1765 keer bekeken
0
Groene schildwants (Palomena prasina)
De Groene schildwants (Palomena prasina) of groene stinkwants is een van de meest geziene en bekende wantsen. Ze zijn ongeveer 1 cm groot en vooral in het voor- en najaar te vinden in parken en tuinen.
Herkenning
De kleur van deze wants zit al in de naam:heldergroen. Net als bij andere schildwantsen (Pentatomoidae) heeft het dier van bovenaf gezien de vorm van een schild. Hij heet ook wel
stinkwants, want hij kan (als veel andere wantsen) een viezig ruikend goedje afscheiden.
Van boven bezien is het dier groen en zijn alleen de punten van de vleugels aan de achterzijde van het lichaam bruin. De zijkant is zwart of zwart met lichte streepjes. Soms zijn ze rozerood aan de onderkant. De voorvleugels zijn halfverhard, ze eindigen in een bruin, vliezig en deels doorzichtig deel. Het schildje (scutellum), een driehoekje op de rug, loopt in een (ronde) punt tot het bruine deel van de voorvleugels. Schildwantsen hebben vijf (penta) antenne-segmenten, bij de groene schildwants zijn de eerste twee ongeveer even groot en groen, de laatste donkerrood tot bruinig. Vlak voor de winterslaap kleurt de wants helemaal bruin om in de lente weer groen te worden. (tekst Wikipedia)
Alle rechten voorbehoudenMeer info tonen
Opmerkingen