Feestelijke gerechten fotograferen met de Zenfone 5

10 december 2018 16:38
partnerredactie

Samen met ASUS organiseerden we een bootcamp foodfotografie bij restaurant Olivijn in Haarlem. Met 8 enthousiaste deelnemers gingen we de hele middag aan de slag met de ZenFone 5 onder leiding van foodfotograaf Saskia de Wal en meesterkok Menno Post. Hoe hebben de deelnemers de camera van de ZenFone 5 ervaren? De deelnemers delen hier hun ervaringen.
Dit is een partnerbijdrage. Lees hier wat dit betekent.


Bekijk hier de video en lees de ervaringen van de deelnemers



Een week voor de bootcamp kregen Zoomers Wendy Yip, Betty Tholenaar, Charlotte Blom, Priscilla Groenestein, Hans Stellingwerff, Femke Lockefeer, Ellen Luttikhuizen en Karien Nieuwenhuis de ZenFone 5 thuisgestuurd. Zo konden zij alvast vertrouwd raken met alle mogelijkheden.

Eerste indruk

'Wat mij als eerste opvalt aan de telefoon, is het beeldscherm met de prachtig heldere kleuren', vertelt Karien. Hans vindt de telefoon wel wat groot, maar Charlotte meent dat het grote scherm van rand tot rand juist een luxe uitstraling geeft aan deze smartphone. Zij vervolgt: 'Het betreft een Full HD+ scherm, waardoor foto's, video's en apps er mooi en helder uitzien.' De plaatsing van de camera dicht bij de rand vinden sommigen wel erg wennen. Wendy: 'Wanneer ik een liggende foto wil maken, moet ik erop letten dat mijn vinger de lens niet afschermt.'

Foto: Charlotte Blom


De bootcamp

Op de grote dag zelf worden de deelnemers ontvangen in restaurant Olivijn, gevestigd in een prachtig monumentaal pand in Haarlem. 'Bij binnenkomst vertelt iedereen kort iets over zichzelf en hun ervaringen met de telefoon. Het leuke is dat je zo toch nog nieuwe functies ontdekt en die dezelfde dag nog kunt uitproberen', vertelt Charlotte.

'Het is belangrijk om eerst te kijken waar het licht vandaan komt', legt foodfotograaf Saskia de Wal uit: 'Vervolgens ga je kijken hoe je dat licht het beste kunt gebruiken.' Ondertussen zet chef Menno Post vier prachtig opgemaakte gerechten neer voor de deelnemers. Het eerste gerecht dat Betty fotografeert, is een coquille met appel, hazelnoot en witlof, geserveerd op een emaillen bol: 'Dit was best ingewikkeld, omdat die bol licht van kleur is en het gerecht ook. Het enige wat iets van kleur gaf, waren een paar sprietjes waterkers. Dit maakte het wel erg leuk om te doen, met concentratie en veel oefenen.'

Foto: Wendy Yip


Slimme camera

'De kunstmatige intelligentie (AI) is een van de unieke sellingpoints van dit toestel. Door snel het onderwerp te analyseren, optimaliseert de ZenFone 5 automatisch de camera-instellingen voor je. Op het beeldscherm zie je welke van de 16 scènes het toestel heeft gedetecteerd', vertelt Wendy. Priscilla: 'De telefoon herkent automatisch katten, honden en gezichten, maar ook eten bijvoorbeeld. Ideaal, want hiermee kiest de camera automatisch de juiste instellingen.' Bovendien kun je de scherptediepte perfect instellen 'voor het bokeh-effect dat foodfoto's zo mooi maakt', aldus Karien. Daarbij kun je kiezen tussen diafragma's van maar liefst F 22 tot F 0,95.

Foto: Ellen van Luttikhuizen


Pro-functie

Naast de slimme automatische camerafunctie met al zijn mogelijkheden zit er ook nog een Pro-functie in de camera van de ZenFone. Priscilla: 'Die is natuurlijk nóg leuker om te gebruiken, want daarmee heb je zelf meer controle over hoe de foto eruit komt te zien. Ook als de lichtomstandigheden wat minder zijn, heb je nog de mogelijkheid om een mooi plaatje te schieten.' Ellen: 'In de Pro-modus kun je werkelijk alles zelf instellen: iso-waarde, belichtingscompensatie, witbalans, sluitertijd... Je kunt zelfs filmen in 4K en fotograferen in raw & jpeg!'

Tips en trucs

Al gauw waren de deelnemers druk in de weer met bakpapier en aluminiumfolie. Saskia leerde hun dat je met aluminiumfolie het licht van het raam kunt terugkaatsen op het gerecht, waardoor je bijvoorbeeld schaduwen kunt verminderen. Met behulp van bakpapier wordt het licht juist diffuus en zacht gemaakt. Dit is bijvoorbeeld handig als het licht door het raam te fel naar binnen schijnt.

Naast sommige gerechten stond een kannetje saus. Wendy: 'Als je de ontspanknop ingedrukt houdt, dan kun je tot honderd foto's achter elkaar maken in de burstmodus. Zo probeerde ik tijdens de bootcamp het uitschenken van de saus vast te leggen. De foto's uit de serie worden automatisch in de fotogalerie gegroepeerd, zodat je overzicht houdt. En als klapper heeft de ZenFone 5 de portretmodus, waarmee je foto's met bokeh krijgt. Mensen die graag selfies maken, zullen veel hebben aan de ZenFone 5. Verder heeft dit toestel ook de mogelijkheid om in superresolutie (49 megapixels) te fotograferen. Ik heb deze feature getest en de foto's zijn inderdaad scherper, maar ze vergen natuurlijk wel meer opslagruimte: 6,75 MB versus 2,53 MB.'

