229 keer bekeken
2
Ohé en Laak in de schemering.jpg
Ohé en Laak
Ohé en Laak is een plaats in de Nederlandse provincie Limburg en was tot 1991 een zelfstandige gemeente. Daarna maakte het tot 2007 deel uit van de gemeente Maasbracht, die is opgegaan in de fusiegemeente Maasgouw. De woonplaats omvat eigenlijk twee afzonderlijke kernen, Ohé (660 inwoners) en Laak (220 inwoners), maar vormen samen van oudsher één gemeenschap.
Ohé en Laak behoorden oorspronkelijk tot Echt, maar gingen later over naar de heerlijkheid Stevensweert, totdat zij na de Franse tijd een zelfstandige gemeente gingen vormen. Hoe lang zij onder Stevensweert ressorteerden is niet duidelijk, in ieder geval al in de eerste helft van de 17e eeuw, toen de heerlijkheid in handen van graaf Hendrik van den Bergh was.
De graven Van den Bergh bouwden hun kasteel Walborg vlak aan de Maas te Laak. Bij het kasteel werd in die jaren ook het Sint-Annakapelletje bebouwd, waar de bewoners van het kasteel naar de kerk gingen. De kapel werd in 1896 afgebroken omdat de ligging ongunstig zou zijn geweest en werd vervangen door de huidige, gelegen bij de entree van Laak vanuit Stevensweert. Een latere bewoner van kasteel Walborg, graaf Reinier Vincent van Hompesch, bouwde tussen Stevensweert en Ohé en Laak de Hompesche molen. In de jaren voor de Tweede Wereldoorlog raakte kasteel Walborg in verval en werd in 1992 de overblijvende ruïne opgeruimd. Alleen een kelder is bewaard gebleven. De stenen van de ruïne zijn hergebruikt in feestzaal 'de Ruïne', behorende bij Café Bongaarts.
Ohé en Laak ligt samen met Stevensweert gelegen op het Eiland in de Maas, vlak ten westen van het stadje Echt. Door zand- en grindafgravingen op diverse plaatsen op het eiland zijn er rondom het dorp verschillende plassen ontstaan, die gebruikt worden voor waterrecreatie, waardoor de plaats vele toeristen trekt. Er bevindt zich een kleine jachthaven.
Laak bestaat geheel uit lintbebouwing, gelegen langs een weg die evenwijdig aan de Maas loopt. Ohé heeft zowel een gedeelte met lintbebouwing als een deel met geconcentreerde bebouwing, het dorp heeft daardoor de vorm van een '6'. Centraal in Ohé staat de parochiekerk O.L. Vrouw Geboorte uit 1867, een driebeukige kruisbasiliek in neo-romano-gotische stijl, de eerste in Nederland in deze stijl, naar een ontwerp van architect A.C. Bolsius, oud-leerling van P.J.H. Cuypers. De kerk is een Rijksmonument.
Het is deze kerk die zichtbaar is op enkele van mijn foto’s uit deze serie.
Ohé en laak kent thans nog een kasteel dat de naam Hasselholt ("Het Geutje") draagt, een naar verhouding klein kasteel met een markante Maaslandse renaissance gevel uit 1651. Hasselholt is het enige overgebleven kasteel van de drie die Stevensweert en Ohé en Laak kenden. Hasselholt is zeer waarschijnlijk gebouwd tussen 1500 en 1600 en wordt bewoond door Baron van Hövell tot Westerflier. Oorspronkelijk werd het opgetrokken in een laatgotische stijl met hier en daar stukjes renaissance. Met de restauratie in 1970 is het behoorlijk opgeknapt.
--------------------------
Samen met een fotgraferende vriend was ik al zoekende naar een parkeerplaats, uitgekomen bij de Hompesche molen. Van daaruit moesten we een korte wandeling maken richting Ohé en Laak om zodoende bij kasteel Hasselholt uit te komen, ons oorspronkelijke fotodoel.
Al wandelend werden we (op de terugweg) mede door een prachtig lichtspel tussen zon en wolken, getrakteerd op een prachtig uitzicht op het dorp en de kerk van Ohé.
Een uitdaging om, in de korte tijdsduur dat dit schouwspel zich afspeelde, de juiste foto's te maken.
Ik ben erg tevreden met het resultaat.
Ik ga de komende tijd meerdere foto's uit deze opnameserie plaatsen. Daaronder ook foto's van het kasteel en de molen.
2012 11 19 Ohé en Laak 8407 zoom
Alle rechten voorbehoudenMeer info tonen
Opmerkingen