Upload jouw foto's
fotowedstrijd: Expertuitdaging: HDR

HDR Fotografie

Voor de volgende expertuitdaging willen we je uitnodigen om een hdr-foto te maken: een foto met veel details en goed belichte lichte én donkere beeldpartijen doordat meerdere opnames zijn samengevoegd. De hdr-techniek is lastig om te perfectioneren, dus oefening aan de hand van onze tips baart kunst!

Dynamisch bereik

Het dynamisch bereik van een sensor is een moeilijke term voor het maximale contrast dat die sensor kan vastleggen. In ‘fotografentaal’ betekent het hoeveel details je nog in de lichtste delen van de foto ziet, en hoeveel details in de donkerste delen. Als je een heel contrastrijk onderwerp fotografeert, zie je zowel in de lichtste als in de donkerste beeldpartijen detailverlies. Een camera met een groot dynamisch bereik kan zowel in die schaduwen als in de ‘hoge lichten’ toch veel details vastleggen.

Situatie

Bij grote contrastverschillen tussen licht en donker, zoals bij tegenlicht, krijg je vaak harde schaduwen en overbelichte luchten. Daarnaast zijn in bijvoorbeeld landschapsfotografie en urbex details erg belangrijk. In zulke situaties kun je een hdr-foto maken. Je fotografeert dan vanaf statief meerdere keren dezelfde situatie met telkens een andere belichting, zodat de ene foto een correct belichte voorgrond heeft en de andere een correct belichte lucht. Veel moderne camera’s kunnen dit automatisch via ‘bracketing’. Als je het handmatig doet, varieer dan alleen de sluitertijd.

Samenvoegen

Nadat je op locatie de opnames met verschillende belichtingen hebt geschoten, kun je in bijvoorbeeld Lightroom die foto’s samenvoegen tot één compleet beeld. Deze hdr-foto kun je vervolgens bewerken zoals je normaal met een raw-bestand zou doen. Het verschil: je hebt veel meer beeldinformatie tot je beschikking. Zo kun je de hoge lichten terughalen met alle detaillering in de lucht, en je schaduwen oplichten zonder ruis. Uiteindelijk houd je een beeld over vol details.

Bovenstaande foto is gemaakt door Niels Dam, nielsdam.zoom.nl

Voor deze fotowedstrijd zijn we op zoek naar foto's met het thema "HDR". De sluitingsdatum is 17 mei 2020.

Meedoen doe je als volgt:

1
Klik op 'Ja, ik doe mee'
2
Je wordt doorgeleid naar jouw foto-overzicht.
3
Selecteer een van jouw mooiste foto's, die aansluit op het thema.
4
Stuur jouw mooiste foto in voor de Zoom.nl-fotowedstrijd ‘Expertuitdaging – HDR’ en wie weet wordt jouw foto gepubliceerd in de volgende editie van Zoom.nl! Daarnaast ontvangt de winnaar een Case Logic-cameratas ter waarde van € 72,95.
Winnaars
X