606 keer bekeken
3
torentje van de Abdijkerk boven de daken van Assen
De kloosterkerk, ook wel abdijkerk genoemd, hoorde oorspronkelijk bij het Cisterciënzer nonnenklooster Mariënkamp in Assen.
In 1596 kreeg Willem Lodewijk van Nassau, stadhouder van Friesland, opdracht van de Staten Generaal om in Drenthe “de reformatie ende Christelijke bestellinge van kerkcken ende schoelen" in te voeren, waarna er geen Rooms-Katholieke diensten meer mochten worden gehouden.
In 1601 stortte de toren in, waardoor de kerk zwaar beschadigde en voor gebruik ongeschikt was.
In 1615 werd Assen een aparte hervormde gemeente, die bij gebrek aan kerkgebouw de kerkdiensten moest houden in één van de andere ruimten van het klooster. Eerst in 1662 werd de kloosterkerk weer opgebouwd. Alleen de middeleeuwse zuidmuur bleef staan, de overige muren zijn opnieuw opgemetseld. De kerk werd met een lengte van 25 meter aanzienlijk kleiner dan de oorspronkelijke kloosterkerk, die zeker 40 meter lang was.
Ruim twee eeuwen heeft de hervormde gemeente van Assen in de kloosterkerk haar diensten gehouden. Maar door de groei van het inwonertal van Assen werd de kerk te klein. In 1848 werd de nieuwe Grote Kerk aan het kerkplein in gebruik genomen en werd de kloosterkerk voor f 10.000 (ruim € 4.500) aan de gemeente Assen verkocht.
Vanaf 1851 heeft de Gemeente Assen de kloosterkerk precies honderd jaar als gemeentehuis gebruikt. Tot 1904 was ook het politiebureau er in ondergebracht. Nadat in 1982 de kerk is gerestaureerd werd het een deel van het Drents Museum.
Alle rechten voorbehoudenMeer info tonen
Flitser uit, verplichte modus
Opmerkingen