Foto: Wendy Yip


Onder de streep

De deelnemers hebben in korte tijd een goede indruk kunnen krijgen van de vele functies op deze smartphone. Betty: 'Mijn conclusie is dat ik erg tevreden ben over de kwaliteit van de camera die deze ZenFone 5 heeft. Mooie scherpe foto's, fijne instelmogelijkheden en simpel te bedienen. Vooral de scherptedieptefunctie waarbij je zelf de scherpte kunt instellen, is voor mij een groot pluspunt. Dit kan met mijn eigen smartphone niet. Het resultaat van deze smartphone heeft mij verrast.'

Ook Karien is enthousiast en raadt dit toestel iedereen aan: 'Ik vond het een zeer gebruiksvriendelijk en makkelijk te bedienen toestel. Als foodfotograaf ben ik dan ook voornemens dit toestel aan te schaffen. De ZenFone 5 zou voor mij prima kunnen fungeren als extra camera bij een foodfotoshoot bijvoorbeeld.' Priscilla besluit: 'Het was een leerzame en plezierige dag. Vooral ook erg leuk om samen te werken met en te leren van mensen die dezelfde passie hebben.'

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met ZenFone.

Review van Betty Tholenaar

In het mooie Haarlem vindt in een van de oudste panden van de stad de bootcamp foodfotografie plaats. Sinds 2018 is hier restaurant Olivijn gevestigd waar meesterkok Menno Post samen met zijn vrouw Saskia de Wal eigenaar van is. We gaan op deze prachtige locatie aan de slag met foodfotografie met de ZenFone 5. Normaalgesproken fotografeer ik landschappen, maar ik ben ook veel bezig met food- en detailfotografie. Ik ben benieuwd naar de mogelijkheden van deze smartphone.


Fijne scherptedieptefunctie

Een workshop foodfotografie kan natuurlijk niet zonder eten, daarom heeft Menno voor ons vier gerechten klaargemaakt die wij gaan fotograferen. Ik probeer zoveel mogelijk instellingen van de ZenFone 5 uit, want in bijvoorbeeld de Pro-functie kun je alles handmatig instellen en er zit een scherptedieptefunctie op. Gelukkig is er ook een medewerker van ASUS aanwezig om onze vragen te beantwoorden, zoals: hoe verander je het scherpstelpunt bij diepte-effect fotografie? Doordat we snel antwoord krijgen op onze vragen, kunnen we de telefoon ook goed testen en aan de slag.

Simpele bediening

Nadat onze vragen zijn beantwoord en we de telefoon wat hebben geprobeerd, gaat het echte werk beginnen. De gerechtjes die Menno heeft gemaakt, staan op tafeltjes voor de ramen, zodat we ze met mooi natuurlijk licht kunnen fotograferen. Mijn eerste gerecht is een coquille met appel, hazelnoot en witlof geserveerd op een emaillen bol. Dit is wel lastig fotograferen, omdat de bol licht van kleur is en het gerecht ook. Het enige wat iets kleur geeft, is de tuinkers. Het is een uitdaging om dit mooi vast te leggen, maar met veel oefenen en goed concentreren kom ik al een heel eind.


Het is prettig dat de ZenFone 5 simpel te bedienen is, zodat ik daar niet te veel mee bezig hoef te zijn. Het tweede gerecht is juist heel kleurrijk: krab, avocado, bramen, macadamia noten en yuzu. Qua kleuren is dit gerecht iets simpeler om te fotograferen. Als derde gerecht serveert Menno tongfilet met truffel, champignons en een klein kannetje met donkere jus. Het eten is opgemaakt in een grote schelp, waardoor je erg mooie foto's krijgt. Met behulp van de anderen heb ik uiteindelijk een paar mooie foto's gemaakt met 'lopende' jus op het bord. Gerecht vier is ook weer erg kleurrijk, namelijk: gebakken eend, polenta, shiitake en wat groente. Op een mooi diep bord, waardoor je goed kunt spelen met lichtinval. Ook hier is de jus apart, dus we staan met z'n allen om de tafel en maken veel foto's. Ik denk dat van dit gerecht de meeste foto's gemaakt zijn.

Aan de slag met attributen

Het is heel leuk om te zien dat iedereen op een gegeven moment wat losser wordt. We lopen wat rond, kijken wat de anderen doen en helpen elkaar zoveel mogelijk met de attributen, zoals aluminiumfolie om het licht te weerkaatsen of bakpapier om het licht minder fel te maken. Zelfs de tafelkleden worden verschoven en bloemen en kaarsen worden erbij gepakt. Saskia helpt ons met ideeën en suggesties, en ze is onder de indruk van onze energie en liefde voor fotografie.


