Upload jouw foto's
Fujifilm X-T3: nog beter dan de X-T2  © nb, artikel, fuji

23 oktober 2018, 16:36

Er is goed nieuws voor fotografen, want de populaire X-T2 heeft een opvolger. De nieuwe X-T3 lijkt in veel opzichten op de voorganger, maar is toch aan alle kanten verbeterd. Enkele speerpunten: een nieuwe sensor, een snellere processor en filmen met 4K / 60p.

Dit is een partnerbijdrage. Lees hier wat dit betekent.De Fujifilm X-T2 heeft sinds 2016 het hart gestolen van een groot aantal fotografen. Dat is niet gek, want die camera wist (en weet) beelden te maken van grote kwaliteit. De verwachtingen voor de X-T3 zijn daarom hooggespannen. De technici van Fujifilm hebben goed naar de gebruikers van de X-T2 geluisterd en daarna verbeterd wat beter kon, maar hetzelfde gelaten wat al goed was. Zo lijkt de camera qua uiterlijk en voorkomen nog sterk op de X-T2. Dat is fijn voor gebruikers van die camera, want de overstap kost zo weinig moeite en gewenning. En, laten we eerlijk zijn: 'why change a winning team'? Verbeteringen zijn onder meer te vinden op het gebied van ergonomie, zo zijn de drukknoppen nu groter voor een beter gebruiksgemak. Ook is er gesleuteld aan de contrastweergave van het touchscreen. Dat contrast ligt nu hoger, zodat het scherm beter afleesbaar is, zelfs als je buiten in de zon aan het fotograferen bent. Ook is er een hoofdtelefoon-aansluiting aanwezig, wat natuurlijk belangrijk is voor serieuze filmers.


Sensor
De Fujifilm X-T3 maakt gebruik van een totaal nieuwe sensor. Zoals we gewend zijn is dat een X-Trans-sensor die zorgt voor de speciale 'Fuji-magie' in kleur en detail. Deze vierde generatie heeft de beschikking over meer megapixels, 26.1 om precies te zijn. Ook is het aantal fasedetectie-pixels toegenomen, naar maar liefst 2.16 miljoen. Dat is ongeveer vier keer het aantal dat nu wordt gebruikt. Deze pixels beslaan overigens nagenoeg 100 procent van het sensor-oppervlak. Nieuw voor Fujifilm is dat de sensor uit de X-T3 nu een Back Illuminated sensor is, die zorgt voor betere ruisprestaties. Daarnaast is er een lagere basis ISO-waarde: 160.


FOTO: MICHAEL DAMBOCK


Ook is er een verbeterd autofocussysteem en een snellere processor (de X Processor 4 met vier kernen). Dat betekent niet alleen dat je accurater kunt scherpstellen, maar ook sneller en bij minder licht (zelfs tot -3Ev). Er vindt 1.5 keer vaker een autofocusmeting plaats, waardoor je onderwerp geen kans heeft om aan de autofocus van de X-T3 te ontsnappen. Zelfs niet als je model snel beweegt, want de ogen- en gezichtsdetectie (foto en video) werkt nu ook bij personen in beweging. Verder kan er, bij gebruik van de elektronische sluiter, 'blackout' vrij worden gefotografeerd, dus zonder je onderwerp uit beeld te verliezen tijdens het maken van een reeks beelden.
Goed om te weten: door de toegenomen rekenkracht heeft de X-T3 de beschikking over nieuwe en verbeterde filmsimulaties. Zo is er de optie 'Color Chrome', vooralsnog enkel gebruikt in de GFX-serie, de middenformaatcamera van Fujifilm.

Zoeker
De elektronische zoeker heeft een vergrotingsfactor van 0,75x, 3.69 miljoen beeldpunten en een beeldverversing van 100 fps. Kortom: mooi groot, duidelijk en helder. Verder is er een 'Sportzoeker' modus waarbij de camera je helpt om bewegende onderwerpen beter in beeld te krijgen. Als je deze modus selecteert krijg je een kader in beeld en wordt een 1.25 x crop ingesteld, met een resolutie van 16.6 megapixels als resultaat. Door het gebruik van dit kader kun je beter anticiperen op de (onverwachte) bewegingen van je onderwerp. Ook is er een Pre Shoot functie waarbij de camera al opnames maakt bij half indrukken van de sluiterknop. Zo mis je nooit meer een belangrijk fotomoment.


FOTO: MICHAEL DAMBOCK


Video
Ook op videogebied verzet deze X-T3 de standaard, want de X-T3 is de eerste APS-C camera waarmee je kunt filmen in 4K / 60P. Bij interne opslag (sd) kan dit met 4:2:0 in 10 bit (200 Mbps) en bij gebruik van een externe recorder kan dit zelfs met 4:2:2 10 bit (400 Mbps). Verder is er een verbeterd algoritme voor ruisonderdrukking waardoor beeldruis met 2 stops kan worden gereduceerd. Vanaf het einde van dit jaar zal de X-T3 ook ondersteuning bieden voor Hybrid Log Gamma (HLG). Dit zijn erg serieuze video-specificaties en deze nieuwe Fujifilm-camera kan dan ook zonder problemen gebruikt worden voor het meest veeleisende videowerk.

Accessoires
Fujifilm heeft een uitgebreid pakket accessoires beschikbaar voor de nieuwe X-T3. Zo kun je onder meer kiezen voor een batterijgrip voor extra grip en accucapaciteit. Je kunt dan maximaal drie batterijen tegelijk plaatsen, wat betekent dat je in dat geval tot 1100 opnames met de camera kunt maken. Verder kun je opteren voor een lederen hoes die de camera beschermt en een luxueuze uitstraling geeft. Ook is er een handgreep voor extra grip bij gebruik van grote en gewichtige lenzen.


Prijs
De Fujifilm X-T3 is verkrijgbaar voor een adviesprijs van € 1499,00. Gecombineerd met de Fujinon XF 18-55mm F/2.8-4 R LM OIS kost de camera € 1899,00.


Meer info: www.fujifilm.eu/nl

Reacties (8)

Om te kunnen reageren, moet je ingelogd zijn

 
Eduard7 op 5 november 2018 om 01:38

Autofocus verbetert ? ben benieuwd vooral bij weinig licht

Ernest_de_Groot op 30 oktober 2018 om 19:43

Als Fujifilm X-T2 gebruiker begrijp je waarom er geen full frame camera's komen.
De kwaliteit is is bijna net zo goed als een full frame.
Ik kom zelf van full frame Canon met uitsluitend L lenzen.

Bertrando op 23 oktober 2018 om 23:54

Wanneer komt Fujifilm met een fullframe systeemcamera?

amused op 26 oktober 2018 om 15:45

nooit, ze hebben al een middenformaat, waarom zouden ze een stap terug in kwaliteit doen?
Om het compacter te maken? daar hebben ze APS-C voor...

https://www.dpreview.com/interviews/8996865021/photokina-2018-fujifilm-interview-we-will-never-go-full-frame

WouterDiemer op 24 oktober 2018 om 10:44

rob1951 op 25 oktober 2018 om 11:52

.....een man van weinig woorden

ali op 5 november 2018 om 11:23