1892 keer bekeken
0
H
Kasteelpark Ravenhof - Moretusbos
Het Kasteelpark bestaat uit kasteel Ravenhof, theehuis De Gloriëtte, het centrale parkgebied, de landschapstuin en het Moretusbos. U het gebied aan het einde van de Canadalaan in Putte. Deze straat vormt de grens tussen Nederland en België.
Dit Kasteelpark dankt zijn bestaan aan Jonker Johannes Josephus Moretus die het in het midden van de 18e eeuw liet aanleggen als onderdeel van zijn landgoed Ravenhof. In ruil voor een goede boterham schakelde hij bijna de complete en straatarme bevolking van Putte in bij de aanleg van het bos. Deze mensen maakten van een kale, dorre heidevlakte een gebied met lommerrijke bossen, lanen en fraaie terrassen.
Het parkbos is ontworpen naar de plannen van Versailles. Het Moretusbos heeft veel mooie laantjes, hoogteverschil, verre doorkijken, een theehuisje, wandelpaden, terrassen en symmetrische "sterrenbosjes". Volgens de toen heersende baroktuinstijl werd de natuur geordend. Kenmerkend voor het parkbos is de centrale (symmetrie-) as, die loopt van kasteel Ravenhof naar theehuis De Gloriëtte, een pronkgebouw in roccocostijl anno 1768. Van daaruit lopen alle lanen weg het bos in.
Het bos bestaat uit volwassen beuken, grove den en in de latere jaren aangebrachte rododendron, in de volksmond "bloemotten" genoemd.
Het Moretusbos kent nog enkele opvallende bezienswaardigheden. Zo is er het kasteel, dat net over de grens in België ligt.
Direct over de weg aan de rechterkant ligt een prachtig voorbeeld van een sterrenbos. Vanuit het midden kunt u alle paden inkijken. Het kasteel kijkt via de hoofdas van het bos uit op de Gloriëtte, een zeszijdig kapelachtig theehuisje bovenop een berg. Van hieruit had de Jonker een vrij uitzicht langs de hoofdas over de akkers. Links van de Gloriëtte ligt de Huzarenberg of Trapkesberg. De naam verwijst naar de Franse Tijd. Vanaf deze hoogte heeft u uitzicht over de Warande. Een verrassend stukje bos waar oude, middeloude en jonge aanplant tezamen een boeiend geheel vormen. Een ander cultuurhistorisch interessant fenomeen is het fort. Een verhoging in het bos met een dijkje er omheen en een kleine gracht. Op deze plek is goed te zien hoeveel werk de inwoners van Putte hebben verricht om het Moretusbos te maken tot wat het is.
Tegenover het fort ligt een bos waar de Duitsers in de oorlog al het bruikbare, rechte hout uit hebben gekapt. Een volgende plek met een anekdote is de Geldberg. De overlevering wil dat tijdens de Franse overheersing (eind 18e, begin 19e eeuw) de Jonker daar zijn geld begraven had. Tot op de dag van vandaag wordt er op de Geldberg zo nu en dan gegraven. Vanaf deze berg hebt u een weids uitzicht over de akkers die de Jonker graag bekeek vanuit zijn kasteel. Jaarlijks, iedere eerste zondag in mei, wordt hier de KasteelParkWandelDag gehouden. Een aanrader.
Alle rechten voorbehoudenMeer info tonen
Flits uit, automatische modus
Opmerkingen