Upload jouw foto's
Zo sla jij je kostbare foto's veilig en overzichtelijk op © artikel, foto's, omzetten

9 september 2019, 16:02

Je fotografeert heel wat af met jouw digitale camera. En nu ook smartphones alsmaar betere foto's maken, groeit jouw fotoarchief nog eens extra hard. Een slimdoordachte indeling helpt om jouw mooiste en beste opnamen zo te ordenen dat je ze altijd snel weer terugvindt. Hoe pak je dit aan?


Dit is een partnerbijdrage. Lees hier wat dit betekent.

Alle foto's die je maakt komen in een alsmaar uitdijend fotoarchief op jouw computer terecht. Zet je alles bij elkaar in één map dan raak je binnen de kortste keren het overzicht kwijt en wordt het een zoekplaatje. Het is beter om met een hoofdmap met eronder een uitgekiende set aan fotomappen te werken. Op die manier staat alles nog steeds netjes bij elkaar en is het ook overzichtelijk. Hoe richt je dit in?

Reserveer voldoende ruimte

Begin met waar je jouw fotoverzameling het beste kunt neerzetten. Waarbij je niet alleen kijkt naar de huidige grootte, maar vooral ook naar de groei die je de komende maanden en jaren mag verwachten. Ga er sowieso maar vanuit dat het aantal gigabytes flink toeneemt. Want meestal bewaar je alle gelukte foto's, omdat je nooit weet of en wanneer je een bepaald beeld ergens voor nodig hebt. In de praktijk gooi je dus alleen de mislukte foto's maar weg.

Dit betekent dat jouw fotoarchief razendsnel groeit. Opslaan op een externe schijf is daarom een uitstekende keuze. Beschik je over een PC met Thunderbolt aansluiting? Dan is de Samsung SSD X5 een razendsnelle keuze en met een opslagcapaciteit van 500 GB, 1 TB of 2 TB past alles erop en is er meer dan genoeg ruimte voor groei.

Nog geen Thunderbolt aansluiting? dan is de Samsung T5 een goede keuze, nog steeds veel sneller dan je oude HDD!

Daarnaast is de robuustheid en betrouwbaarheid hoog omdat er in tegenstelling tot traditionele harde schijven geen bewegende onderdelen inzitten. En doordat je alle grote fotobestanden (jpg én raw) naar SSD verplaatst, ontlast je de schaarse interne opslagruimte en verbeteren de prestaties van zowel de computer als je fotobewerker.Mappenstructuur

Kijk vervolgens naar het soort foto's dat je maakt. Ben je veel op reis of bezoek je regelmatig steden? Dan kun je een map per land aanmaken en daaronder met een map per streek of stad werken. Voor een natuurfotograaf is een map per natuurgebied een idee en bij portretten, love shoots en trouwreportages kan de naam van de opdrachtgever gebruikt worden. Op dezelfde manier kun je mappen aanmaken voor macrofoto's, nachtfoto's, dierenfoto's, festivals en familiefoto's.

De insteek is dus vooral: hoe kun jij jouw foto's logisch in (sub)mappen indelen zodat jij ze altijd makkelijk weer terugvindt. Fotografeer je zakelijk, dan kan je prima met klantnamen werken en als je meerdere opdrachten voor ze uitvoert maak je weer een submap per project, onderwerp, of locatie aan. De datum in een mapnaam opnemen werkt goed als je repeterende opdrachten doet. Zoals reportages of portretsessies op meerdaagse evenementen en festivals.