Meld je gratis aan
Feestelijke gerechten fotograferen met de Zenfone 5 © nb, artikel, food

10 december 2018, 17:38

Samen met ASUS organiseerden we een bootcamp foodfotografie bij restaurant Olivijn in Haarlem. Met 8 enthousiaste deelnemers gingen we de hele middag aan de slag met de ZenFone 5 onder leiding van foodfotograaf Saskia de Wal en meesterkok Menno Post. Hoe hebben de deelnemers de camera van de ZenFone 5 ervaren? De deelnemers delen hier hun ervaringen.

Dit is een partnerbijdrage. Lees hier wat dit betekent.

Bekijk hier de video en lees de ervaringen van de deelnemers





Een week voor de bootcamp kregen Zoomers Wendy Yip, Betty Tholenaar, Charlotte Blom, Priscilla Groenestein, Hans Stellingwerff, Femke Lockefeer, Ellen Luttikhuizen en Karien Nieuwenhuis de ZenFone 5 thuisgestuurd. Zo konden zij alvast vertrouwd raken met alle mogelijkheden.

Eerste indruk
'Wat mij als eerste opvalt aan de telefoon, is het beeldscherm met de prachtig heldere kleuren', vertelt Karien. Hans vindt de telefoon wel wat groot, maar Charlotte meent dat het grote scherm van rand tot rand juist een luxe uitstraling geeft aan deze smartphone. Zij vervolgt: 'Het betreft een Full HD+ scherm, waardoor foto's, video's en apps er mooi en helder uitzien.' De plaatsing van de camera dicht bij de rand vinden sommigen wel erg wennen. Wendy: 'Wanneer ik een liggende foto wil maken, moet ik erop letten dat mijn vinger de lens niet afschermt.'


Foto: Charlotte Blom



De bootcamp
Op de grote dag zelf worden de deelnemers ontvangen in restaurant Olivijn, gevestigd in een prachtig monumentaal pand in Haarlem. 'Bij binnenkomst vertelt iedereen kort iets over zichzelf en hun ervaringen met de telefoon. Het leuke is dat je zo toch nog nieuwe functies ontdekt en die dezelfde dag nog kunt uitproberen', vertelt Charlotte.
'Het is belangrijk om eerst te kijken waar het licht vandaan komt', legt foodfotograaf Saskia de Wal uit: 'Vervolgens ga je kijken hoe je dat licht het beste kunt gebruiken.' Ondertussen zet chef Menno Post vier prachtig opgemaakte gerechten neer voor de deelnemers. Het eerste gerecht dat Betty fotografeert, is een coquille met appel, hazelnoot en witlof, geserveerd op een emaillen bol: 'Dit was best ingewikkeld, omdat die bol licht van kleur is en het gerecht ook. Het enige wat iets van kleur gaf, waren een paar sprietjes waterkers. Dit maakte het wel erg leuk om te doen, met concentratie en veel oefenen.'


Foto: Wendy Yip



Slimme camera
'De kunstmatige intelligentie (AI) is een van de unieke sellingpoints van dit toestel. Door snel het onderwerp te analyseren, optimaliseert de ZenFone 5 automatisch de camera-instellingen voor je. Op het beeldscherm zie je welke van de 16 scènes het toestel heeft gedetecteerd', vertelt Wendy. Priscilla: 'De telefoon herkent automatisch katten, honden en gezichten, maar ook eten bijvoorbeeld. Ideaal, want hiermee kiest de camera automatisch de juiste instellingen.' Bovendien kun je de scherptediepte perfect instellen 'voor het bokeh-effect dat foodfoto's zo mooi maakt', aldus Karien. Daarbij kun je kiezen tussen diafragma's van maar liefst F 22 tot F 0,95.


Foto: Ellen van Luttikhuizen



Pro-functie
Naast de slimme automatische camerafunctie met al zijn mogelijkheden zit er ook nog een Pro-functie in de camera van de ZenFone. Priscilla: 'Die is natuurlijk nóg leuker om te gebruiken, want daarmee heb je zelf meer controle over hoe de foto eruit komt te zien. Ook als de lichtomstandigheden wat minder zijn, heb je nog de mogelijkheid om een mooi plaatje te schieten.' Ellen: 'In de Pro-modus kun je werkelijk alles zelf instellen: iso-waarde, belichtingscompensatie, witbalans, sluitertijd... Je kunt zelfs filmen in 4K en fotograferen in raw & jpeg!'

Tips en trucs
Al gauw waren de deelnemers druk in de weer met bakpapier en aluminiumfolie. Saskia leerde hun dat je met aluminiumfolie het licht van het raam kunt terugkaatsen op het gerecht, waardoor je bijvoorbeeld schaduwen kunt verminderen. Met behulp van bakpapier wordt het licht juist diffuus en zacht gemaakt. Dit is bijvoorbeeld handig als het licht door het raam te fel naar binnen schijnt.
Naast sommige gerechten stond een kannetje saus. Wendy: 'Als je de ontspanknop ingedrukt houdt, dan kun je tot honderd foto's achter elkaar maken in de burstmodus. Zo probeerde ik tijdens de bootcamp het uitschenken van de saus vast te leggen. De foto's uit de serie worden automatisch in de fotogalerie gegroepeerd, zodat je overzicht houdt. En als klapper heeft de ZenFone 5 de portretmodus, waarmee je foto's met bokeh krijgt. Mensen die graag selfies maken, zullen veel hebben aan de ZenFone 5. Verder heeft dit toestel ook de mogelijkheid om in superresolutie (49 megapixels) te fotograferen. Ik heb deze feature getest en de foto's zijn inderdaad scherper, maar ze vergen natuurlijk wel meer opslagruimte: 6,75 MB versus 2,53 MB.'


Foto: Wendy Yip



Onder de streep
De deelnemers hebben in korte tijd een goede indruk kunnen krijgen van de vele functies op deze smartphone. Betty: 'Mijn conclusie is dat ik erg tevreden ben over de kwaliteit van de camera die deze ZenFone 5 heeft. Mooie scherpe foto's, fijne instelmogelijkheden en simpel te bedienen. Vooral de scherptedieptefunctie waarbij je zelf de scherpte kunt instellen, is voor mij een groot pluspunt. Dit kan met mijn eigen smartphone niet. Het resultaat van deze smartphone heeft mij verrast.'
Ook Karien is enthousiast en raadt dit toestel iedereen aan: 'Ik vond het een zeer gebruiksvriendelijk en makkelijk te bedienen toestel. Als foodfotograaf ben ik dan ook voornemens dit toestel aan te schaffen. De ZenFone 5 zou voor mij prima kunnen fungeren als extra camera bij een foodfotoshoot bijvoorbeeld.' Priscilla besluit: 'Het was een leerzame en plezierige dag. Vooral ook erg leuk om samen te werken met en te leren van mensen die dezelfde passie hebben.'

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met ZenFone.

« vorige 1 2 3 4 5 6 7 8 9 volgende »