1146 keer bekeken
0
Paleis Noordeinde, Den Haag.
Paleis Noordeinde is rond 1533 ontstaan toen een middeleeuwse hofstede werd verbouwd. Het werd in 1595 aangekocht door de Staten van Holland, die het aan Louise de Coligny ter beschikking stelden. Zij ging er wonen met haar zoon Frederik Hendrik. In 1609 werd het aan de Oranjes geschonken. Frederik Hendrik liet het paleis in 1640 verbouwen naar een ontwerp van de architecten Jacob van Campen en Pieter Post. Na zijn dood in 1647 woonde zijn vrouw Amalia van Solms in het paleis tot haar dood in 1675. Het kwam in bezit van stadhouder Willem III. Bij zijn dood in 1702 werd het Pruisisch bezit. In 1754 verkocht koning Frederik de Grote van Pruisen Noordeinde aan Willem V. Zijn zoon woonde van 1792 tot 1795 op Noordeinde. De Fransen namen het in 1795 in beslag als oorlogsbuit. Het is sindsdien in handen van de Staat (nu in portefeuille van de Rijksgebouwendienst).
Na een omvangrijke renovatie vanaf 1976 is het in 1984 in gebruik genomen als werkpaleis van koningin Beatrix. Ieder jaar vertrekt vanaf hier de stoet naar de Ridderzaal op Prinsjesdag. Na de rijtoer komt de familie nog even op het balkon. Minder bekend is dat de koningin regelmatig op woensdagen nieuwe ambassadeurs ontvangt, die hun geloofsbrieven komen aanbieden. Dit gaat ook met enig ceremonieel gepaard. Zo is er muziek en een erewacht. De ambassadeur wordt per koets naar het paleis gebracht.
Daarnaast werd Noordeinde gebruikt als plaats waar het publiek, na het overlijden, afscheid kon nemen van prins Claus, prinses Juliana en prins Bernhard. Het was op de dag van de uitvaart het vertrekpunt van de ceremoniële overbrenging van het stoffelijk overschot naar de grafkelder van Oranje-Nassau in de Nieuwe Kerk te Delft. Maar ook wordt het paleis bij vrolijker gebeurtenissen gebruikt. Zo lagen hier de felicitatieregisters ter tekening na de geboortes van de prinsessen Amalia, Alexia en Ariane.
Direct tegenover het paleis staat een standbeeld van Willem van Oranje te paard, gemaakt door Émile de Nieuwerkerke, dat er in 1845 werd neergezet in opdracht van Willem II. Het is één van de twee standbeelden van Willem van Oranje in Den Haag.
Alle rechten voorbehoudenMeer info tonen
Opmerkingen