383 keer bekeken
0
Rontondekerk Terband (Fr.)
De Rotondekerk is een kerkgebouw in Terband ten noordoosten van het knooppunt bij Heerenveen.
De naam dankte de kerk aan de nabijgelegen rotonde voordat dit in 2000 een klaverblad werd. De neoclassicistische kerk uit 1845 is een ontwerp van architect Thomas Adrianus Romein, stadsarchitect van Leeuwarden, en in die stad verantwoordelijk voor vele bouwwerken, waaronder het Beurs- en waaggebouw. Het kerkgebouw verving een kerk uit 1743.
Eigenaar van de kerk is de Stichting Alde Fryske Tsjerken. In 1985 werd de kerk gerestaureerd. Ook het Van Dam-orgel is gerestaureerd. De kerk is een rijksmonument.
Historie Het dorpje Terband dankt zijn naam aan de aan de heilige Catharina gewijde kapel. Al vroeg in de 14e eeuw stond in het dorpje Bant een kapel; deze kapel was gewijd aan Sint Catharina, een geliefde heilige in de middeleeuwen. Tijdens de Reformatie ging deze naam met een duidelijke katholieke verwijzing verloren.
Pas aan het eind van de 16e eeuw (1595) werd Johannes Silvius als eerste predikant beroepen. Doordat het kerkgebouw ernstig verviel werd in 1638 besloten tot de bouw van een niew kerkgebouw. Belangrijke financier van de bouw was Johannes Crack, de grietman van Aengwirden. Door deze 'belangrijke' steun kreeg het kerkgebouw meer uitstraling dan men zou verwachten van een dorpskerk. In de muren van het kerkgebouw wordt Johannes Crack prominent vermeld.Als tegenprestatie werd er een steen in de muren aangebracht met wapen, naam en functie van Johannes Crack. In 1649 een toren gebouwd als vervanger van de klokkenstoel.
Het kerkgebouw uit 1638 werd al in 1743 vervangen; en ook deze nieuwbouw werd al binnen een tijdsbestek van eeuw vervangen, want in 1843 werd opdracht gegeven aan de bekende architect Thomas Romein, die de neoclassicistische kerkvorm ontwierp die er tot op vandaag staat. Op 21 augustus 1845 werd het nieuwe godshuis ingewijd.
Alle rechten voorbehoudenMeer info tonen
Gebruikte apparatuur
Panasonic Lumix DMC-FZ45
Opmerkingen