Help

Hier vind je de antwoorden op de meest gestelde vragen aan onze redactie. Mocht je er toch niet uitkomen, dan kun je altijd contact met ons opnemen.

Algemeen
Huisregels

Zoom.nl magazine
Abonnee worden van Zoom.nl
Nabestellen Zoom.nl magazine
Verschijningsdata Zoom.nl
Digitaal lezen
Waar vind ik mijn abonneenummer?
Abonnement Zoom.nl Opzeggen
Zoom.nl Presets voor Lightroom en Photoshop

Zoom Academy
Wat is de Zoom Academy

Zoom.nl account
Inloggen op Zoom.nl
Registeren op Zoom.nl
Voordelen van een Zoom.nl account
Hoe kan ik mijn gebruikersnaam/account aanpassen of verwijderen?

Foto's op Zoom
Waar vind ik mijn eigen foto's?
Jouw foto in Zoom.nl magazine?
Foto's verwijderen
Een foto kopen?

Foto overzichten
Ontdekken
Foto van de dag
Populair
Gekozen door ons
Galerijen
Groepen

Functies op de Zoom.nl website
Een stem geven
Volger zijn en volgers hebben
Reageren
EXIF-data
Misbruik melden
Tags
Zoeken


Algemeen

Huisregels voor Zoomers

1. Wees vriendelijk en opbouwend naar elkaar. Je bent op Zoom.nl voor je plezier en om van elkaar te leren.
2. Niet schelden, vloeken of anderen doelbewust beledigen.
3. Problemen? Waarschuw de redactie (redactie@zoom.nl). De kwestie wordt bekeken, bij twijfel is de stem van de redactie doorslaggevend.
4. Vul altijd je juiste e-mailadres in op je profiel. Je mailadres wordt niet getoond, maar als we je willen benaderen voor bijvoorbeeld het magazine dan kunnen we je snel vinden.
5. Plaats altijd werk van jezelf, tenzij je een bewerking -met toestemming van de fotograaf- plaatst.
6. Je houdt je aan de gebruiksvoorwaarden van Zoom.nl.

Overtreding van de huisregels kan leiden tot het blokkeren van je account.

Voor de algemene voorwaarden die gelden voor het uploaden van foto's, klik hier.


Zoom.nl magazine

Abonnee worden?

Wil je abonnee worden van Zoom.nl, dat kan al vanaf € 74,95. Je ontvangt daarmee ook nog eens toegang tot de digitale edities van Zoom.nl. Deze kun je lezen op jouw tablet en smartphone. Waar en wanneer het je uit komt!Zoom.nl magazine verschijnt in 10 edities per jaar.

Kan ik een Zoom magazine nabestellen?

Het is niet mogelijk een papieren editie van Zoom.nl magazine na te bestellen, echter kun je wel losse edities aanschaffen in de Zoom.nl app voor Android of Apple IOS.

Verschijningdata Zoom.nl

Voor de verschijningsdata van Zoom.nl magazine kijk op: www.zoom.nl/verschijningsdata

Zoom.nl Digitaal lezen

Zoom.nl magazine is ook digitaal beschikbaar voor tablets en smartphones (Android en iOS).

Om digitaal te lezen via de Zoom.nl app voor Android of Apple IOS:
1. Ga in de app via het menu naar: Abonneren & Inloggen
2. Vul hier je abonneenummer en postcode in, klik vervolgens op Inloggen
3. Je kunt nu Zoom.nl lezen via de app.

Zoom.nl Abonneenummer vinden?

Je abonneenummer staat rechtsonder op de adressticker van de Zoom.nl die je thuis gestuurd krijgt. Ook op eventuele correspondentie en facturen die je van ons hebt ontvangen, zetten we je abonneenummer.

Kun je je abonneenummer niet vinden? Log dan in op www.mijnreshift.nl om al je abonneegegevens in te zien of te wijzigen.
Kun je je abonneenummer alsnog niet vinden? Geen probleem, bel onze klantenservice: +31 (0)23 536 44 01 op ma t/m do tussen 9:00 en 12:00. Of stuur je verzoek per email naar klantenservice@reshift.nl. We helpen je graag!


