Upload jouw foto's
fotowedstrijd: Expertuitdaging: Kleurrijke Bokeh

Expertuitdaging

Het is weer tijd voor een nieuwe (en dit keer best moeilijke) uitdaging! Een kleine scherptediepte is schitterend bij foto’s met een klein onderwerp, zoals macrofoto’s. Maar naast die kleine scherptediepte willen we dat je kleuren en extra lichtbronnen toevoegt voor een spannend resultaat. Dus ditmaal dagen we jullie uit om een foto te maken met extra lichtbronnen en een kleurrijke bokeh!

Accessoires

Voor deze uitdaging zullen jullie gebruik moeten maken van accessoires. We zijn namelijk op zoek naar een mooie kleurrijke achtergrond. Hiervoor kun je van alles inzetten: een vel gekleurd papier, blaadjes uit de natuur, bloemen ... Daarnaast willen we zien dat er een extra lichtbron is gebruikt. Denk hierbij aan een klein zaklampje, een flitser of kaarsjes. Om twee vliegen in één klap te slaan, kun je een gekleurde lichtketting gebruiken. Leg die in de achtergrond neer en je krijgt een zachte, gekleurde bokeh!

Locatie

Je kunt voor deze uitdaging aan de slag gaan in de natuur en je accessoires meenemen, maar je kunt ook thuis een kleine opstelling maken. Buiten is het misschien lastiger om de juiste omstandigheden te creëren, maar zeker niet onmogelijk! Neem lampjes op batterijen mee en eventueel een plastic zak om op te liggen als je plat op je buik in het bos aan het fotograferen bent. Thuis kun je de situatie makkelijker naar je hand zetten. Bouw op een tafel een ministudio met je onderwerp, een mooie kleurrijke achtergrond en een paar lampjes.

Instellingen

Voor een kleine scherptediepte moet je een groot diafragma instellen (laag F-getal, bijvoorbeeld F 2,8). Daarmee krijg je het onderwerp scherp en de omgeving mooi onscherp. Zo’n onscherpe achtergrond krijg je ook met een langere brandpuntsafstand (70 mm of langer). Daarnaast kan het helpen om veel afstand te creëren tussen je onderwerp en de achtergrond: zo krijg je echt een boterzachte bokeh! Extra tip: voor een bokeh met mooie lichtbollen in de achtergrond kun je een extra lichtbron met veel kleine lampjes in de achtergrond opstellen.

Bovenstaande foto is gemaakt door Stefan Grit, stefangrit.zoom.nl

Voor deze fotowedstrijd zijn we op zoek naar foto's met het thema "Kleurrijke Bokeh". De sluitingsdatum is 10 januari 2021.

Meedoen doe je als volgt:

1
Klik op 'Ja, ik doe mee'
2
Je wordt doorgeleid naar jouw foto-overzicht.
3
Selecteer een van jouw mooiste foto's, die aansluit op het thema.
4
Stuur je fraaiste foto in voor de Zoom.nl-fotowedstrijd ‘Expertuitdaging – Kleurrijke Bokeh’, en wie weet staat jouw foto de volgende keer wel in het nieuwe Zoom.nl-magazine! Daarnaast ontvangt de winnaar een Case Logic-cameratas ter waarde van € 72,95.
Winnaars
X