Nadat we veel tips van Saskia hebben gekregen, komt Menno Post met een fantastisch nagerecht voor iedereen: een omgekeerde halve citroen gemaakt van chocolade, gevuld met aardbeienpuree en een braam, geserveerd op een glazen citroenpers. Met dit gerecht gaat iedereen los: ramen worden opengezet voor meer licht, bloemen worden op het tafelkleed gelegd en een Perzisch tapijtje wordt door verschillende deelnemers ingezet als achtergrond. Iedereen heeft het zichtbaar naar z'n zin, ook omdat we allemaal genieten van de mooie foto's die de camera van de ZenFone 5 maakt. We werken ook veel samen, zo vergelijken we bijvoorbeeld onze foto's om weer tot nieuwe ideeën te komen.

Conclusie

Ik ben erg tevreden over de kwaliteit van de camera van de ZenFone 5. Hij maakt mooie scherpe foto's, heeft fijne instelmogelijkheden en is simpel te bedienen. Vooral de scherptedieptefunctie waarbij je zelf de scherpte kunt instellen, is voor mij een groot pluspunt. Dit kan mijn eigen smartphone niet. Het resultaat van deze smartphone heeft mij verrast, ik kende dit merk niet, maar ik weet nu wel dat ASUS hard aan het werk is iets moois neer te zetten. Het enige minpuntje is dat mijn linkerhand minder goed werkte op het beeldscherm dan mijn rechterhand.

Als je graag fotografeert, niet al te veel geld wilt uitgeven aan een smartphone, maar wel een goede camera wilt hebben, zou ik zeker de ZenFone 5 overwegen.


Review van Charlotte Blom

Wat een unieke kans om deel te mogen nemen aan een workshop foodfotografie onder leiding van fotograaf Saskia de Wal in het fantastische restaurant Olivijn. De locatie van het restaurant is echt een plaatje! Om ervoor te zorgen dat ik zo goed mogelijk de workshop kan volgen, heb ik van tevoren al de mogelijkheid gekregen om de ZenFone 5 thuis wat uit te proberen en te ontdekken welke camerafuncties deze smartphone allemaal heeft.


De bootcamp

Samen met zeven andere Zoomers volg ik de workshop foodfotografie met de ZenFone 5. Aan het begin van de workshop deelt iedereen z'n ervaringen met de telefoon. Het is leuk om te horen dat iedereen achter andere functies is gekomen, hierdoor kunnen we nog meer uitproberen. Saskia opent de workshop en Menno maakt vier gerechtjes die we in tweetallen gaan fotograferen. Vanaf het begin is het al meteen duidelijk: alles mag én kan. Heerlijk om op deze manier van en met elkaar te mogen leren met één doel: foodfotografie.

Er staan vier tafels bij de ramen, zodat we gebruik kunnen maken van het daglicht. De prachtige gerechten worden gepresenteerd en we kunnen beginnen. Heel leuk om samen te ondervinden wat de beste plek is om het gerechtje te fotograferen, hoe het bord moet staan (of juist niet!) en dat je echt alleen maar moet doen waar jij je goed bij voelt. We fotograferen heerlijke gerechten, inclusief een knallend dessert, en mogen ook alles proeven. Genieten toch?!


Mijn ervaring met de ZenFone 5

Thuis en tijdens de workshop heb ik de functies van de ZenFone 5 volop uitgeprobeerd. Wat me meteen opvalt is dat de smartphone van ASUS een scherm heeft van rand tot rand (inclusief notch). Dit geeft een luxe uitstraling en oogt strak. De telefoon ligt goed in de hand en heeft een FULL HD+ scherm met 100% DCI-P3 dekking, waardoor foto's, video's en apps er goed, mooi en helder uitzien. In de telefoon zit ook AI-technologie. Hierdoor kan de fotocamera bijvoorbeeld scènes herkennen, zoals eten, mensen, honden en planten. De instellingen worden op de betreffende scène afgestemd, zodat je altijd de juiste instellingen hebt en je foto haast niet meer kan mislukken. Dat is mega handig!


De dubbele camera (12 en 8 megapixels) aan de achterkant van de telefoon maakt het mogelijk om prachtige, heldere foto's te maken. De functie 'groothoekcamera' kan ingeschakeld worden, waardoor je een breder bereik creëert. Dat kan bijvoorbeeld gebruikt worden bij landschapsfotografie. Naast deze functie beschikt de camera over een scherptedieptefunctie die in te stellen is van F 22 tot F 0,95. Dit geeft een verrassend effect en daar heb ik tijdens de workshop ook veel mee geoefend. Het nadeel bij deze functie vind ik dat het oppervlak niet veranderd kan worden, waardoor je niet specifiek kunt in- of uitzoomen op een bepaalde plek op het beeld.

Naast de automatische functie beschikt de telefoon over een Pro-functie. Maar als je kiest voor een vooringestelde scène door middel van de AI-technologie of als je snel een foto wilt maken, heb je de Pro-functie minder snel nodig. Ik vind het door de grootte van de telefoon wel wat lastig om met één (kleinere) hand op de fotoknop te drukken. Je kunt via een knop aan de zijkant de ontspanknop aanzetten, maar dan focust de camera minder goed op het beeld dat je wilt fotograferen en daardoor is de foto vaak onscherp.