Let op: personen met een proefabonnement ontvangen geen abonneecode en kunnen dus geen gebruik maken van het onbeperkte uploaden. Hiervoor heb je een volwaardig abonnement op Zoom.nl nodig.

Abonnement Zoom.nl Opzeggen

Voor het opzeggen of wijzigen van uw Zoom.nl abonnement ga naar: Klantenservice Zoom.nl


Zoom.nl Academy

Wat is de Zoom Academy?

De Zoom Academy is een compleet nieuw onderdeel van Zoom.nl. Met dit online educatieplatform leer je door middel van tekst, foto's, video's, vragen en opdrachten beter te fotograferen. Per cursus nemen we je stap voor stap mee en leren we je te ontwikkelen als fotograaf. Momenteel kun je aan de slag met de cursussen Trouwfotografie, Compositie, Professioneel fotograaf worden, Licht en belichting, Lightroom, Photoshop, Portretfotografie, Reisfotografie, Macrofotografie en Landschapsfotografie .

Meer informatie op: Zoom Academy.


Wat kun je met een Zoom.nl account/profiel

Uiteraard kun je www.zoom.nl bezoeken zonder Zoom.nl account, je kunt dan de . Ook kun je mooie galerijen met foto's bekijken.

Inloggen

Door de migratie kan het zijn dat je een andere gebruikersnaam hebt gekregen, bijvoorbeeld omdat je al een account op kieskeurig.nl had (een van onze zusterwebsites) of omdat je oude gebruikersnaam niet beschikbaar was.Het beste wat je kunt doen is dus inloggen met je e-mailadres. Mocht je gebruikersnaam of emailadres anders zijn geworden, heb je van ons een e-mail ontvangen met daarin het e-mailadres dat je kunt gebruiken om in te loggen.

Lukt dit niet, dan kun je het beste een nieuw wachtwoord aanmaken via: https://api.reshift.nl/auth/wachtwoord_opvragen

NB: Controleer ook even de map met Ongewenste items en Spam of daar de mail is binnengekomen.
Mocht het onverhoopt nog niet lukken, stuur dan een e-mail aan website@zoom.nl, dan lossen we het zo spoedig mogelijk op.

Registreren / Een account maken

Ben je nieuw op Zoom.nl, dan kun je eerst een GRATIS account aanmaken, waarmee je al direct heel veel kunt zoals foto's uploaden, reageren en meedoen aan fotowedstrijden. Je kiest zelf een gebruikersnaam en wachtwoord. Hier hoef je geen abonnee voor te zijn. Na het activeren via de activatiemail kun je direct aan de slag met het onbeperkt uploaden van foto's.  

Voordelen van een (gratis) Zoom Account

* Onbeperkt foto's uploaden op Zoom.nl
* Maak kans op publicatie van jouw foto in Zoom.nl magazine
* Maak kans om Foto van de dag te worden
* Prijzen winnen met fotowedstrijden
* Andere fotografen ontmoeten op Zoom.nl
* Reageren en stemmen op foto´s

Zoom.nl account aanpassen of verwijderen?

Ben je je wachtwoord vergeten? Ga dan naar https://api.reshift.nl/auth/wachtwoord_opvragen Vul dan je emailadres in, dan ontvang je een mail om een nieuw wachtwoord in te stellen.
Wil je je wachtwoord aanpassen? Log dan in op www.zoom.nl en ga dan via het persoonlijk menu naar: Instellingen en kies dan voor Wachtwoord veranderen.
Wil je je email-adres aanpassen? Stuur dan een mail naar website@zoom.nl
Wil je je gebruikersnaam aanpassen? Stuur dan een mail met uw huidige en gewenste gebruikersnaam naar: website@zoom.nl
Wil je je account verwijderen? Stuur dan een mail met uw gebruikersnaam naar: website@zoom.nl


Foto's op Zoom.nl

Waar vind ik mijn eigen foto's?

Jouw eigen foto’s zijn te vinden via het profielicoontje rechtsboven en dan klikken op ‘profiel’.

Jouw foto gepubliceerd in Zoom.nl magazine?

