Upload jouw foto's
fotowedstrijd: Expertuitdaging: Scherp/onscherp

Expertuitdaging

Goede scherpte is voor veel fotografen hét uitgangspunt voor een geslaagde foto. Maar onscherpte in beeld kan ook die foto een spannende of juist zachte uitstraling geven. Hierin ligt de kern van jullie opdracht bij deze nieuwe expertuitdaging! We dagen jullie uit om een foto te maken die zowel scherpte als onscherpte bevat!

Onderwerpen

Om een gebalanceerde foto te maken met scherpe en onscherpe elementen kun je zelf de keuze maken om het onderwerp scherp of juist onscherp in beeld te brengen. Wat is het verhaal dat je wilt vertellen met de foto? Gaat het vooral om een persoon of object, breng die/dat dan scherp in beeld en de rest onscherp. Wil je juist vervreemding en een abstract beeld creëren? Beeld dan eens je onderwerp onscherp af in een scherpe omgeving.

Diafragma

Om het onderwerp scherp te fotograferen in een onscherpe omgeving kun je gebruikmaken van een groot diafragma, ofwel een laag F-getal. Daarmee krijg je een kleine scherptediepte, waardoor de omgeving of voorgrond mooi onscherp verloopt. Op deze manier kun je een foto maken met een scherp onderwerp in een onscherp decor.

Sluitertijd

Daarnaast kun je ook je sluitertijd gebruiken om elementen scherp of juist onscherp in beeld te brengen. Een langere sluitertijd kan zorgen voor onscherpe delen in de foto, ofwel bewegingsonscherpte. Bij bewegende onderwerpen kun je bewegingsonscherpte gebruiken om het onderwerp onscherp of vervreemdend in beeld te brengen. Daarnaast kun je met het onderwerp meebewegen (of pannen) om zo de omgeving onscherp af te beelden rond een scherp onderwerp.

Bovenstaande foto is gemaakt door Renske Terpstra, renske_terpstra.zoom.nl

Voor deze fotowedstrijd zijn we op zoek naar foto's met het thema "Scherp/onscherp". De sluitingsdatum is 21 februari 2021.

Meedoen doe je als volgt:

1
Klik op 'Ja, ik doe mee'
2
Je wordt doorgeleid naar jouw foto-overzicht.
3
Selecteer een van jouw mooiste foto's, die aansluit op het thema.
4
Stuur je fraaiste foto in voor de Zoom.nl-fotowedstrijd ‘Expertuitdaging – Scherp/onscherp’, en wie weet staat jouw foto de volgende keer wel in het nieuwe Zoom.nl-magazine!
X