772 keer bekeken
0
Klein kasteel Deurne 1.jpg
Twee woontorens - Huis te Deurne en Oud huis Deurne
Rondom Deurne liggen in de vroege middeleeuwen een aantal kleine kastelen.
Bekend zijn:
Blokhuis te Liessel
Blokhuis te Leensel
Molenhof te Bakel
Hof te Bruheze
Huis te Baarschot te Vlierden
Huis Ten Velde (later hoeve) bij de kerk van Deurne
Hooghuis de Schouw
de Stakenborch (kasteel Veldheuvel) Ten Einden (later hoeve)
Hof Ter Brake
Arnt de Auden-goed
Blokhuis Ter Vloet (het Burgske)
Huis te Deurne (Groot kasteel)
het Oude Huis (Klein kasteel)
De meeste van deze huizen hebben hun betekenis als kasteel verloren. Ze worden vanaf de 14e eeuw veelal omgevormd tot kleiner hof of boerderij. Op enkele locaties staan nog steeds boerderijen op de plaats waar voorheen een kasteel gevestigd was, zoals op het Hof Ter Brake, het Arnt de Auden-goed en het Blokhuis Ter Vloet. Sommige kastelen zijn afgebroken en verdwenen zoals de beide Blokhuizen in Liessel en Leende, Hof te Bruheze, het Huis Ten Velde en nog vrij recent de Hoeve Ten Einden (1962) en het Huis te Baarschot (1964).
Alleen de beide kastelen op het Haageind zijn nog als kasteel te herkennen.
Geschiedenis Hoven te Deurne.
Op het huis ter Vloet wonen al vroeg in de middeleeuwen ridders van Doerne van der Vloet. De familie van Doerne stamt af van de familie van Cranendonck van Horne. Bij Ter Vloet staan nog 2 kleine hoven en een watermolen.
Dicht bij Ter Vloet staat ook het Arnt de Auden-goed, dat bezit is van de familie van Bruheze, die ook van de familie van Cranendonck van Horne afstammen. De familie van Bruheze heeft vanaf 1390 Ter Vloet in bezit.
In 1380 verhuisd de familie van Doerne naar een nieuw kasteel (nu het Oud Huis geheten) aan het Haageind met daarbij een nieuwe watermolen.
De familie van Doerne laat rond 1465 bij het Oude Huis het nieuw Huis te Deurne bouwen, waarschijnlijk omdat het Oude Huis niet goed verdedigbaar meer is.
In 1536 gaat de heerlijkheid over van het kleinere Oude Huis naar het grotere en luxere Huis te Deurne.
De kasteeltuin werd in de huidige vorm rond 1810 aangelegd onder het bewind van Theodorus baron de Smeth (1779-1859) in de Engelse landschapsstijl. Deze stijl voerde hij ook door in zijn landgoed Sonsbeek, tegenwoordig het stadspark van Arnhem, dat hij van 1806 tot 1821 in eigendom had.
Van beide kastelen ga ik komende dagen foto's plaatsen. Aparte beschrijvingen van de kastelen plaats ik bij die foto's.
Alle rechten voorbehoudenMeer info tonen
Opmerkingen