Conclusie

Met de ZenFone 5 ben je in staat om perfecte, professioneel ogende foto's te maken en dat is voor mij een must bij het aanschaffen van een telefoon. Voor alles wat deze smartphone kan, vind ik het een goede prijs-kwaliteitverhouding. Doordat de telefoon veel te bieden heeft, is hij voor iedereen geschikt. Hij is vooral interessant voor mensen die houden van (food)fotografie en niet altijd hun fotocamera willen meeslepen.

Over Charlotte Blom

Mijn grote passie is gezond én lekker eten. Sinds augustus 2018 deel ik via Instagram als 'Food a la Lot' gerechten en recepten met mijn volgers. De voorkeur gaat uit naar vers, groen en (af en toe) vis. Ik houd van kleurgebruik in mijn keuken, omdat ik dit niet alleen associeer met vrolijkheid en happy zijn, maar het ook nog eens gezond is om de kleuren van de regenboog te eten. Win-win, toch?

Review van Ellen van Luttikhuizen

Ik ben een echte foodie. Vrienden en bekenden weten dat bij mij (bijna) alles om eten draait. Zelfs bij de sportschool weten ze dat zodra ik in de buurt ben het over eten gaat. En toevallig houd ik ook van fotograferen. Dus de bootcamp foodfotografie is perfect voor mij! En wat leuk dat ik uitgekozen ben om deze workshop van Saskia te volgen.


Aan de slag

Na een hartelijk ontvangst in het prachtige Olivijn krijgen we meteen al een opdracht tijdens de lunch: maak een foto van je eten zoals je die normaal zou maken. Oeps, niet opgelet. Ik heb mijn lunch meteen al opgegeten. Maar gelukkig is dat geen probleem, want snel na deze opdracht vertelt Saskia hoe ze te werk gaat als foodfotograaf en ze deelt een aantal tips. We krijgen meteen al zin om te starten met de workshop. In totaal maakt Menno vijf gerechtjes voor ons om te fotograferen en een prettige bijkomstigheid is dat we ook alles mogen proeven. Nu kunnen we écht aan de slag en alle gerechtjes mooi vastleggen met de ZenFone 5.

Compacte camera waarmee je kunt telefoneren

Wat mij meteen al opvalt aan deze smartphone is dat hij zestien scènes kan onderscheiden, zoals eten, bloemen, honden, katten en landschappen. Daarmee kiest de telefoon al de beste instellingen voor een bepaald onderwerp, dat is handig. Naast deze functie heb ik ook de Pro-functie tijdens de workshop geprobeerd. Hier kun je alles helemaal zelf instellen, zoals ISO-waarde, belichtingscompensatie, witbalans en sluitertijd. Ook kun je foto's in RAW en jpeg maken. Dit kan mijn eigen smartphone in dezelfde prijsklasse niet. Ik vind de ZenFone 5 dan ook meer een compacte camera waar je mee kunt telefoneren dan een telefoon waar je mee kunt fotograferen.


De bediening van de camera is bijzonder eenvoudig, ook voor iemand met een voorliefde voor een ander merk smartphone. Hij ligt fijn in de hand en de knopjes zitten op de juiste plaats. Ook prettig dat het scherm groot is, hierdoor worden de kleuren mooi weergegeven. Naast de verschillende scènes die de smartphone herkent en de Pro-functie zitten er nog meer functies op, zoals: HDR, groothoekcamera, scherptediepte, panorama en timelaps.

Conclusie

Vooraf dacht ik: hoe kun je nou een mooie foto maken met een smartphone? Maar tijdens het testen van de ZenFone 5 wordt het me duidelijk. Alle functies heb ik uitgeprobeerd en ik ben echt enthousiast geworden. Dat dit allemaal kan met zo'n klein apparaat verbaast mij. Normaal sleep ik mijn spiegelreflexcamera overal mee naartoe, omdat ik bang ben een mooi fotomoment te missen. Met de ZenFone 5 zou ik me daar geen zorgen meer over hoeven maken. Helaas heb ik sinds een paar maanden een nieuwe smartphone, maar als ik weer een nieuw toestel nodig heb, zal ik deze smartphone zeker in overweging nemen.

Over Ellen van Luttikhuizen (54)

Tijdens het voorstelrondje van de workshop viel het me op dat ik een beetje buiten de boot viel, omdat de meeste deelnemers zeer actief zijn met het fotograferen van eten en ik die dingen meer gescheiden houd. Maar na de workshop ga ik zeker vaker eten fotograferen!

Wil je meer foto's bekijken van Ellen? Ga dan naar haar Zoom.nl-profiel.

Review van Femke Lockefeer

In een karakteristiek pand in Haarlem, waar restaurant Olivijn gevestigd is, vindt de foodfotografie workshop plaats. Hier gaan we de hele middag met de ZenFone 5 aan de slag. Meesterkok Menno Post maakt vier gerechtjes die we gaan fotograferen en zijn vrouw Saskia de Wal geeft de workshop. Ik ben benieuwd naar de mogelijkheden van de camera van deze smartphone.


Gedurende de gehele workshop loopt Saskia rond om tips te geven en vragen te beantwoorden. We werken in duo's, zodat iedereen tijd heeft om de gerechtjes vast te leggen. Als kers op de taart krijgen we aan het einde allemaal een toetje dat we individueel kunnen fotograferen én daarna opeten. Dit vind ik prettig, want het werken in duo's is lastig. Je loopt elkaar een beetje in de weg en als je bij het laatste gerecht aankomt, is de saus al over het gerecht gegoten, waardoor het minder mooi te fotograferen is. Maar goed: dan komt het aan op creativiteit!

