87 keer bekeken
11
Europese bidsprinkhaan (Mantis religiosa)
Deze morgen kon ik mijn ogen bijna niet geloven als deze bidsprinkhaan voor mij vloog en dan ook nog lande in het hoge gras. Is de eerste keer dat ik deze in het wild zo tegen kom en kon fotograferen.
Onderstaande tekst is van Wikipedia.
Uiterlijke kenmerken
Het vrouwtje van de Europese bidsprinkhaan kan een lichaamslengte bereiken van 7,5 centimeter. Het mannetje is kleiner en heeft antennes die een derde van de lichaamslengte lang zijn. Het vrouwtje heeft relatief korte antennes. Beide geslachten hebben vleugels. Het mannetje vliegt soms als hij op zoek is naar een vrouwtje, verder vliegt de Europese bidsprinkhaan zelden.
De kleur van de Europese bidsprinkhaan is helgroen tot donkerbruin. De vanghaken aan het uiteinde van de voorste ledematen zijn meestal rood gekleurd.
In rust worden de voorpoten tegen elkaar gevouwen. Dit verklaart de Nederlandse naam bidsprinkhaan en ook de wetenschappelijke naam Mantis religiosa. Ook in veel andere talen heeft het insect een dergelijke naam.
Voorkomen
Deze soort komt voor in Europa, veelvuldig in het zuiden en de laatste jaren ook enkele waarnemingen in Nederland.[1] In het zuiden van België is deze soort op enkele plaatsen aangetroffen maar zeer zeldzaam. In het zuiden van Europa, met name rond het Middellandse Zeegebied, is het een algemene soort.
Alle rechten voorbehoudenMeer info tonen
Flitser uit, verplichte modus
Opmerkingen