Upload jouw foto's
De Tamron 10-24mm VC HLD getest door Camilla Groenhoff © Tamron, Camilla, foto 3

28 juni 2018, 10:50

Vijf Zoomers gingen onlangs op pad in natuurgebied Aekingerzand om de Tamron 10-24mm F/3.5-4.5 Di II VC HLD ultra groothoekzoom te testen. De review van Camilla Groenhoff lees je hier!

Algemene indruk
Op het eerste oog lijkt de lens compact en licht. Zodra hij op mijn camera zit, blijkt dit ook zo te zijn. Er zitten weinig onnodige dingen op de lens en de standen die erop zitten spreken voor zich. Dit maakt hem makkelijk te gebruiken. Hij wordt geleverd met een zonnekap, wat ik persoonlijk erg handig vind. Het is helaas geen 2.8. Dat maakt de lens wel minder geschikt wanneer je veel fotografeert in moeilijke lichtomstandigheden mét bewegende onderwerpen.


Door een groot bereik is het mogelijk om zowel de lucht, als de reflectie goed in beeld te krijgen.


Beeldkwaliteit
Het beeldkwaliteit is in mijn opinie erg goed. De kleuren vallen me op het eerste oog van het lcd scherm van de camera niets tegen. Ook op de computer zijn de kleuren nog steeds erg helder. Wat veelal wordt gezegd van ultra groothoek lenzen is dat het beeld op de volle opening gaat vertekenen. Dit is voor mij een bekend probleem maar met deze lens heb ik hier weinig tot geen last van. Dus zowel op 10 mm als 24 mm ben ik tevreden met het beeld.


Door het grote bereik worden landschappen wijds, de lens heeft gelukkig weinig tot geen last van storende misvormingen in de hoeken van de foto.


Met deze lens is een goede scherpte te behalen. Zowel op de autofocus als op handmatige scherpstelling. Persoonlijk stel ik het liefst handmatig scherp, met deze lens is dit geen enkel probleem. Waar ik af en toe tegen aan loop is dat het onderwerp / scherpstelpunt niet altijd zo scherp te krijgen is als dat ik graag zou willen. Waar dit precies aan ligt is mij niet geheel bekend. Met een andere compositie is dit probleem vrijwel verholpen.


Licht
Deze lens doet het in goede lichtomstandigheden erg goed. Zowel met als zonder statief. Zodra het wat donkerder wordt, wordt het moeilijk om vanuit de hand te fotograferen. Nu is dit natuurlijk bij de meeste lenzen het geval. Toch vind ik het persoonlijk jammer dat dit zo is. Wanneer er namelijk een bewegelijk onderwerp in de compositie is, laat de lens het wel wat van zich af weten in kwaliteit.


Wat ik persoonlijk mooi vind aan deze lens is dat je van dichtbij het onderwerp groot kunt laten uitspringen zoals op deze foto.


Deze foto is gemaakt in het stukje bos. Ondanks dat mijn statief het niet toelaat om te fotograferen vanaf en erg laag punt is het met deze groothoeklens wel mogelijk om de bomen in zijn totaliteit op de foto te zetten.


Ook in moeilijkere lichtomstandigheden is het mogelijk om goede kleuren te behouden en scherpte te krijgen. Zonder statief zou deze foto niet mogelijk zijn geweest.


Overall conclusie
Al met al vind ik de Tamron 10 - 24 VC HLD een mooie, compacte ultra groothoeklens met een goede scherpte, mooie kleuren en niet geheel onbelangrijk, makkelijk in gebruik. Voor natuurfotografie zou ik deze lens zeker willen gebruiken maar ook voor architectuurfotografie zou deze lens een goede aanwinst zijn. Als je veel bewegelijke onderwerpen hebt, zou ik persoonlijk voor een wat lichtsterkere lens gaan. Aan het eind van de avond ben ik wel dusdanig overtuigd van de lens dat ik van mening ben dat het een goede aanwinst is voor iedereen die opzoek is naar een groothoeklens. Ik ben erg dankbaar dat ik deel heb mogen uitmaken van deze leuke en leerzame workshop!


Over Camilla
Camilla Groenhoff (21 jaar) komt uit Harkstede (Groningen). Fotografie is al een hobby voor zo lang als ze zich kan herinneren. Als klein meisje (en nog steeds) ging ze vaak met haar vader op pad om samen foto's te maken. In 2010 heeft Camilla haar eerste spiegelreflexcamera aangeschaft. Inmiddels is de hobby wat uit de hand gelopen met verschillende (professionele) lenzen en begin dit jaar de aanschaf een nieuwe camera. Haar passie ligt voornamelijk bij macro-, agrarische- en natuurfotografie.