Mijn ervaring met de ZenFone 5

Qua formaat en uiterlijk doet de ZenFone 5 denken aan het design van de iPhone X, het scherm van 6,2 inch loopt namelijk ook van rand tot rand. Heel prettig in combinatie met een schermresolutie van 1080 x 2246 pixels (402 ppi). Dit geeft een zeer scherp en helder beeld.


We kregen de smartphone een aantal dagen voor de workshop thuisgestuurd, zodat we wat konden testen. Ik heb de camera goed getest en dan vooral de Pro-functie. Met deze functie kun je handmatig je autofocus, sluitertijd, ISO, EV en witbalans instellen. Ook kun je in RAW fotograferen en HDR-opnames maken. Jammer dat er geen diafragma voorkeuze in deze stand zit, dan was hij compleet geweest! Ook mis ik een optie waarmee je zelf je autofocuspunt kunt bepalen. Maar ik ben wel onder de indruk van de uitgebreide functies van deze smartphonecamera.

Verder worden de 12 en 8 megapixel dual camera's aangestuurd door kunstmatige intelligentie, ook wel AI (Artificial Intelligence) genoemd. Hierdoor herkent de camera waar je een foto van wilt maken, zoals mensen, dieren en natuur, en past daar de camera-instellingen op aan. De hoofdcamera heeft een Full-HD scherpte, 12 megapixels, autofocus en een diafragma tot F 1.8 . Daardoor kun je prachtige scherptedieptefoto's maken. Heel handig voor tijdens de workshop.


Optische beeldstabilisatie is prettig in veel situaties, vooral bij close-ups. In de automatische stand heb je, naast de 'gewone' stand, ook een groothoekstand voor bijvoorbeeld mooie landschaps- of groepsfoto's. De kleuren vind ik redelijk verzadigd.

Tijdens het testen thuis heb ik veel de Pro-functie gebruikt en niet zozeer de Auto-stand. Maar toch heeft de Auto-stand ook veel mogelijkheden, dat heb ik ontdekt tijdens de workshop doordat andere deelnemers deze stand veel gebruikten.

Conclusie

De ZenFone 5 is een mooie betaalbare smartphone met uitgebreide fotografiemogelijkheden. Het werkgeheugen is 4GB en de opslagcapaciteit voor foto's en video's is 64 GB, dat je via een geheugenkaart kunt uitbreiden met wel 2 TB. Je kunt dus naar hartenlust foto's en video's maken en opslaan. Deze smartphone is uitermate geschikt voor een jongere doelgroep vanwege een geavanceerde selfiefunctie. En voor hobbyfotografen die graag een camera op zak willen hebben waar ze momenten goed mee vast kunnen leggen, zonder dat ze altijd hun 'echte' camera mee hoeven te slepen. Je kunt foto's meteen bewerken en delen op social media.

Over Femke Lockefeer

Ik ben eigenaar van MilleCose en werk regelmatig in opdracht. Ik fotografeer vooral horeca, food, interieur en portretten. Als ik niet aan het fotograferen ben, werk ik als museumdocent in verschillende musea in Utrecht. Museumeducatie en fotografie zijn twee passies die ik graag naast elkaar doe. Het draait bij beide om kijken, schoonheid en details.

Review van Hans Stellingwerff

Ik had vóór de bootcamp geen idee wie Saskia de Wal was en ook Olivijn kende ik niet. Maar een beetje Googelen en rondneuzen op Instagram en ik was meteen op de hoogte. Saskia maakt de mooiste foodfoto's (ik ben weg van haar reeks de 'Zeven Hoofdzonden') en Olivijn is een sterrenrestaurant in wording. Prachtige locatie voor een restaurant én voor een bootcamp natuurlijk.


Eerste indruk

Een week voor de bootcamp in Haarlem krijg ik de telefoon thuisgestuurd, zodat ik 'm wat kan testen. Ik heb hem meteen in gebruik genomen. Het valt me op dat de telefoon vrij groot is, misschien iets te groot om met één hand te bedienen. Ik heb wat testfoto's gemaakt thuis en de kwaliteit is erg goed. De scherpte en kleuren van de foto's zijn top. Ook zitten er een paar leuke functies in de foto-app. Zo kun je de scherptediepte instellen in de Auto-modus en in de Pro-modus kun je dingen als sluitertijd, ISO-waarde en witbalans zelf instellen. Toch heb ik voornamelijk de Auto-modus gebruikt. Door kunstmatige intelligentie herkent de telefoon een aantal scènes, zoals eten, dieren, bloemen en mensen. De telefoon kiest voor elke scène meteen de juiste instellingen, dat vind ik wel een leuke functie en die werkt goed. Maar als je creatievere foto's wilt maken en alles zelf wilt instellen, kun je het beste de Pro-modus gebruiken. In deze modus worden de foto's als RAW opgeslagen. Wat ik een minpuntje vind, is dat het soms lastig is om de foto op de juiste plek scherp te krijgen.


