Upload jouw foto's
De Tamron 10-24mm VC HLD getest door Rudolf Dieben © Tamron, Rudolf, foto 5

28 juni 2018, 16:21

Vijf Zoomers gingen onlangs op pad in natuurgebied Aekingerzand om de Tamron 10-24mm F/3.5-4.5 Di II VC HLD ultra groothoekzoom te testen. De review van Rudolf Dieben lees je hier!

Ik moet eerlijk toegeven dat ik niet een fotograaf ben om uren door het landschap te struinen voor het "perfecte plaatje", en dat ondervond ik ook aan den lijve. Ik was zo stom geweest om een korte broek aan te trekken op deze warme lenteavond, en dan weten de muggen wel raad met mijn benen op het Aekingerzand, gelegen op de rand van Friesland en Drenthe.
Harmen had zich als echte landschapsfotograaf veel beter voorbereid. Ik voelde mij in het begin meer de sportfotograaf tussen de rest. Maar het gebeid en de schoonheid van dit deel van Nederland gaf mij zeker de rust die ik soms wel nodig heb.


Bij het uitdelen van de lenzen, en gereed maken voor een mooie wandeltocht, valt mij gelijk op dat de lens mooi compact is, zonder nu ook weer een mini-lensje in handen te hebben. De Tamron is netjes afgewerkt en alles zit op de juiste plek om snel te kunnen werken: geen drukke teksten en ringen etc. Hij loopt soepel, maar ook met genoeg weerstand, je wilt immers niet als een gek schieten van het ene bereik naar het andere bereik schieten. De lens loopt gewoon mooi rond, vooral de scherpstelring, deze loopt snel en nauwkeurig rond.


In de praktijk
Deze lens is echt niet alleen geschikt voor landschapsfotografie, hij kan ook erg goed gebruikt worden voor architectuurfotografie, of gewoon voor straatfotografie. Dit test ik gelijk op een wielrenners die langs komen rijden. Zie het resultaat: snel zoomen en afdrukken. Ik heb de licht en AF meting op centrum staan, en daar zie je ook de scherpte. Dat de rest onscherp is, dit is alleen maar mooi en geeft dynamiek aan de foto.


24 mm 1/50 sec f/5 iso 640.


Wat opvalt bij het fotograferen, en zeker bij het bekijken van de foto's naderhand, is de scherpte, ook bij volle opening. Natuurlijk is hij bij F9 tot F11 is het scherpst over het gehele beeld, dit ligt er wel aan waar je jouw scherptelijn neerlegt. Bij de foto met de schoenen van Harmen op de voorgrond, kun je een goede scherpte zien over het gehele beeld. Dit geldt ook voor de foto met de grote lange boomstronk op de voorgrond.


22 mm 1/125 sec f/5 iso 640.


21 mm 1/25 sec f/10 iso 320.


FX lens
Tijdens het uitdelen van de lenzen, wordt er naast de 10-24mm ook een FX lens uit de tas gehaald, de 15-30 f2.8. Ik denk meteen: 'Die is straks van mij!'
De Tamron 15-30 f2,8 (over het gehele zoombereik) is een echt 'dikke jongen' met een grote bolle frontlens waar geen filter op kan, maar dit kan evt. wel door middel van een adapter die je over de vaste zonnekap heen kan schuiven.
Mijn eerste indruk ervan is een' degelijke volwassen lens', geen rotzooi maar kwaliteit. Goed te hanteren en ook hier valt op dat de lens erg goed ronddraait, dat geeft mij een gecontroleerd gevoel.


15 mm 1/30 sec f/11 iso 500


30 mm 1/30 sec f 8 iso 500.


In de praktijk is dit een lens die ik erg graag zou willen gebruiken voor bijvoorbeeld Urbex of straatfotografie. In deze situaties heb je soms weinig licht, je wilt niet altijd je statief neerzetten en soms snel uit de hand wat kunnen schieten.
De VR functie geeft je bij deze lens, en zeker ook bij de Tamron 10-30 DX versie, echt beduiden meer speelruimte bij langzame sluitertijden. Ik denk zelf dat je zomaar 1 á 2 stops sluitertijd lager kunt gaan zitten, en dat is gewoon erg prettig.
Wat mij wel opvalt bij volle opening van f2.8, is dat het objectief in de hoeken en randen niet erg scherp is, en dat komt de belichting soms niet ten goede. Maar dit zijn situaties die je erg weinig zult tegenkomen, gewoon twee stops naar boven en je hebt nog steeds een erg lichtsterke lens!


15 mm 1/250 sec f/2.8 iso 500.

Conclusie
Na een avond samen met Harmen op stap te zijn geweest moet ik zeggen dat ik over drie punten erg positief ben. Harmen is een top fotograaf die weet hoe je landschapsfotografie meer kleur en uitdaging kan geven.
Dit gebied komt zeker op mijn lijstje te staan om nog eens te bezoeken, in de avond of vroege morgen. Harmen gaf ook aan dat het bij sneeuw een buitengewoon mooi gebied is.
Deze twee lenzen van Tamron, een merk waar ik niet zo bekend mee was, hebben mij positief verbaasd. Je koop voor een hele schappelijke prijs, een hele goede en degelijke lens, waar je veel plezier van gaat hebben, en wat bij nazoeken ook een goede restwaarde behoudt.
Voor mij zelf weet ik wat ik straks op mijn verjaardaglijstje ga zetten, de FX 15-30 f2.8. Voor nog €900,- heb je hier een goede en heerlijke lens voor in je fototas liggen.

Over Rudolf
Rudolf Dieben fotografeert al bijna 45 jaar. Zijn passie ligt bij autosport (Dakar), urbex, landschap en reportagefotografie, brede interesses dus. Rudolf: "Fotografie is voor mij een echte uitlaatklep, waar ik mijn creativiteit helemaal in kwijt kan, en waar ik zeker ook ontspanning in vindt. Ik ben een fotograaf die prima alleen, maar ook in groepsverband kan werken. Daarbij geniet ik ook van andermans werk, daar lees je ook weer van. Fotografie is een hobby waar je iedere keer weer wat leert (zeker van anderen). Dit doe ik dan ook gretig, om er uiteindelijk beter van te worden."