"Ik bezoek graag de Nederlandse bossen, natuurparken en dierentuinen. Met mijn Nikon D5300 body en nieuwe Nikon AF-P 70-300 telezoom lens, kan ik al heel veel naar mij toe halen. Toch loop ik soms met de gedachte rond hoe gaaf het zou zijn als ik nog dichterbij kon komen. Ik heb altijd al graag een super telezoomlens in mijn handen willen houden. De prijs van een dergelijke lens is alleen meestal vrij hoog. Toen ik erachter kwam dat Zoom.nl een enthousiaste fotograaf de kans bood om de nieuwste Tamron SP 150-600mm VC USD G2 te testen, heb ik mijzelf gelijk aangemeld.
Eerste indrukken
Een paar dagen later kreeg ik de lens toegestuurd en om heel eerlijk te zijn voelde het als een vervroegde kerst. Mijn eerste indruk was 'Wauw, deze lens is groot! Met een lengte van 26 centimeter en filtergrootte van 95mm (!) was het met zekerheid de grootste lens die ik ooit heb vastgehouden. Met een gewicht van 2 kilogram is het best een zware lens, dit is echter vrij normaal voor zijn grootte. De bouwkwaliteit van de lens is zeer goed en voelt daarom zeer degelijk aan. De zoom- en focusring zijn erg glad, maar dit ervaarde ik niet als een probleem. Daarnaast vind je vier schakelaars aan de linkerkant: een typische auto- / manuele focus schakelaar, een VC aan / uit (Vibration Compensation ofwel VR in Nikon-lenzen) knop in geval er een statief gebruikt wordt, een schakelaar voor verschillende typen VC en een schakelaar voor de effectieve afstand van de autofocus. Allemaal fijne opties die je ter beschikking krijgt. De lens is weerbestendig en daarmee uitermate geschikt voor het wisselvallige Nederlandse klimaat. Al met al gaat het om een professionele lens! Dus wat volgt?
Testlocaties
Inderdaad het testen, het leukste wat er is voor een fotograaf! Het grootste gedeelte van mijn testperiode heb ik doorgebracht in de prachtige Amsterdamse Waterleidingduinen. Daarnaast heb ik ook nog een aantal andere parken bezocht. Alle foto's zijn met de hand of met een monopod genomen. Ik had mijn statief meegenomen, maar realiseerde mij alleen al erg snel dat ik juist flexibel en snel moest kunnen handelen. Een statief was dus geen optie voor mij. Mijn hoop had ik dus gevestigd op het geavanceerde VC-systeem van Tamron, maar of dit voldoende zou zijn? En inderdaad, het VC-systeem functioneert meer dan goed!
Praktijktest
Op papier wist ik dat het VC-Systeem van Tamron een van de betere in zijn klasse is, maar het systeem heeft mij echt positief weten te verbazen! Toen ik een foto probeerde te maken op 600mm zonder VC, leek het alsof ik teveel koffie had gedronken. Het beeld door de zoeker bleef constant trillen. Dit komt doordat alle bewegingen op deze brandpuntsafstand vergroot worden. Druk je de sluiter daarentegen halverwege, dan pas zie je de magie van het VC-Systeem. Een zeer snelle focus, een bijna bevroren beeld en voila, een onwijs scherpe foto!
Later realiseerde ik mij dat ik VC-modus 1 aan het gebruiken was, dit was de reden dat het beeld ook in de zoeker bevroor. In modus 3 zie je het resultaat van de VC niet zo intensief door de zoeker, maar het resultaat van de foto is wel scherper. Waar modus 1 en 3 meer geschikt zijn voor het maken van een foto van een stilstaand object, is modus 2 weer uitermate geschikt voor het fotograferen van bewegende objecten (panning) zoals een vliegende vogel of persoon op de fiets.
De meeste van mijn foto's heb ik genomen op f / 6.3 en rond de 500 tot 600mm. Ik hou er namelijk van om het hoofdonderwerp naar voren te halen en te scheiden van de achtergrond. Met name bij het fotograferen van dieren, bloemen en planten geeft dit een mooi en rustig effect op je foto. Deze lens heeft mij hierin niet teleurgesteld: een scherp hoofdonderwerp en een mooie onscherpe achtergrond (bokeh)! Op f / 6.3 functioneert de lens uitstekend, geeft een scherp resultaat en je krijgt een romige bokeh. De meest scherpe foto's van hoek tot hoek krijg je tussen f / 9 en f / 11, je begint daarbij wel het bokeh effect te verliezen.