Bootcamp

Voor de bootcamp maakt meesterkok Menno Post vier prachtige gerechten. Zodra de gerechtjes klaarstaan om gefotografeerd te worden, geeft Saskia een aantal tips. Want hoe haal je bijvoorbeeld de schaduw weg? Een stuk wit papier of aluminiumfolie is de oplossing. Ook het juiste gebruik van daglicht doet wonderen. We gebruiken bakpapier om het licht wat zachter te maken. Bij twee gerechten staat ook een kannetje jus. Wie durft dit het eerst te gebruiken om de foto nog iets mooier te maken? Dat is de grote vraag! Het gevolg is dat een ander een foto moet maken van een gerecht met een lading jus op het bord. Je kunt dan niet meer experimenteren met geschonken jus. Maar soms moet je voor jezelf kiezen.


Als iedereen de vier gerechtjes vastgelegd heeft, komen er acht nagerechten binnen. Voor ieder één. Een prachtige citroen van witte chocolade met een braam eronder en een mousse. Dit ligt op een glazen schoteltje. Ik heb moeite met dit gerecht. Na een aantal pogingen op diverse plaatsen in de zaal, onder verschillende hoeken en ander lichtinval, heb ik al snel door dat dit wel een grote klus wordt om het mooi vast te leggen. Om het spannender te maken, maak ik het citroentje kapot. Experimenteren is juist leuk. Na mij doen een aantal andere deelnemers hetzelfde. We mogen het dessert ook opeten, heerlijk. Maar zodra ik het dessert op heb, zie ik dat er toch nog mensen bezig zijn om het te fotograferen. En wat ik dan zie, maakt me toch wel een beetje jaloers. Er zijn nog meer manieren om dit gerecht te fotograferen dan ik heb geprobeerd. Weer een leermomentje.


Conclusie

De ZenFone 5 is een leuk toestel. Zeker de camerafunctie zal voor menig (hobby)fotograaf een reden kunnen zijn om deze telefoon aan te schaffen. Je hebt 'm immers altijd op zak en dan wil je wel een toestel hebben met een goede camera. Toch denk ik dat als het puur om de smartphone gaat, je wel iets meer uit moet geven om er een te kopen die soepel loopt. Maar zoals wel vaker gezegd wordt, het is de fotograaf die de foto maakt en niet het apparaat. Het apparaat is wel een onderdeel van het plaatje en daar kun je de ZenFone 5 uitstekend voor gebruiken.

Even voorstellen

Ik ben Hans Stellingwerff, 36 jaar en woon in Groningen met mijn vier kinderen. Voor fotografie neem ik te weinig tijd (heb ik geleerd tijdens de workshop), maar ik vind het wel erg leuk om te fotograferen. Ik ben er alleen nog niet helemaal achter welk onderdeel ik het leukste vind. Komt ook doordat ik nooit helemaal tevreden ben, maar dat is voor veel fotografen volgens mij een dingetje. Omdat ik voor de biervereniging jaarlijks diverse foto's maak tijdens onze culinaire biertochten heb ik besloten mezelf op te geven voor deze foodfotografie bootcamp. En ik heb gelukkig veel geleerd!

Review van Karien Nieuwenhuis

Meesterkok Menno Post, tevens eigenaar van Olivijn, heeft vier hele lekkere gerechten gemaakt. Deze mogen we in tweetallen fotograferen met de ZenFone 5. Als iedereen wat foto's heeft gemaakt, hebben we een pauze en bespreken we de gemaakte foto's samen met Saskia (de vrouw van Menno en mede-eigenaar van Olivijn).


Na de pauze staat er voor iedere deelnemer een fantastisch dessert klaar. Deze mogen we individueel fotograferen. Dit vind ik echt hét hoogtepunt van de dag. Lekker alleen creatief aan de slag met de compositie, het licht en op zoek naar mooie achter- en ondergronden. Door allerlei poses aan te nemen (op de grond liggen, andersom plaatjes schieten en op de kop hangen) krijg je de prachtigste composities en de mooiste foto's. Als finale heb ik het dessert (helaas) aan moeten breken om zo de fan-tas-tische binnenkant te kunnen laten zien. Mijn voorkeur gaat uit naar foodbeelden waarbij het woord 'gulzigheid' direct in je op komt.



Mijn ervaring met de ZenFone 5

Voorafgaand aan de bootcamp heb ik de smartphone ontvangen en heb goed met het toestel kunnen oefenen. Het valt me meteen op dat het beeldscherm prachtige heldere kleuren heeft. De telefoon heeft een optie om te fotograferen in Auto- of Pro-modus. Bij die laatste modus kun je allerlei dingen zelf instellen. Maar tijdens de bootcamp merk ik al snel dat de Auto-modus het beste functioneert met het fotograferen van eten. Je kunt het diepte-effect goed instellen voor een mooie wazige achtergrond. Bij de Pro-functie kun je de scherptediepte ook instellen, maar ik vind het resultaat dan wat minder mooi.

Verder maakt de ZenFone 5 gebruik van kunstmatige intelligentie. Zo is de camera bijvoorbeeld in staat om zestien verschillende fotosituaties, zoals mensen, eten, dieren en natuur, te herkennen en past hierop de instellingen aan. De kleuren blijven mooi. Waar je bij andere smartphones vaak ziet dat de kleuren veranderen, is dat bij de ZenFone 5 niet het geval. Als je een foto met deze smartphone maakt in de sneeuw, dan zorgt de camera ervoor dat de sneeuw daadwerkelijk wit oogt.


