757 keer bekeken
0
Coscoroba * Swan
Coscoroba zwaan
De Coscoroba zwaan is de kleinste zwanensoort die er is. De coscorobazwaan leeft in Zuid-Amerika en op de Falklandeilanden en komt daar voor in moerassen en op meren.
Deze mocht natuurlijk niet ontbreken in mijn album zwanen...
de allerkleinste zwaan van de wereld...de Coscoroba zwaan.
Vooral de knal rode snavel vind ik super.
Coscoroba zwanen vertonen veel overeenkomsten met de zwanen (Cygnus) maar ook met de Boomeenden (Dendrocygnini). Ze leven in zuidelijk Zuid-Amerika en op de Falkland Eilanden, hier komen ze voor in moerassen en op meren. Coscoroba's zijn geheel wit en de washuid van de hel-rode snavel reikt niet tot de ogen zoals bij alle andere zwanen, waardoor ze wel wat op grote eenden lijken. Ze grazen minder als de andere zwanen. Het zijn geen winterharde zwanen dus ze zullen in winters vorstvrij gehouden moeten worden. De agressieviteit van deze zwanen is minder dan bij andere zwanen, dus ze kunnen samen met andere watervogels in één perk, mits de ruimte natuurlijk niet te klein is. De 3 tot 9 eieren komen uit na 34 tot 36 dagen. De jongen dienen geringd te worden als ze 35 dagen oud zijn, met ringen van 20 milimeter.
In het verenkleed is bij alle zwanen geen geslachtsdimorfisme waar te nemen. Toch zijn er voor de liefhebber en voor het geoefend oog wel verschillen te zien, zodat er voor het bepalen van het geslacht bij deze vogels geen al te grote problemen zijn. Ook geeft het gedrag van de volwassen vogels en het stemgeluid duidelijke aanwijzingen. Bovendien zijn zwanen cloacaal te sexen door de aanwezigheid van een penis bij de mannelijke exemplaren.
De meeste moeilijkheden kunnen de liefhebbers verwachten bij de Coscoroba zwaan. Beide geslachten zijn identiek van vederkleur en grootte. Volgens KOLBE is de iris van de man oranjegeel gekleurd tot roomkleurig. De iris van het vrouwtje is donkerbruin. Maar TODD wijst er in zijn voortreffelijke boek op dat dit fenomeen lang niet altijd opgaat. Het gedrag en het bouwen van een groot nest geven, wanneer de vogels lang bij elkaar vertoeven, geen zekerheid. Cloacaonderzoek moet zekerheid brengen.
groetje Gea*
Ben weer terug van een weekendje Duitsland, dus ga weer lekker fotos kijken op zoom.
Alle rechten voorbehoudenMeer info tonen
Opmerkingen