255 keer bekeken
0
j
1e Adventdag
vandaag 1e Adventdag en dan komen de midwinterhoorns weer tevoorschijn.
Hieronder een korte beschrijving;
Een midwinterhoorn is een oud blaasinstrument dat heden ten dage nog wordt gebruikt in Twente, Westerwolde, Oldendiever en de Achterhoek en op sommige plaatsen in Duitsland vlak over de grens. Het lijkt het meest op een alpenhoorn. Het is een licht gebogen hoorn van berken- elzen- of wilgenhout, op ambachtelijke manier gemaakt met een mondstuk, de hap, van vlierhout of een andere houtsoort, waarop een monotone melodie wordt geblazen, soms boven een waterput om het geluid te versterken. Men blaast meestal als het schemert. Het geluid draagt ver, wie het eenmaal gehoord heeft vergeet het nooit meer. Het is vooral in de schemering een stemmig geluid. In Twente en de Achterhoek wordt alleen geblazen tussen de eerste zondag van de Advent ("anbloazen") en Driekoningen (6 januari, "afbloazen").
Hoewel de hoorn van hout is gemaakt, wordt hij gerekend tot de koperen blaasinstrumenten. De toon wordt gevormd door de spanning van de lippen. Er kunnen dan ook alleen natuurtonen worden voortgebracht, bijvoorbeeld G-c-e-g.
Bron: Wikipedia
Hyves:
http://jhamels.hyves.nl/album/15859419/Iedereen/B3lPOZOg/video/1169440026/0/ypw6/?ga_campaign=photoItemEntry_PhotoBox_Profile_Photo
Alle rechten voorbehoudenMeer info tonen
Opmerkingen