Eerste indruk
Thuisgekomen van een week fotograferen in Frankrijk stond er een gigantische doos op me te wachten. Toen ik de doos openmaakte voelde het alsof ik jarig was maar ook alsof ik vreemd ging. De lenzen die ik zelf gebruik zijn allemaal Nikon lenzen en behalve mijn allereerste lens ( Tamron 28-105 2.8) heb ik geen ander merk in mijn fototas zitten. De lens die ik zelf het meeste gebruik is de 24-70 2.8 van Nikon. Hier heb ik er zelfs 2 van mocht er iets misgaan.
Naast het andere merk was de lenslengte 150-600 mm veel groter dan ik gewend ben.
Sportfotografie
Uit de beschrijving die ik van de lens gelezen had bleek de lens uitstekend geschikt voor sportfotografie. Daarom ben ik samen met sport- en fitnessmodel Rosanne Weijers naar Spaarnwoude gereden om te lens te testen. Ik heb er bewust voor gekozen om aan het begin van de middag te gaan fotograferen, een tijdstip waarop de meest fotografen thuis blijven vanwege het harde licht. Dit deed ik omdat ik graag wilde weten of de lens een toevoeging is voor mijn fototas wanneer ik volgend jaar weer aan het fotograferen ben voor Alpe d' HuZes, waar de lichtomstandigheden vaak ook verre van ideaal zijn.
Van huis uit ben ik geen sportfotograaf en het kostte Rosanne twee rondjes hardlopen, voordat ik de instellingen van de camera goed had om scherpe foto's van een hardloopster in volle vaart te maken. Toen ik mijn instellingen goed had staan, merkte ik hoe snel de lens scherpstelt en wat voor mooie resultaten je ermee kunt behalen.
"Zweefmoment tijdens het lopen" Testen hoe de lens scherpstelt bij beweging. Technisch: 420mm 6,0 1/200 iso 50.
Even een sprintje trekken...loper in volle vaart. Technisch: 150mm 5,6 1/640 iso 110
Wat mij erg meevalt aan de lens is hoe stabiel hij blijft, ook wanneer je uit de hand fotografeert. Dit is voor mij een zeer groot pluspunt. Bij het uit de hand fotograferen heb ik wel de beeldstabilisatie op 3 gezet.
Na het rondje bewegende sportfoto's ben ik toch maar even naar mijn eigen fotografie over gestapt en heb ik een leuke portretserie van Rosanne geschoten. Het nadeel van de minimale brandpuntafstand bij dit soort fotografie is de afstand. Je moet een behoorlijke afstand aanhouden als gevolg van het minimale brandpunt van de lens.
De lens is niet alleen geschikt voor bewegende beelden. Ook voor een aantal mooie portretten is de lens zeer bruikbaar. Technisch: 250mm 5,6 1/400 iso 400.
De lens heeft een enorm mooie scherpte diepte verhouding. Hierbij een test op de trap die in het kunstwerk staat. Technisch: 150 mm 5,6 1/400 iso 400.
Ingezoomd portret. De locatie Spaarnwoude bestaat o.a. uit een kunstwerk dat op een berg asfaltbrokken is geplaatst. Een mooi portret geschoten vanaf de top van de berg terwijl Rosanne naar boven klimt. Technisch: 550 mm 6,3 1/800 iso 400.
Conclusie
Pluspunten
-Een lens met een enorm zoombereik ( met een tele convertor ook nog een 2 keer zo groot te maken)
-Goede stabiliteit ook als je vanuit de hand schiet.
-Snelle autofocus
-Mooi Bokeh zeker bij de kortere brandpunt afstanden.
Minpunten
-Ik werk veel modellen en dansers en dan is communicatie zeer belangrijk. Door de minimale brandpuntafstand van 150mm sta je al vaak te ver weg om goed te communiceren.
-Er zit geen stevige opberghoes bij de lens meegeleverd, dit zou wat mij betreft wel aangepast mogen worden.
Conclusie: de lens zou zeker een goede aanvulling zijn in mijn lenzencollectie. Echter wel alleen voor sportfotografie of documentaire fotografie waarbij je meer afstand moet bewaren van de personen.
Over de fotograaf
Guido Bosland fotografeert voornamelijk mensen. In 2010 heeft hij de basisopleiding aan de fotoacademie gedaan en daarna in deeltijd de fotovakschool afgerond. "Fotografie is voor mij een passie die ik eigenlijk alleen met eigen projecten wil invullen.
In 2013 ben ik met meer seriematig werk begonnen en de afgelopen 5 jaar heb ik mij voornamelijk bezig gehouden met dansfotografie. Deze projecten doe ik op onconventionele locaties zoals parken, midden in de stad of in vervallen fabrieken."
Sinds 2013 ben ik ook een van de vaste fotografen voor Alpe d' HuZes, een van de grote fondsenwervende organisatie voor het KWF. Hier maak ik lopend, achter op de motor of op andere wijze mooie herinneringen van deelnemers. Het mooie aan fotograferen voor de Alpe d' HuZes is dat je een mooie combinatie hebt van sport, documentaire en "echte mensen" fotografie.
Ik geef de lens door aan
Ik wil de lens graag doorgeven aan een vogelfotograaf, mijn gevoel geeft aan dat dit een lens is die door vogelaars goed gebruikt kan worden eventueel i.c.m. een teleconverter. Gezien het fantastische bokeh en het bereik van 600 mm voor hen een zeer geschikte lens.
De gebruiksersreview van Guido is de tiende uit de Lenstaffette waarin onze Zoom.nl community aan de slag gaat met de premium SP objectieven van Tamron. Lees meer over de Lenstafette.