136 keer bekeken
9
Mysterie aan het slaperdijkje
doorWirtjo
21 juli, 2023
Grote cirkel onderaan oud slaperdijk.
UFO geland???
Is het een oude waterkolk???
Alle rechten voorbehoudenMeer info tonen
Flitser uit, verplichte modus
of en discussieer mee!
Rob-Slinkert
één jaar geleden
Ook in N.O.Brabant zijn talloze dijkdoorbraken geweest. Iedere boer probeerde zijn eigen gewassen te beschermen door een dijk(je) om zijn grond. Brak zo'n dijk door kreeg je een kolk, nu vaak een ven genoemd. Een 'echt' ven is ontstaan door een laagte met een hoog grondwaterpeil, een bron of kwelwater.
0
j.bosch.01
één jaar geleden
Of een pigoruine
Er ontstaat een soort van ringwal. Wanneer de ijslens helemaal weggesmolten is blijft er binnen deze ringwal een meer(tje) over en is daarmee de pingoruïne geboren. In het Engels spreken we dan van een 'collapsed pingo'.
Bestond de bodem echter uit (grof) zand, dan bleef er geen water in de kuil staan
Jannie
0
Wirtjo
één jaar geleden
Ik heb ook eens gezocht en kwam op wikipedia onderstaande tekst tegen.
Langs rivier- en zeedijken zijn kolken de overblijfsels van dijkdoorbraken. Door het rondkolkende water zijn diepe gaten ontstaan, tot wel 10 meter diep. Uit het gat werd achter de kolk grond afgezet, vaak zand uit de dieper gelegen lagen. Bij het doorbreken was de kracht van het water vaak zo groot, dat de dijk niet meer te dichten was. Om de kolk werd dan een nieuw stuk dijk gebouwd. Wat nu nog resteert zijn vaak kleine, diepe poelen
1
j.bosch.01
één jaar geleden
Dit is ook een kolk ontstaan na de stormvloed......................................................
Zo was er de Marcellusvloed van 1362 en de Cosmas- en Damianusvloed van 1509.
KOMS -kolkje splitsing/ bisschopsweg Nieuwedijk verlengde lutjeloosterweg
De Dollard is pas in de late middeleeuwen ontstaan. Dit was het werk van de beruchte stormvloeden, waarbij zeewater diep landinwaarts werd gestuwd. Zo was er de Marcellusvloed van 1362 en de Cosmas- en Damianusvloed van 1509. Het gebied rond de huidige Duits-Nederlandse grens, dat bekendstond – of -staat – als het Reiderland, kwam tijdens deze vloedgolven steeds verder onder water te staan.
.
https://www.deverhalenvangroningen.nl/alle-verhalen/stormvloeden-kolken-en-verschoven-kerken-de-dollarddorpen-van-westerwolde
mocht je er interesse voor hebben.
ik krijg geen reactie mails meer dus had het nog niet gelezen
vr gr jannie
0
Wirtjo
één jaar geleden
Het verleden van Groningen heeft altijd mijn interesse gehad! Naast de vloeden in het Dollard gebied met zijn verdronken gehuchtjes en dorpen, en de latere bedijking en ontwikkeling van de polders, vond ik het bv ook heel leuk om te zien dat meanders van de oude rivier de Fivel nog steeds in het landschap zichtbaar zijn! Of om bv de oude Stadsweg tussen Groningen en Delfzijl te volgen. En dan te ontdekken dat een deel van die oude Fivel en die Stadsweg vandaag de dag bij Winneweer nog steeds naast mekaar liggen. En dat de contouren van de oude borg Tammingahuizen bij Winneweer nog zichtbaar zijn in het landschap. Compleet met oprijlaan en grachten!
Als je dan door dat landschap fietst of wandelt, dan bekijk je het met heel andere ogen.
Dus de websites die je noemt zijn bij mij ook wel bekend hoor! Daarnaast zijn websites van historische verenigingen en google earth een grote hulp.!
0
Rinaldo06
één jaar geleden
Zijn alle schapen er nog? Anders worden ze binnenkort, een ervaring rijker, weer afgezet hoor!
Groet Rien
0
Ingridgb
één jaar geleden
Ziet er voor mij uit als een vennetje of zo, dat dichtgegroeid is met gras.
0
hvr2105
één jaar geleden
Het mysterie breng je hier fraai onder de aandacht. mooi de kleuren, fijn de cameravoering.
groet, Herman
0
Opmerkingen