960 keer bekeken
1
Kasteel Henkenshage
Weer een prachtig kasteel van onze kastelenjacht, afgelopen donderdag.
Kasteel Henkenshage
Destijds was Sint-Oedenrode het centrum van het kwartier Peelland. Er werden in die tijd verschillende kasteeltjes in Sint-Oedenrode gebouwd, waarvan Henkenshage er een was. Henkenshage, dat vroeger ook Strijpe of Streep werd genoemd, dateert uit de vijftiende eeuw. Het was vroeger een eenvoudig huis van een enkele verdieping maar op een tekening uit de negentiende eeuw had het al een verdieping. Omstreeks 1850 werd het huis ingrijpend gerenoveerd en verbouwd. Henkenshage werd voorzien van twee torens; aan de voorzijde kreeg Henkenshage een ommuurde binnenplaats met torens op de hoeken en wat kleinere torentjes, die de toegangspoort flankeerden, zodat het gebouw er als een kasteel ging uitzien.
De naam Henkenshage
De naam Henkenshage komt al voor in 1387 en daarna zien we in diverse stukken ook enkele afwijkende spellingen. Kort voor 1600 was Henkenshage in het bezit van jonkheer de Gruyter, die het goed verkocht aan het echtpaar van den Oetelaar, die ook de ridderhofstad Ten Bogaerde bij Dinther bezat. Henkenshage kreeg daarna diverse eigenaren. In het begin van de negentiende eeuw woonden de Augustinessen circa twintig jaar op kasteel Henkenshage, maar zij vertrokken naar het nabij gelegen Dommelrode. Daarna kwam het kasteel weer in andere handen, maar kort daarna werd het bezit van de familie van Coehoorn, die ook Dommelrode in eigendom had. Deze familie liet omstreeks 1850 Henkenshage verbouwen tot zodat het er als een echt kasteel uitzag.
Verschillende functies
De gemeente Sint-Oedenrode werd eigenaar van het kasteel in 1940, waarna kasteel Henkenshage verschillende functies vervulde: in de oorlogsjaren was het distributiekantoor en na de bevrijding was het enige tijd militair hoofdkwartier. Daarna stond Henkenshage geruime tijd leeg. De gemeente moest wat doen. Tegen het advies van een minderheid in de raad werd Henkenshage gelukkig niet afgebroken, maar werd het karakteristieke gebouw, dank zij genereuze bijdragen van één van de vorige eigenaren, gerestaureerd.
Ingrijpende verbouwing
In 1999 heeft nog een ingrijpende verbouwing plaats gevonden, waarbij – tegen de adviezen van de Rijksdienst van de Monumentenzorg in - de houten kap van het hoofdgebouw werd vervangen door een stalen constructie.
Ligging
En toen kreeg kasteel Henkenshage een horeca-functie; het werd verhuurd aan een cateringbedrijf. Het kasteel is daarom niet toegankelijk voor het publiek. Het ligt in een fraai park en is daarom van alle kanten te bewonderen.
Groetjes,
Karin
Alle rechten voorbehoudenMeer info tonen
Opmerkingen