Upload jouw foto's
fotowedstrijd: Expertuitdaging: Creatief Binnenshuis

Straatfotografie

De donkere dagen breken aan, dus is er minder tijd om eropuit te trekken met de camera. Gelukkig zijn er binnenshuis ook genoeg leuke dingen om te fotograferen. Zo hoef je je hobby geen winterslaap te geven! De opdracht deze maand is daarom: Creatief binnenshuis.

Licht

Ook al duren de dagen korter, er zitten altijd wat uren in de dag met mooi daglicht. Kijk goed waar binnen in jouw huis een mooie lichtval is en maak daar gebruik van. Zet de lampen uit en ga in de buurt van een raam aan de slag. Haaks op het raam of met het raam achter je krijg je een zachte sfeer. Fotografeer je richting het raam, pas dan op voor over- of onderbelichting. Is het al donker of wil je liever gebruikmaken van kunstlicht, let dan goed op de witbalans. Zeker als je meerdere soorten lichtbronnen hebt, kan dit resulteren in rare kleurzwemen. Je kunt natuurlijk ook een flitser gebruiken. Die donkere winter is ideaal om daarmee te oefenen.

Instellingen

Binnenshuis heb je vaak niet zo veel licht. Je moet hier rekening mee houden door je belichting aan te passen. Kies bijvoorbeeld een langere sluitertijd als je een onderwerp fotografeert dat niet beweegt. Zet dan wel je camera op een statief en gebruik de zelfontspanner of een afstandsbediening om beweging door jouw toedoen te voorkomen. Je kunt ook een groter diafragma (lager F-getal) gebruiken, dan krijg je gelijk een kleinere scherptediepte. Tot slot kun je de iso-waarde verhogen. Bij moderne camera’s hoef je gelukkig niet zo snel bang te zijn voor veel ruis bij een wat hogere iso-waarde.

Onderwerp

De opdracht is om binnenshuis creatief aan de slag te gaan. Door goed om je heen te kijken, kun je vast al genoeg interessante onderwerpen vinden. Je kunt bijvoorbeeld enorm inzoomen op een onderwerp, waardoor je niet in één oogopslag ziet wat je hebt gefotografeerd. En anders wil een partner, kind of huisdier wellicht meewerken aan een mooi portret.

Bovenstaande foto is gemaakt door Co Hoofd, FotografieCo.

Met een aquarium is Co aan de slag gegaan. “Ik gebruikte een triggerset en een sluitertijd van 1/180 seconde. De flitser is op 1/64 ingesteld, en er is geflitst vanaf de zijkant. Dan de tomaten laten vallen en op het juiste moment afdrukken.”

Voor deze fotowedstrijd zijn we op zoek naar foto's met het thema "Creatief binnenshuis". De sluitingsdatum is 6 oktober 2019.

Meedoen doe je als volgt:

1
Klik op 'Ja, ik doe mee'
2
Je wordt doorgeleid naar jouw foto-overzicht.
3
Selecteer een van jouw mooiste foto's, die aansluit op het thema.
4
Stuur jouw mooiste foto in voor de Zoom.nl-fotowedstrijd ‘Expertuitdaging – Creatief binnenshuis’ en wie weet wordt jouw foto gepubliceerd in de volgende editie van Zoom.nl! Daarnaast ontvangt de winnaar een Case Logic-cameratas ter waarde van € 72,95.
X