Upload jouw foto's
fotowedstrijd: Expertuitdaging: Gulden Snede

Gulden Snede

Bij de vraag wat een mooie foto mooi maakt, speelt de compositie van die foto een belangrijke rol. Je hoeft niet opnieuw het wiel uit te vinden als je de bestaande compositieregels kent én kunt toepassen. Een daarvan is de gulden snede. In deze nieuwe expertuitdaging dagen we jullie uit om een foto te maken met de gulden snede!

De regel

Foto's gemaakt met de gulden snede in het achterhoofd ogen esthetisch prettig. Met de gulden snede verdeel je het beeld in negen vlakken van ongelijke grootte. Een compositie die volgens de gulden snede is opgebouwd, leidt het oog van de kijker door het hele beeld. Tot het uiteindelijk bij een rustpunt belandt, waar het hoofdonderwerp is geplaatst.

Gulden spiraal

Bij de gulden snede kun je niet alleen gebruikmaken van lijnen en de kruispunten daarvan, maar ook van een curve om de toeschouwer als het ware letterlijk door het beeld rond te leiden tot die bij één specifiek punt aankomt. Deze curve heet ook wel de gulden spiraal, en is afgeleid van de verhoudingen van de gulden snede. Door deze bijzondere verhouding toe te passen, krijgen je foto’s automatisch een schilderachtige compositie en een verhalend effect.

Onderwerpen

In de natuur vind je verschillende onderwerpen met de gulden snede, zoals je vingerkootjes en een slakkenhuis. Maar ook portretten kunnen er baat bij hebben als je gebruikmaakt van de gulden snede, bijvoorbeeld door de ogen op de kruispunten van de lijnen te zetten. Leer deze compositievorm goed, experimenteer ermee en gebruik die in een situatie waarbij dit een mooiere foto oplevert.

Bovenstaande foto is gemaakt door Manja van der Heijden, manja.zoom.nl

Voor deze fotowedstrijd zijn we op zoek naar foto's met het thema "Gulden Snede". De sluitingsdatum is 23 augustus 2020.

Meedoen doe je als volgt:

1
Klik op 'Ja, ik doe mee'
2
Je wordt doorgeleid naar jouw foto-overzicht.
3
Selecteer een van jouw mooiste foto's, die aansluit op het thema.
4
Stuur jouw mooiste foto in voor de Zoom.nl-fotowedstrijd ‘Expertuitdaging – Gulden Snede’ en wie weet wordt jouw foto gepubliceerd in de volgende editie van Zoom.nl! Daarnaast ontvangt de winnaar een Case Logic-cameratas ter waarde van € 72,95.
Winnaars
X