Door jouw foto te uploaden op www.zoom.nl maak je kans op publicatie in Zoom.nl magazine. Daarnaast kun je natuurlijk ook meedoen met fotowedstrijden. Je kunt je foto's uploaden nadat je een gratis account hebt aangemaakt. Voor iedere editie van Zoom.nl magazine gaat de redactie op www.zoom.nl op zoek naar geschikte foto's voor bij de artikelen van die editie. De redactie neemt contact met je op zodra we een foto willen publiceren bij een bepaald artikel. Let er bij het uploaden op dat je relevante tags, titel en omschrijving meegeeft aan de foto. Hoe beter de omschrijving, hoe sneller wij de foto kunnen vinden. Zo zet je de tag #vlinder bij een foto van een vlinder die wij dan misschien bij een artikel over dierenfotografie kunnen gebruiken.

Foto's verwijderen

Je hebt de mogelijkheid om foto zelf's te verwijderen. Ga daarvoor via je persoonlijke menu rechtsboven op Zoom.nl naar "Mijn foto's". Klik op het prullenbakje wanneer je over de foto beweegt met je muisaanwijzer en verwijder de foto.

Een foto kopen?

Vind je een foto zo mooi dat je deze wilt kopen of gebruiken? Dat mag niet zonder toestemming van de fotograaf. Je kunt contact opnemen door een berichtje achter te laten onder de foto of bij het prikbord op iemands profiel.Ook kun je een link met het verzoek sturen aan: redactie@zoom.nl. Wij sturen het bericht dan door en de fotograaf kan contact met je opnemen.

Foto overzichten

Ontdekken

Op de homepage vind je als eerste de knop ‘Ontdekken’. Op deze pagina bieden we je een mix van foto’s, fotografen, galerijen, groepen en challenges die voor jou interessant kunnen zijn. Dit is een nieuwe en leuke manier om je te laten inspireren en foto’s en fotografen te ontdekken.

Foto van de dag

In de categorie Foto van de dag staan de foto's die door de redactie tot Foto van de dag zijn bestempeld. Iedere dag kiest de redactie van Zoom.nl een foto uit alle foto's die de afgelopen 24 uur zijn geüpload.

Populair

In de sectie Populaire foto's staan de foto's die de afgelopen dagen populair zijn op Zoom.nl. De redactie komt hier niet aan te pas. De foto's worden automatisch geselecteerd aan de hand van een algoritme dat kijkt naar aantal impressies, stemmen, favorieten, reacties en activiteit van de maker van de foto en nog een geheim element.

Gekozen door ons

In de sectie Gekozen door ons selecteert de redactie van Zoom.nl continue foto’s die ons opvallen. Dit zijn er meerdere per dag. Hiernaast is de Foto van de dag natuurlijk ook gebleven, deze kiest de redactie 1x per dag.

Galerijen

De Zoom.nl galerijen worden regelmatig samengesteld door de redactie en bevatten foto's binnen een specifiek thema. Maar je kunt ook zelf galerijen maken.

Groepen

Met groepen kun je andere fotografen ontmoeten en foto's bekijken van een gedeelde interesse. Over de meest uiteenlopende fotografische onderwerpen bestaat inmiddels wel een groep.


Functies op de Zoom.nl website

Zoom.nl Presets voor Adobe Lightroom en Photoshop

Presets in Lightroom of Photoshop zijn voorgebouwde instellingen waarmee je je foto's in één klik kunt transformeren. Zoom.nl heeft een aantal van dit soort preset-pakketten gemaakt die je in Adobe Lightroom of Photoshop kunt gebruiken. Op deze pagina kun je de Zoom.nl presets downloaden. Daarna kun je ze installeren om jouw foto's die finishing touch te geven.

Een stem geven

Je kan elke foto die niet van jou is een stem geven. Dit doe je door op het hartje bij een foto te klikken. Het geven van een stem is heel makkelijk. Ga naar de desbetreffende foto en klik op de 'vind ik leuk' knop wanneer je een foto mooi vindt. Je stem wordt direct toegevoegd aan het totaal aantal stemmen. Alle foto's waarop die je hebt geliked vind je terug onder jouw profiel.

