Upload jouw foto's
De Tamron 10-24mm VC HLD getest door Lindy Hageman © Tamron, Lindy, foto 3

28 juni 2018, 13:25

Vijf Zoomers gingen onlangs op pad in natuurgebied Aekingerzand om de Tamron 10-24mm F/3.5-4.5 Di II VC HLD ultra groothoekzoom te testen. De review van Lindy Hageman lees je hier!

Tijdens een workshop landschapsfotografie in het Aekingerzand, gegeven door landschapsfotograaf Harmen Piekema, heb ik namens zoom.nl de Tamron 10-24mm VC HLD getest. Deze lens is mij erg goed bevallen!


Scherpte
Ten eerste ben ik heel tevreden over de scherpte van de lens. Ik heb hem op verschillende brandpuntsafstanden gebruikt en hieruit kan ik concluderen dat bij iedere brandpuntsafstand de beeldkwaliteit scherp en goed is! Bovendien heb ik geen vignettering van de foto's ervaren tijdens het testen van deze lens. De Tamron 10-24mm kost ongeveer €650,- en is naar mijn mening deze prijs zeker waard; een zeer goede prijs-kwaliteit verhouding!

De lens is overigens erg licht, hij weegt slechts 440 gram, erg handig bij het maken van lange wandelingen of om bijvoorbeeld mee te nemen op reis! Ook is hij voorzien van zoom-lock, dit vind ik zelf heel fijn om te gebruiken. En de lens is stof- en spatwaterdicht. Tijdens de workshop begint het onverwacht te regenen, en dan is dit een groot voordeel; we kunnen gewoon rustig verder kunt fotograferen zonder ons zorgen te hoeven maken over het eventueel beschadigen van de lenzen.
Qua instelmogelijkheden is de lens erg makkelijk in te stellen. Er zijn niet echt bijzonderheden vergeleken met andere objectieven. De beeldstabilisatie en de autofocus of manuele focus zijn in te stellen aan de zijkant van de lens met een schuifknopje.

Bereik
Het bereik is ook een voordeel, de lens heeft een zoombereik van 10-24mm.
Dit is een lens voor camera's met APS-C sensor, dus omgerekend wordt dit dan ongeveer 16-38mm. Dit zoombereik maakt het veel gemakkelijker om een mooie landschapsfoto te maken omdat je nog een stukje kunt zoomen. Als je je statief en camera helemaal hebt opgesteld op een mooi plekje, en er vervolgens achterkomt dat het toch net iets mooier geweest zou zijn om een klein stukje naar achteren te staan zodat het topje van bijvoorbeeld een boom net iets mooier in het geheel zou passen, zoom je simpelweg een stukje uit. Zo hoef je niet helemaal je statief en camera te verplaatsen en kun je gemakkelijker en sneller je compositie perfectioneren. Dit vind ik een groot voordeel ten opzichte van een prime lens voor landschappen, wat ik tot nu toe zelf gebruik.

Het diafragma van de lens is F3.5-4.5. Je kunt hiermee ook mooie foto's maken van een bepaald onderwerp van het landschap, en dan krijg je met een volle opening van het diafragma een erg mooie scherptediepte.


Beeldstabilisatie
Ook maak ik gebruik van de VC beeldstabilisatie, wat een super handige functie om scherpe foto's te krijgen zonder gebruik te maken van een statief! Je kunt langere sluitertijden dan normaal gebruiken zonder bewogen of onscherpe foto's te krijgen, een groot voordeel van deze lens! Aan het begin van de workshop test ik de lens zonder statief, om te kijken hoe goed de beeldstabilisatie werkt, super handig; de foto's worden met een langere sluitertijd en ingeschakelde beeldstabilisatie net zo scherp als bij kortere sluitertijden! Zodra het donkerder begint te worden is een statief echter wel aan te raden, zodat je de ISO-waarde laag kunt houden om ruis te voorkomen. Bij het gebruik van een statief heb je hier echter niets meer aan, maar overdag kan deze functie van de lens perfect gebruikt worden wanneer je bijvoorbeeld ergens bent en geen statief mee hebt genomen, of als je net dat perfecte moment wilt fotograferen en geen tijd hebt om je statief te pakken. Zo voorkom je dat je mooie momenten mist wegens het niet gebruiken van een statief.

Het objectief is denk ik geschikt voor elke fotograaf. Ik ben zelf een beginner wat betreft landschapsfotografie, maar de lens is niet moeilijk te gebruiken waardoor het ook voor beginners een geschikte lens is.


Over Lindy
Lindy Hageman (19 jaar) woont in Alkmaar. Ze fotografeert ongeveer anderhalf jaar en gebruikt een Canon 80D waarbij ze zich vooral richt op macro- en natuurfotografie. Maar de laatste tijd probeert ze zich ook steeds meer te ontwikkelen in landschap-en portretfotografie.