Wat ik wel een minpunt vind is dat de smartphone geen goede foto's bij weinig licht maakt. Dit wordt wel beloofd door de fabrikant, maar ik vind dat niet kloppen. De foto's die ik met weinig licht heb gemaakt, bevatten toch wel heel wat ruis.

Conclusie

Na het testen van de camera van de ZenFone 5, kan ik dit toestel iedereen aanraden. Het is een zeer gebruiksvriendelijk toestel en is gemakkelijk te bedienen. Als foodfotograaf ben ik dan ook voornemens dit toestel aan te schaffen. Het zou voor mij prima kunnen fungeren als een extra camera bij een foodshoot.

Even voorstellen

Mijn naam is Karien Nieuwenhuis (36) en ik ben sinds een tijdje druk bezig met het leren van het vak foodfotografie. In september dit jaar ben ik gestart met een opleiding aan de Fotovakschool in Apeldoorn. De tijd die ik over heb, besteed ik veel aan foodfotografie om zo een portfolio te creëren om uiteindelijk te kunnen werken voor opdrachtgevers, zoals magazines of restaurants.

Review van Priscilla Groenestein

Op uitnodiging van Zoom.nl kom ik aan bij restaurant Olivijn in Haarlem voor de Bootcamp foodfotografie. Onder leiding van foodfotografe Saskia de Wal gaan wij hier vandaag aan de slag met de Asus Zenfone 5. De eerste indruk van de locatie is echt fantastisch! Wat een mooi restaurant. Samen met 7 andere deelnemers worden wij met lekkere broodjes en een soepje ontvangen in de galerie van Saskia, die zich boven het restaurant bevindt.


Eerste indruk

Behalve van het restaurant, heb ik natuurlijk ook een eerste indruk van de telefoon. Deze heeft een mooi strak design, wordt geleverd met adapter en oordopjes en hij is eenvoudig in gebruik. Alleen vind ik de telefoon wat aan de grote kant. De ZenFone 5 heeft twee camera's aan de achterkant: een hoofdcamera van 12 megapixels en een groothoekcamera van 8 megapixels. Deze laatste heb ik wel uitgeprobeerd, maar die is vooral ideaal voor interieur- en/of landschapsfotografie. Alleen vind ik de kwaliteit daarvan wel minder. Met de groothoekcamera zie ik namelijk wat meer ruis in de foto's. Er zit natuurlijk ook nog een camera aan de voorkant van de telefoon. Deze heeft een speciale selfie-functie, genaamd de 'selfiemaster'. Dus ook voor het maken van de mooiste selfies zit je goed met deze telefoon.


De bootcamp

We gaan in tweetallen aan de slag om de mooiste foto's te maken van de vier gerechten die door chef Menno Post zijn klaargemaakt. Nou, alleen van het zien (laat staan proeven) van de gerechten word je al blij! Nadat ieder koppel zijn gerecht goed op de foto heeft staan, rouleren we door zodat iedereen alle vier de gerechten kan fotograferen. Ondertussen krijgen we tips over de belichting, en geeft Saskia ons aluminiumfolie en bakpapier om wat meer controle over de belichting te krijgen. Tot slot wordt er voor iedereen een dessert binnengebracht om te fotograferen, die we daarna ook mochten opeten. Wat een genot!


Slimme camera

Vandaag heb ik vooral gewerkt met de hoofdcamera. Over de beeldkwaliteit daarvan ben ik tevreden. Je kunt met deze telefoon zowel op de automatische- als op de manuele stand fotograferen. Als je gebruik maakt van de automatische stand is er een ingebouwde AI-technologie, wat inhoudt dat er een scène-detectie plaatsvindt. Hierdoor kan de telefoon 16 verschillende scènes herkennen, bijvoorbeeld katten, honden, gezichten en ook eten. Ideaal, want hiermee kiest de camera automatisch de juiste instellingen!


Handmatig instellen

Maar de telefoon beschikt ook over een handmatige functie. Dit is natuurlijk nog leuker om te gebruiken als je wat meer van fotografie weet, want daarmee heb je zelf meer controle over hoe de foto eruit komt te zien. Ook in mindere lichtomstandigheden heb je de mogelijkheid om nog een mooi plaatje te schieten, want de sluitertijd, ISO-waarde etcetera kun je allemaal zelf instellen. Tevens heb je de mogelijkheid om het diafragma handmatig in te stellen, waarmee je een mooi scherptediepte-effect kunt creëren. Bij foodfotografie vind ik dit dan ook erg leuk om toe te passen en daar heb ik vandaag ook veel gebruik van gemaakt. Je kunt het diafragma instellen tussen F 0,95 en F 22. Wat ik wel lastig vind in de handmatige functie is het handmatig scherpstellen. Want zodra je klikt op het punt waarop je scherp wilt stellen, wordt er ook direct een foto gemaakt.


Conclusie

Al met al is het een telefoon met een heleboel opties voor het maken van foto's, die in het algemeen hele mooie beelden geeft. Houd je van fotograferen en wil je net wat meer dan gewoon even snel een fotootje maken, maar wil je niet steeds met een systeem- of spiegelreflexcamera in de weer? Dan is deze telefoon zeker de moeite waard! Het was een leerzame en plezierige dag, vooral ook erg leuk om samen te werken en te leren van mensen die dezelfde passie hebben.

