Meld je gratis aan
De SP 90mm getest: de lens toverde allerlei insecten voor mij in beeld © Lenstafette, marieke, foto 9

24 april 2017, 15:59

Marieke Westra is op pad gegaan met de SP 90mm f/2.8 DI VC USD Macro 1:1. Marieke: "Ik kan genieten van de kleine dingen in het leven: een warme zonnestraal, de frisse wind tijdens een wandeling met onze viervoeter, maar ook van een wilde zee of een knetterende onweersbui! En alles vind ik leuk om (te proberen) vast te leggen!

Veel geduld heb ik niet, dus je zult mij niet snel uren in een hokje vinden om een zeldzame vogel te spotten. Ook moet de bewerking niet al te ingewikkeld zijn, een beetje Photoshop gaat me nog goed af, maar foto's stacken bijvoorbeeld gaat me boven mijn pet.

Voor de lenstafette mocht ik de Tamron 90mm f/2.8 DI VC USD Macro 1:1 testen.
Zelf ben ik niet in het bezit van een echte macro lens, dus vergelijken met een andere macro lens kan ik niet, maar mijn bevindingen deel ik hieronder met jullie.

De buitenkant

Deze lens ziet er gelikt uit. Aan de zijkant zitten 3 schuifjes waar je mee kunt 'spelen':

1: de vc (beeldstabilisatie) aan/uit
2: auto focus / manueel
3: afstand van scherpstellen /30mm /50mm-oneindig/ full

Deze schuifjes zijn makkelijk te bedienen, maar verschuiven niet naar een andere stand wanneer ze tijdens het lopen langs je heup gaan. (Ik draag een draagriem over mijn schouder en met sommige lenzen verschuiven de schuifjes dan ongewild). Heel fijn dus!


Er zit een grote rubberen scherpstelring voor op het objectief. Deze is niet te missen en draait soepel. Zeker met macrofotografie een fijne (en veel door mij gebruikte) optie!
Ik ben met de lens dichtbij huis gebleven, plaatsen waar ik en mijn familie graag komen en de mooie natuur in de buurt die mensen vaak over het hoofd zien. Alledaagse dingen die overal te vinden zijn! Vaak richtte ik de lens op zomaar een, voor mij onbekende, bloem of struik, en zag door de camera dat er ook nog een insect op zat! Met het blote oog had ik het niet gezien maar de lens toverde het voor mij in beeld.
Wat voor beestjes of planten ik gefotografeerd heb weet ik niet precies te benoemen, ik vond ze gewoon erg mooi of bijzonder. Het totaalplaatje vond ik persoonlijk ook belangrijk, niet alleen de macrofotografie.
Vandaar dat ik ook naar een natuurgebied ben gegaan voor landschapsfoto's en naar de kinderboerderij met mijn kids.De lens heeft tevens een interne scherpstelling, waardoor de frontlens niet draait en ook niet in of uit beweegt tijdens het scherpstellen. Dat scheelt weer stof wat in de lens kan kruipen, zeker als je ergens languit op de grond ligt!
En dan is de behuizing ook nog spatwater dicht. Ik weet niet wat het objectief precies weegt, maar hij voelt stevig en robuust aan. Zeker niet te zwaar.

De binnenkant

Het is een licht sterke lens (F2.8) en dit is - normaal gesproken - toch wel mijn favoriete diafragma voorkeur, zeker met portretten. De sterke beeldstabilisatie is ook erg fijn wanneer je langer uit de hand wilt fotograferen of, zoals ik, liever niet vanaf een statief werkt. De 9 diafragmalamellen zorgen voor een zeer fraai bokeh. Zowel voor Full-frame als voor crop camera's is hij zeer geschikt.
Zoals ik eerder al noemde: mijn 'eerste echte macrolens'. En wat was ik verrast, al tijdens de eerste opnames! Ik zag opeens dingen voor mijn lens die ik met het blote oog niet kon waarnemen. Ik voelde mij met deze lens in het boek gekropen van de wereld van Eric en zijn insecten!


Ik voelde mij met deze lens in het boek gekropen van de wereld van Eric en zijn insecten


Maar met macro komt de focus wel erg nauw, zeker bij bewegende insecten. De autofocus had soms moeite met het juist focussen en bleef vaak zoeken. De manuele stand bood hierbij uitkomst, met de grote ring voorop gaat scherpstellen erg goed.

Bij portretten, landschap en dieren had de autofocus overigens geen enkel probleem. De AF scherpstel motor - een ultra Sonic drive - is bovendien stil en erg snel.
De eerste dagen was ik veel in mijn tuin te vinden om bloemetjes en insecten te fotograferen. Maar na een paar dagen had ik dat wel gezien en trok erop uit.
Mijn voorkeur gaat normaliter uit naar een zoomlens, dus deze lens zou daarin wel wennen zijn. Maar niets was minder waar, het zoomen ging prima en je kunt deze lens prima gebruiken voor portretten en overzichten.Eindconclusie

Dit is een bijzonder mooi en stevig objectief, met gelijkmatige beeldscherpte vanuit het centrum tot in de hoeken, prachtig bokeh en snelle focus. Voor meerdere takken van fotografie te gebruiken, zoals product-, portret- en uiteraard macrofotografie!

Een prachtige allround lens al met al. Enige minpunt dat ik kan bedenken is dat hij best prijzig is....


Nieuwsgierig naar meer reviews over deze lens? Ook Isabel is op pad gegaan met de SP 90mm. Haar gebruikersreview lees je hier.

Over de fotograaf

Marieke Westra woont in Twist (Duitsland). "Ik houd van de natuur, van dieren en creatief bezig zijn en mijn grote passie is fotografie. Het liefst alles gecombineerd. Het één gaat me beter af dan het andere, maar al doende leer je, is mijn stelling. Vanaf mijn tienertijd loop ik al met cameraatjes op zak en 15 jaar geleden kocht ik mijn eerste spiegelreflex camera. Met vlagen fotografeerde ik zo'n beetje alles wat voor handen was en zo lag de camera weer jaren ongebruikt in de kast.
Sinds een jaar of 3 fotografeer ik weer redelijk veel. Ik snap steeds meer van mijn camera en van de 'driehoek van fotograferen' en dat maakt het alleen maar leuker. (Al word je wel veel kritischer op eigen werk, wat niet altijd even leuk is). Nu fotografeer ik graag portretten, dieren, natuur en natuurverschijnselen.


De gebruiksersreview van Marieke is de derde review uit de Lenstaffette waarin onze Zoom.nl community aan de slag gaat met de premium SP objectieven van Tamron. Lees meer over de Lenstafette.

Reacties

Om te kunnen reageren, moet je ingelogd zijn