Dieren in actie voor de Tamron SP 70-200mm f/2.8 Di VC USD G2

9 januari 2018 23:00
partnerredactie

Judith is op pad gegaan met de Tamron SP 70-200mm F/2.8 Di VC USD G2. "Van jongs af aan ben ik gefascineerd in wat de wereld ons te bieden heeft: van diverse landschappen tot de dieren die er rondlopen." Lees hier de review van Judith.

Eerste indruk

"Wat een mooi ding! Was mijn gedachte toen ik het objectief voor het eerst bekeek. Hij ligt prettig in de hand en is aanzienlijk verbeterd in de bouw vergeleken met zijn voorgangers. De instellingen op het objectief zijn makkelijk te vinden, wat belangrijk is in de praktijk.


Portretfotografie

Het objectief is erg geschikt voor portretfotografie. Doordat het deze lichtsterk is, kun je weinig scherptediepte behalen, wat ervoor zorgt dat je onderwerp mooi naar voren komt. Ik merk wel dat de details het beste zichtbaar zijn wanneer je een diafragma kiest vanaf F/4. Een grotere opening is mogelijk, maar de scherpte in het gehele beeld neemt gering af en er is maar een klein 'gebied' echt scherp.



Cody: Een husky met een eigen willetje, maar door zijn prachtige amberbruine ogen krijgt de foto altijd net een beetje extra. Bij Cody heb ik een diafragma van F/2.8 gebruikt om te zien wat dat deed met de scherpte en beeldkwaliteit in portretfotografie. Door een groot diafragma te gebruiken, ontstaat er weinig scherptediepte. Je ziet ook dat enkel het linkeroog van Cody scherp in beeld is. Bij honden vind ik het belangrijk dat beide ogen scherp zijn, dus ik zou normaal gesproken voor een kleiner diafragma hebben gekozen als ik eenzelfde foto zou willen maken. Het linkeroog van Cody waar ik op heb scherp gesteld is haarscherp, dus de beeldkwaliteit bij een groot diafragma voor portretfotografie is erg goed.



Model: Tayèn.


Actiefotografie

Dit objectief is met name geschikt voor actiefoto's dankzij zijn snelle autofocus. De autofocus is duidelijk sneller dan zijn voorgangers, maar niet sneller dan mijn eigen camera. Hierdoor kostte het mij meer moeite om het onderwerp in focus te krijgen. Een diafragma vanaf F/4 is erg belangrijk wil je een onderwerp in actie bevroren fotograferen. Neem je een getal eronder, dan zul je zien dat de scherpte afneemt. De details lijken vervaagd te worden, ondanks dat het onderwerp in focus is. Dit is een probleem dat ik ervaren heb bij de Tamron AF SP 70-200 F/2.8 Di LD IF Macro die voor €699,- wordt verkocht. Naar mijn mening zou een objectief dat €900,- duurder is, niet over dezelfde mankementen mogen beschikken.

Tamron

"We hebben het vermoeden dat de camera van Judith een kleine front/back focusing heeft. Misschien staat er zelfs wel een correctie daarvoor ingesteld voor haar eigen Canon objectieven. Voor de Tamron SP 70-200mm G2 is er in de Canon camera een micro adjustment in te stellen in de camera of beter nog, via de Tamron tap-in console, voor diverse zoomstanden en diafragma's.

Tevens is het zo dat de absolute hoogste/scherpte bij F/2.8 alleen op deze manier m.b.v. AF microcorrectie behaald kan worden.

Dit komt doordat iedere camera een kleine af afwijking heeft vanuit de fabriek, daarnaast is het zo dat iedere camera een afwijking in afstand heeft per gemaakte foto, de zogeheten herhalingsnauwkeurigheid. Dus wanneer je 5 keer op een muur scherp stelt, zijn er bijvoorbeeld maar 2 of 3 foto's 100% scherp en de andere net niet. Een objectief uit de fabriek heeft ook een minimale AF tolerantie, maar deze kan gecombineerd met die van de camera net de beste scherpte tegengaan. Een unieke tool om dit te meten, en bij Canon camera's zelfs automatisch op te lossen, is de FoCal software van Reikan. Deze stuurt de camera aan en laat op diverse afstanden foto's maken bij alle diafragma's. Aan het eind weet je voor 100% zeker wat voor microcorrectie je camera nodig heeft, bij welk diafragma deze camera+objectief combinatie het scherpst is en bij welk diafragma alle lensfouten verdwenen zijn."


Model: Cody.


Model: Shadow.


Algemeen

Het contrast en de kleuren komen erg mooi naar voren op de foto. Wat ik ook erg prettig vind is dat je een scherpstelafstand kunt gebruiken van 0,95 meter. Er zit een stille motor in het objectief, waardoor het scherpstellen haast geluidloos is. De zoomring is wat stroef, maar dit zal niet dusdanig belemmeren dat het maken van een foto moeilijk wordt. De beeldstabilisatie (VC) heeft drie standen waarmee je bepaalde trillingen kunt corrigeren. Hier ben ik ook erg tevreden over. Wat mij ook duidelijk is opgevallen, is een subtiele vignette op de foto's. Ik heb hierbij een test gedaan door een brandpuntsafstand van 70mm te gebruiken en daarmee een foto te maken met een diafragma van F/2.8 en F/4. Het resultaat; de vignette is meer aanwezig bij de F/2.8 dan bij de F/4. Dit heb ik ook gedaan met een brandpuntsafstand van 135mm en 200mm, allemaal met hetzelfde resultaat.