Voor mij werkt f / 6.3 uitstekend. Want op deze manier krijg ik voldoende licht binnen om een goede foto te kunnen nemen, zonder mijn ISO-waarden te hoeven verhogen. Je merkt natuurlijk wel dat het geen f / 2.8 (prime) lens is. Dit merk je vooral wanneer je rond zonsopgang of zonsondergang probeert te fotograferen of bij het schieten van een foto waarbij het object in de schaduw van een ander object valt. In dergelijke situaties moest ik mijn ISO verhogen naar 400 tot 800, om een sluitertijd van ten minste 1 / 100s te kunnen krijgen (met VC geactiveerd). Ook hier geldt, des te hoger de ISO waarde hoe meer ruis je krijgt. Je camera speelt daarom ook een belangrijke rol bij het verwerken van hogere ISO-waarden. De een is hier net iets beter in dan de ander.
De autofocus is over het algemeen vrij snel en accuraat. Af en toe had de lens er wel wat meer moeite mee, onder andere bij het focussen op een bewegend object. De lens had daarbij last van hunting. Ik moet wel benadrukken dat dit niet heel vaak voorkwam, het heeft veelal te maken met de grootte van het bewegende object.
Een van de andere geweldige eigenschappen van deze lens is dat de minimale objectafstand 220 cm is, wat een vergrotingsverhouding van 1: 3,9 oplevert. Dit betekent dat iemand deze lens ook kan gebruiken om mooie macrofoto's van bloemen of grotere insecten zoals vlinders te maken. Het is geen macrolens, maar de resultaten zijn zeer bevredigend.
Aangezien ik altijd in RAW-formaat schiet, heb ik alle foto's moeten nabewerken in Lightroom.
Conclusie
Pluspunten:
- Extreem groot bereik bij 600mm, kan worden gecombineerd met een 1,4 of 2 extender. voor een nog groter bereik
- Uitstekende VC prestaties
- Scherpe afbeeldingen, zelfs met f / 6.3 op 600mm
- Weerbestendig
- Uitstekende bouwkwaliteit
- Niet te zwaar
- Mooie bokeh
- Waar voor je geld
- Snelle autofocus voor stilstaande objecten
- Uitstekende gecontroleerde chromatische aberratie en flare
Minpunten:
- Een aantal focus achtervolgt in bewegende onderwerpen
- Niet erg snelle lens met een maximale diafragma van f / 6.3 bij 600mm, dus niet ideaal voor situaties met weinig licht
Ik ben erg tevreden met de prestaties van deze lens. Het extra bereik is erg handig, de VC is geweldig en je kunt een veilige afstand houden van je onderwerp, terwijl de beelden scherp worden vastgelegd. De lens is ideaal voor het fotograferen van dieren en vogels in het wild, evenals sport. Hou er wel rekening mee dat je voldoende licht nodig hebt. Al met al een dikke aanrader voor fotografen die op zoek zijn naar een super telezoom lens!"
Over de fotograaf
George Kossieris (35 jaar oud) komt van oorsprong uit Griekenland. Een aantal jaar geleden is hij met zijn vriendin naar Nederland gekomen en sindsdien woont hij in Zaandam. In zijn dagelijks leven is George Business Intelligence consultant, een drukke baan. In zijn vrije tijd neemt hij daarom graag zijn camera graag mee op pad, op zoek naar een nieuwe 'beste foto'. "Ik heb mijn eerste DSLR zo'n anderhalf jaar geleden gekocht en sindsdien is fotograferen mijn passie geworden. Ik richt mij voornamelijk op stads- en landschapsfotografie, maar zo nu en dan hou ik er ook van om dieren te fotograferen in het wild of in een dierentuin. Mijn werk kun je vinden op Instagram, 500px en Zoom.nl. Ik hoop dat je ervan geniet!
De gebruiksersreview van George is de achttiende uit de Lenstafette waarin onze Zoom.nl community aan de slag gaat met de premium SP objectieven van Tamron. Lees meer over de Lenstafette.