zoom.nl community aan de slag gaat met de premium SP objectieven van Tamron. Lees meer over de Lenstafette.

Reacties (1)

Om te kunnen reageren, moet je ingelogd zijn

 
VGE op 19 juni 2017 om 16:40

Waarom zo'n hoog iso? ISO 800 - F/2.8 - 1/8000 sec . ISO 100/200 met een 1/500 - 1/1000 sec had ook perfect gewerkt. Of is dit met een speciaal reden gedaan?