Fotoreportages

Omdat mijn specialiteit hondenfotografie is, heb ik met name honden gefotografeerd voor het testen van dit objectief. Ook heb ik een aantal paarden gefotografeerd om wat meer diversiteit te laten zien in het resultaat. Met paarden werken is anders dan met honden, waardoor ik meer over het objectief kon ontdekken.


De hondenfoto's zijn gemaakt in het Zuiderpark, wat gevestigd is in Rotterdam. De paardenfoto's zijn gemaakt in het Balloërveld in Balloo. Er was lichte bewolking tijdens het fotograferen van de paarden. Dit is erg fijn, omdat je toch genoeg licht in je omgeving hebt zonder dat je last hebt van harde schaduwen. De honden daarentegen, heb ik gefotografeerd tijdens zware bewolking. Daarbij komt een lichtsterk objectief van pas en kan mijn body een hogere ISO aan, waardoor de kwaliteit van de foto niet drastisch omlaag gaat.



Olly: Uiteraard heb ik mijn eigen hond gebruikt om de Tamron uit te proberen. Dankzij hem heb ik de camera ontdekt en werk ik nu als fotograaf. Luisteren is niet zijn sterkste kant, maar hem in posities brengen gaat erg gemakkelijk. Zo kon ik met alle rust de Tamron onderzoeken en ervaren. Ik heb voor zijn foto een groot diafragma gebruikt van F/3.5, waardoor er rust gecreëerd wordt in de foto en het oog van Olly het eerste is waar de kijker naar zal gaan kijken.



Tayèn is een Chukotka sleddog en een geweldig model voor actiefotografie. Ze is altijd in om te rennen, te springen en huilen kan ze als de beste. Ze is een hond met veel contrast in het masker, omdat ze zwart-wit is. Het viel me op dat de Tamron SP 70-200mm F/2.8 Di VC USD G2 meer moeite had om te focussen in vergelijking met de andere modellen.



Shadow: Een kruising met een Border Collie en een Catalaanse herder. Een energieke hond en erg gericht op de bal. Het kostte geen moeite om een goede actiefoto van hem te maken. De weersomstandigheden bij Shadow waren helaas het slechtst van alle sessies. Het was zwaar bewolkt en door zijn hoge snelheid moest ik een veel kortere sluitertijd gebruiken dan bij de andere modellen. Ik heb bij hem wel een diafragma van F/4 gebruikt, omdat vanaf dat getal de scherpte beter is tijdens actie dan wanneer je een lager getal neemt. Hierdoor moest de ISO helaas op een heel hoog getal staan, wat niet elke body goed aan kan.



Winnetou: Hij was wat nerveus voor de fotosessie, wat natuurlijk volkomen logisch is als een dier op vreemd terrein iets moet doen wat het niet gewend is. Hoewel ik altijd begin met portretfotografie en op het laatst actiefoto's maak, heb ik de volgorde dit keer omgedraaid. Zo kan het paard even uitrazen, zodat het maken van portretfoto's beter zou verlopen.



Botticelli: Een unieke verschijning en ook zeer energiek. Ook Botticelli heb ik eerst moeten laten rennen, zodat hij zijn energie kwijt kon raken. Op deze manier kon ik hem meer ontspannen op de foto zetten bij het maken van portretfoto's. Als een dier niet ontspannen is, zul je dat terugzien op de foto en dat is natuurlijk niet de bedoeling. Het is dus erg belangrijk dat je op je model let en kijkt hoe het dier zich gedraagt, zodat je daar goed op kan inspelen voor het beste resultaat.


Conclusie

Tamron is een merk dat producten op de markt zet voor een lagere prijs waarvoor je toch kunt profiteren van goede beeldkwaliteit. Een 70-200 F/2.8 objectief is in mijn opinie een must als jij je bezighoudt met o.a. hondenfotografie. Je kunt ook tijdens donkere dagen fotograferen en je krijgt een mooie bokeh. Voor het bedrag waarvoor de de Tamron SP 70-200mm F/2.8 Di VC USD G2 wordt verkocht, vind ik dat de scherpte uitmuntend zou moeten zijn. Het is voor mij dus een teleurstelling dat ik tijdens actie niet kon profiteren van het grootste diafragma zonder kwaliteitsverlies te hebben.

Je koopt een lichtsterk objectief om gebruik te kunnen maken van een groot diafragma, maar als daarmee de kwaliteit naar beneden gaat, dan ben je toch meer geneigd om een kleiner diafragma te gebruiken. Dit is zonde. Al met al ben ik er van overtuigd dat amateur- en misschien ook semiprofessionele fotografen plezier kunnen hebben van dit objectief, aangezien deze doelgroep over het algemeen geen last zal hebben van de problemen die een professionele fotograaf ervaart. Je zult zeker plezier hebben van het objectief. De kleuren en het contrast komen mooi tot hun recht en je kunt met dit objectief weinig scherptediepte bereiken.


Over de fotograaf

In 2016 heeft Judith haar bedrijf 'JAVfotografie' opgezet. Ze is zich met name gaan specialiseren in het fotograferen van honden, maar inmiddels heeft ze haar werk uitgebreid naar andere huisdieren en mensen. Judith: ik wil graag ander pad inslaan en meer richting het fotograferen van culturen, natuur en wildlife gaan. Ook ben ik erg geïnteresseerd in de culturen waarin verschillende volkeren leven. Door een verhaal te vertellen met een foto, hoop ik anderen te raken met wat er allemaal om ons heen te zien is en gebeurt."


De gebruiksersreview van Judith is de twintigste en laatste uit de Lenstafette waarin onze Zoom.nl community aan de slag gaat met de premium SP objectieven van Tamron. Lees meer over de Lenstafette.