Volger zijn en volgers hebben

Is er een gebruiker die foto's maakt die jij heel mooi vindt? Dan kun je een gebruiker volgen. Ga naar het profiel van je favoriete gebruiker of ga naar een foto van die gebruiker. Naast de foto zie je de gebruikersnaam van die persoon staan. Daar staat naast een knop met volgen. Klik daar op en je volg een gebruikers. Alle nieuwe foto's van de mensen die jij volgt vind je terug onder de optie 'Volgend' in het hoofdmenu.

Overigens vind je in je profiel ook terug wie jou volgt.

Reageren

Bij elke foto kan je één of meerdere reacties plaatsen. Daarbij moet je wel de regels van het fatsoen in het achterhoofd houden. Blijf netjes, typ je commentaar en klik op Verstuur om je reactie te plaatsen.Scroll je door een lijst met foto’s en wil je snel reageren of liken kan dat ook door op de icoontjes te klikken, je hoeft dan niet de foto speciaal te openen maar kan dat direct met het icoontje op de foto.

EXIF-data

EXIF staat voor Exchangeable Image File Format en is een standaard om informatie over een afbeelding op te slaan. De meeste digitale camera's ondersteunen EXIF-informatie. Door onder de foto op de optie 'Toon uitgebreide exif' te klikken krijg je alle beschikbare informatie te zien. Dit varieert van camera type tot de JPEG-kwaliteit en van ISO-waarde tot de datum waarop de foto is geschoten. Zo kan je heel snel heel veel extra informatie over een foto achterhalen.

Om EXIF-informatie door te geven aan ons hoef je helemaal niets te doen. Deze informatie zit al in je foto's en wordt er door de site uit gehaald en onder de foto getoond. Er kunnen echter problemen ontstaan door de volgende oorzaken.

(1) De camera ondersteund geen EXIF. Dan houdt het op: bekijk de gebruiksaanwijzing van je camera om te achterhalen of de camera deze standaard ondersteunt. Negen van de tien camera's doen dat.

(2) Een beeldbewerkingsprogramma zoals Paint Shop Pro of Photoshop verwijdert de EXIF-gegevens. Nieuwere versies hebben dit probleem vaak niet. Gebruik in Photoshop sowieso niet de Save for Web optie. Raadpleeg de helpbestanden van je software voor meer informatie.

Noot: doordat Zoom.nl vrijwel alle informatie uit de EXIF-gegevens haalt kunnen er gekke dingen optreden. Zo wordt de Canon EOS 500D ook vaak herkend als Canon Digital Rebel: de Amerikaanse naam voor hetzelfde toestel. Hierdoor kunnen er kleine afwijkingen optreden. Dit verklaart ook de wat vreemdere namen van camera's op de statistieken pagina.

Misbruik melden

Bij elke foto is er een mogelijkheid aanwezig waarmee je de beheerder kan waarschuwen. De redactie krijgt dan bericht en kan kijken of een foto ontoelaatbaar is. Ontoelaatbaar zijn foto's die tegen de wet in gaan, pornografisch zijn, et cetera. Die knop is dus niet bedoeld om ons attent te maken op dubbele plaatsingen of om de redactie te vragen je foto te waarderen. De knop is puur en alleen bedoeld om ontoelaatbare foto's die wij over het hoofd hebben gezien bij ons onder de aandacht te brengen. In de regel wordt er geen gevolg gegeven aan verzoeken die hier buiten vallen. Het heeft dan ook geen zin om op de knop te klikken wanneer de foto niet ontoelaatbaar is.

Tags

Via tags bij een foto of via de zoekfunctie van Zoom.nl vind je foto's of artikelen over een bepaald ondewerp. Deze trefwoorden worden door de fotograaf tijdens het toevoegen van foto's opgegeven. De server berekent vervolgens hoe vaak een bepaald woord voorkomt op Zoom.nl. Des te vaker een tag voor komt, des te groter het woord wordt weergegeven. Het getal achter het woord geeft aan hoe vaak het trefwoord op Zoom.nl voor komt. Als je op een tag klikt krijg je alle foto's die dat trefwoorden hebben meegekregen te zien.

Zoeken

Ben je op zoek naar een bepaald artikel, foto, medeZoomer of groep dan kun je met de zoekfunctie op Zoom.nl deze proberen te vinden. De zoekfunctie vind je rechtsboven in het menu.