Upload jouw foto's
De Tamron 10-24mm VC HLD getest door Jeroen Bukman © Tamron, Jeroen, foto 1

28 juni 2018, 12:51

Vijf Zoomers gingen onlangs op pad in natuurgebied Aekingerzand om de Tamron 10-24mm F/3.5-4.5 Di II VC HLD ultra groothoekzoom te testen. De review van Jeroen Bukman lees je hier!

"Op uitnodiging van Zoom.nl ben ik naar de grens tussen Drenthe en Friesland gereden, waar het prachtige gebied het Aekingerzand ligt. Hier vond een workshop onder leiding van Harmen Piekema plaats en kregen we de mogelijkheid de nieuwe groothoeklens van Tamron (10-24mm) te testen. Gespannen keken we omhoog naar de lucht, in het zuiden van het land is code geel van kracht (in verband met onweer), maar op deze locatie zou het droog moeten blijven. Helaas lijkt een spannende wolkenlucht er niet in te zitten, en wordt de lucht alsmaar grijzer.


Op de parkeerplaats worden de lenzen uitgedeeld en heb ik hem op mijn camera geschroefd. De lens is mooi gebouwd en maakt een solide indruk. Ik heb de lens getest in combinatie met mijn Canon 70D en de lens werkt hiermee goed samen. Scherpstellen gaat snel en geruisloos, waarbij je handmatig de scherpstelling nog kunt bijstellen. De ringen geven wat weerstand bij het draaien, wat ik persoonlijk wel prettig vind. (zodat de ingestelde waarden niet snel verloren gaan als je een filter of iets dergelijk plaatst). Het objectief is stof en waterdicht, dat heb ik verder maar niet getest ;-).


Eén van de eerste shots, waarin je goed ziet dat de lucht bij aanvang behoorlijk grijs was. (ISO 100 F11 1/8s 10mm).


Beeldstabilisatie
De lens is voorzien van beeldstabilisatie, iets wat ik niet vaak gebruik in combinatie met een statief voor het fotograferen van landschappen. Toch heb ik de stabilisatie uitgeprobeerd en ik heb er tot een sluitertijd van 1/40e zonder problemen mee uit de hand kunnen fotograferen. De stabilisatie doet geruisloos zijn werk, dus ik vergat deze functie bijna weer uit te zetten toe ik verder wilde gaan met de workshop. Ik kan me voorstellen dat als je ook veel met je camera filmt, dat de stabilisatie dan echt een toevoeging kan zijn voor situaties waarin je over weinig licht beschikt.


Shot met de beeldstabilisatie aan. (ISO500 F11 1/40s 10mm).


Zoombereik

De lens heeft een bereik van 10-24mm, wat in combinatie met mijn camera overeenkomt met 16 - 38 mm in vergelijking met een full frame sensor. Een mooi bereik voor landschappen, zeker de 10mm kant. Op 10mm kun je een fors onderwerp (zoals een boom) vrij dicht naderen, waarbij je het onderwerp nog steeds volledig in beeld kunt brengen. Hiermee is veel drama in het beeld toe te voegen. Op 24mm is het objectief ook zeker bruikbaar om bijvoorbeeld foto's te maken die minder vertekenen qua perspectief. Tijdens de workshop heeft de lens me niet in de steek gelaten: scherpstellen gaat snel en is handmatig nog te wijzigen.


Afronding workshop
Het was een interessante avond op het Aekingerzand. Gelukkig trokken de grijze wolken een beetje weg en kwam er toch een beetje kleur in de lucht van de zonsondergang. Met de tips van Harmen heb ik eens wat nieuws geprobeerd: focus-stacking. En ik heb vaker in de portetstand gefotografeerd, iets wat ook zeker in landschappen erg interessante beelden kan opleveren.
Uiteindelijk denk ik dat ik een aantal mooie shots op mijn SD kaart heb staan en ik kan niet wachten hier thuis mee aan de slag te gaan.


Deze boom is erg fotogeniek. Gelukkig kwam er wat kleur in de lucht. Dit is een HDR foto, die in Lightroom is samengevoegd. (ISO100 F11 0,3s +/- 1 1/3ev 10mm).


De lijnen in het zand geven de omgeving iets magisch, zeker met de dreigende lucht en de dode boom op de achtergrond. Ook deze foto is scherp gesteld op de heuveltjes, het beeld is verder van voor tot achteren scherp. (ISO100 F11 1/20s 12mm).


Op aangeven van Harmen eens de portretstand geprobeerd, waarbij de voorgrond nu ook een prominentere rol heeft gekregen. (ISO100 F11 1/30s 10mm).


Scherpte en correcties
Als ik de foto's thuis op mijn beeldscherm bekijk, ben ik zeer te spreken over de scherpte. De lens wordt ook direct herkend en de profielen zijn beschikbaar in Lightroom. Door deze toe te passen wordt er een kleine vervorming gecorrigeerd en wordt het beeld iets lichter.


Een aantal foto's heb ik als HDR samengevoegd om iets meer detail in de foto's te krijgen. Ook ben ik met focus-stacking aan de slag gegaan, maar ik denk dat ik me hier nog eens verder in moet gaan verdiepen, want mijn eerste resultaten zijn niet heel erg indrukwekkend.


Conclusie
Na de workshop en nabewerking van de foto's ben ik zeer tevreden over de lens. Zelf gebruik ik het equivalent van Canon (EFS 10-22mm F/3.5-4.5 USM) en de lens van Tamron lijkt wel wat scherper te zijn. Wanneer je een nieuwe groothoeklens zoekt voor je APS-C camera, zou ik deze lens zeker in overweging nemen. De extra beeldstabilisatie is een mooie toevoeging, waarbij je dan een mooie solide lens met "weather-sealing" in handen hebt. Een leerpunt voor mijzelf is om ook eens wat meer in te zoomen in het landschap, ik zie dat ik uiteindelijk toch best vaak op 10mm blijf hangen.


Over Jeroen
Jeroen Bukman woont in Rotterdam. Jeroen: "Deze stad leent zich bij uitstek voor allerlei vormen van fotografie. Vanaf jongs af aan hou ik me al met fotografie bezig, wat in mijn geval begon met analoge films en afdrukken in een doka. Met de komst van de digitale camera kreeg mijn liefde voor de fotografie een nieuwe impuls, zeker omdat de mogelijkheden met een digitaal beeld oneindig zijn. Momenteel richt ik me voornamelijk op landschappen en architectuur. Vooral rondom zonsopkomt en zonsondergang ben ik in mijn element. Ik hou van uitdagend (tegen)licht en mooie wolkenluchten, deze maken voor mij het plaatje helemaal af. Ik experimenteer met verschillende (graduele) ND filters en HDR opnames om een nog beter beeld te krijgen."