Upload jouw foto's
Foto en video combineren: hier moet je op letten © Wieger Dam

11 augustus 2020, 09:46

Er zijn in Nederland iets meer dan elfduizend beroepsfotografen. Dan zijn er nog legio hobbyfotografen die weleens een betaalde klus doen, als extra zakcentje. Het is nodeloos om te zeggen dat de concurrentie moordend is. Beroepsfotograaf Wieger Dam biedt daarom naast fotografie ook videografie aan. En met succes: 'Ik denk dat inmiddels meer dan de helft van mijn klussen uit film bestaan.'

#brandedcontent - Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met ASUS.

Lees ook deel 2 van het interview met Wieger: Same day video: zo werkt dat

Wieger Dam is een typische spring-in-het-veld. Vraag de jonge Enschedeër naar zijn favoriete foto- en videomomenten en het gesprek gaat alle kanten op. Van een bruiloft in Italië, tot video's voor een groot schoonmaakbedrijf. Hij vindt het allemaal leuk. "Ik weet nu al dat ik nooit meer wat anders ga doen", stelt Dam.

Foto en video combineren: hier moet je op lettenVoor de duidelijkheid: Dam is jong. In de wereld van beroepsfotografie zelfs heel jong. Toch weet hij er op 24-jarige leeftijd al van rond te komen. En aardig ook. En dat terwijl hij oorspronkelijk iets heel anders studeerde. "Ik zat op de horeca-opleiding. Werkte ernaast bij een steakhouse, met zo'n cowboypakje aan. Vond ik heel mooi en leuk. Maar opeens had ik nog wat salaris over en zag ik op marktplaats een oude spiegelreflexcamera staan. Een Nikon D50. Een superoud ding. Maar ik begon ermee te fotograferen en ben nooit meer gestopt."

Hij startte met de opleiding beroepsfotografie en eigenlijk als vanzelf druppelde de eerste opdrachten binnen. "Ik had heel erg de behoefte om mijn fotografiewerk te delen. Als ik wat mooie foto's schoot, dan zette ik die gelijk op Facebook. Zo kwam ik aan mijn eerste klussen."


Wieger Dam

"Mijn eerste opdracht was het fotograferen van een examenfeestje. Maar ik had helemaal geen flitser. Die heb ik toen maar gekocht", grinnikt hij. "Zo ging het eigenlijk elke keer. De klus erop had ik een telelens nodig, die schafte ik toen maar aan. En voor je het weet heb je allemaal apparatuur en een complete set-up."

Inmiddels is hij diverse camera's en een hoop ervaringen rijker. Met zijn Nikon D850 besloot hij om ook te gaan filmen. "Eigenlijk op dezelfde manier. Een opdrachtgever vroeg of ik dat ook kon. Dat was toevallig zo, maar daar zit wel een verhaal aan", lacht hij. "Op school had ik namelijk een deal met mijn medestudenten gemaakt: ik deed de praktische filmopdrachten, in ruil voor de economieopdrachten. Want cijfertjes vond ik niet zo interessant."


Foto: Wieger Dam

"Wat ik mooi aan film vind is dat je mensen meer kunt sturen. Het is technisch een stuk moeilijker, en daarom commercieel wat interessanter. Toen ik net begon met professioneel fotograferen was ik ook best angstig: er zijn zoveel mensen die foto's kunnen schieten. Kun je daar wel geld mee verdienen? Dankzij video zit ik wel goed", zegt hij. "Ik verkoop nu meer video dan fotografie. Al vind ik het allebei net zo leuk."

Met video heb je wel te maken met veel bestanden, grote hoeveelheden data en uitgebreide software. Een goede voorbereiding en laptop is een must.

Een ASUS ProArt StudioBook Pro X biedt in zo'n geval uitkomst. Een notebook met een rekenkracht waar je u tegen zegt, stelt hij. "Een edit mag niet haperen of laggen, je moet gewoon door kunnen werken. Je hebt dus veel processorkracht nodig, en veel RAM. Bij de Studiobook loopt het echt lekker soepel. Als je een 4K-video uitrendert, dan gaat dat ook echt lekker rap."


Wieger aan het editen op de Asus Studiobook Pro X

Ander voordeel: hij heeft een mat scherm. "Iedere fotograaf schopt je omver als je zegt dat je in de zon je foto's of video's gaat bewerken, maar met de Studiobook zou het kunnen", grapt hij. "Zonder gekheid: het display geeft prachtige kleuren weer. De laptop is misschien wat groot, maar hij kan wel echt veel. Dat is voor mij en mijn klussen ideaal."

ASUS ProArt StudioBook Pro X

· PANTONE gevalideerde scherm biedt een professionele kleurnauwkeurigheid. Zo zie je precies hoe je foto's eruit zien als ze gedrukt/geprint worden.
· Groot 16:10 beeldscherm waarmee je 25% meer effectieve werkruimte hebt
· Dunste NVIDIA® Quadro® graphics laptop voor real time rendering
· ScreenPad 2.0 te gebruiken als interactief secundair touchscreen
· 180 graden kantelbaar scherm voor makkelijker samenwerken

Klik hier voor meer informatie en specificaties over de ASUS ProArt StudioBook Pro X

Video is een andere tak van sport, maar wel eentje die als fotograaf is te leren. "Kwestie van veel doen en oefenen", stelt hij. "En ik zeg bijna overal altijd 'ja' op. Dan zie ik erna wel hoe ik het ga redden."

Uitdagend, maar hij wil daarbij nog wel een tip meegeven. "Maak bij een klus nooit tegelijk foto's en een video. Dat kan niet. Heb ik bij een bruiloft één keer gedaan, maar ik werd helemaal gek. Daar word je echt niet blij van."

Lees ook deel 2 van het interview met Wieger: Same day video: zo werkt dat