Even voorstellen

Ik ben Priscilla, 25 jaar en kom uit Amersfoort. Sinds enige tijd heb ik mijn passie voor fotografie ontdekt. Voornamelijk het fotograferen van eten en de natuur vind ik heel erg leuk. Het fotograferen van eten is inmiddels een uit de hand gelopen hobby. Je kunt je dus ook vast wel voorstellen, dat ze er thuis weleens moe van worden als er eerst nog wat foto's genomen moeten worden. Het gebeurt namelijk weleens dat het eten daardoor niet meer zo warm is wanneer we beginnen met eten.

Review van Wendy Yip

Samen met 7 andere Zoomers heb ik de bootcamp foodfotografie van professioneel fotografe Saskia de Wal gevolgd. De bootcamp vond plaats in het monumentale pand van restaurant Olivijn in Haarlem, waar Saskia op de eerste etage haar kunstgalerie heeft. Haar partner, chef-kok en eigenaar Menno Post heeft speciaal voor deze gelegenheid een aantal gerechten gemaakt. De prachtige gerechten en het mooie licht dat door de glas-in-lood ramen naar binnen scheen nodigden ons uit om in actie te komen. Tijdens de bootcamp testte ik de nieuwe Asus ZenFone 5z uit. Het was een gezellige en leerzame dag. De gerechten zagen er niet alleen prachtig uit, ze smaakten ook heerlijk.


Camerafuncties

Een week van tevoren kregen we het toestel thuisgestuurd om alvast vertrouwd te raken met alle functies en mogelijkheden. De ZenFone 5z heeft 3 camera's. Aan de achterzijde een dubbele camera, bestaande uit een hoofdcamera (16 megapixels) en een tweede camera met een groothoeklens (12 megapixels). De derde camera zit aan de voorkant (8 megapixels). De groothoeklens is erg handig. Vooral omdat ik naast foodfotografie ook graag landschapsfoto's maak. Het beeld is wel een beetje vertekend, net als bij een groothoekobjectief van een spiegelreflexcamera. De kromming is licht zichtbaar, maar is voor mij niet storend.

De kunstmatige intelligentie (artificial intelligence, of AI) is een van de unique selling points van dit toestel. Door snel het onderwerp te analyseren optimaliseert de ZenFone 5z automatisch de camera-instellingen voor je. Op het beeldscherm zie je welke van de 16 scènes het toestel heeft gedetecteerd. Op mijn eigen smartphone stel ik telkens de camera-instellingen handmatig in, omdat de autofocus niet goed functioneert. Bij de ZenFone 5z kan ik gerust de auto-modus van de camera gebruiken. Wel vind ik de kleur van de foto's aan de koele kant en weinig contrast hebben. Dit los ik op door de HDR-functie aan te zetten.


Wanneer je in de camera-modus naar rechts veegt, dan zie je een aantal basisfuncties zoals handmatig instellen, slow motion, timelapse, panorama en gif-animatie. Veeg je naar links dan heb je de keuze uit 8 stijlfilters. Een leuke functie van dit toestel is realtime portretverfraaiing. Grotere ogen, zachtere huid of slanker gezicht is binnen een seconde getoverd. Dit levert lachwekkende beelden op. En als klapper heeft de ZenFone 5z de portrait-modus waarmee je foto's met bokeh krijgt. Mensen die graag selfies maken zullen daarom veel hebben aan de ZenFone 5z. Verder heeft dit toestel ook de mogelijkheid om in superresolutie (49 megapixels) te fotograferen. Ik heb deze functie getest en de foto's zijn inderdaad scherper (8000x6000 vs. 4000x3000), maar ze vergen natuurlijk wel meer opslagruimte (6,75 MB vs. 2,53 MB).


Verder kun je een aantal instellingen van de camera personaliseren. Noemenswaardig is de aanraakontspanknop-functie. Wanneer deze is geactiveerd kun je door het aanraken van een willigkeurige plek op het beeldscherm een foto maken. De foodies onder ons zullen begrijpen hoe handig dit is. Stel je voor dat je een ijsje in de ene hand hebt en slechts met één hand een foto kan maken. Door deze functie te activeren hoef je jouw duim niet helemaal omlaag te bewegen. Ook is het mogelijk om de volumeknop als ontspanknop te gebruiken.

Als je de ontspanknop ingedrukt houdt, dan kun je tot 100 foto's achter elkaar maken (burst-modus). Zo probeerde ik tijdens de bootcamp het uitschenken van de saus vast te leggen. De reeks foto's worden automatisch in de fotogalerij gegroepeerd, zodat je overzicht houdt.

Mijn grootste ergernis bij smartphonefotografie is dat smartphones onder slechte lichtomstandigheden niet goed presteren. Tot mijn verbazing heeft de ZenFone 5z hier weinig moeite mee. De kwaliteit van de foto is dan niet haarscherp door de ruisreductie, maar de foto is wel helder.


Even voorstellen

Wendy Yip (43) heeft een food blog waar zij samen met haar moeder authentieke Aziatische recepten en kooktips deelt. Haar interesse voor fotografie is een uit de hand gelopen hobby geworden. Zij is zich vooral gaan verdiepen in foodfotografie. Op Zoom.nl kun je meer foto's van haar vinden onder de profielnaam MevrYan.