283 keer bekeken
5
Veldparelmoervlinder
Gisterochtend vroeg met succes op zoek geweest met Roger ( Cookiemonster ) en Michel ( Miras) naar de Veldparelmoervlinder
veldparelmoervlinder (Melitaea cinxia)
Hoewel de veldparelmoervlinder sinds 1995 als standvlinder uit Nederland verdwenen is, wordt hij sinds enkele jaren weer gezien in Zuid-Limburg.
Familie
aurelia's (NYMPHALIDAE)
Kenmerken
Voorvleugellengte: 16-21 mm. De bovenkant van de vleugels heeft bij het mannetje een tamelijk effen dof oranjebruine grondkleur; het vrouwtje heeft meer bruine vlekken dan het mannetje. Op de bovenkant van de achtervleugel bevindt zich in ieder segment van de buitenste dwarsband een zwarte vlek; deze vlekken zijn karakteristiek voor deze soort. De onderkant van de achtervleugel is crèmekleurig met oranje banden en zwarte strepen en vlekken.
Voorkomen
De veldparelmoervlinder is een sinds 1995 uit Nederland verdwenen standvlinder, die de laatste jaren echter weer af en toe wordt waargenomen op de Sint-Pietersberg in Zuid-Limburg.
Habitat
Kruidenrijke, droge en schrale graslanden met een open, korte, vrij rommelige mozaïekstructuur.
Waardplanten
Vooral smalle weegbree.
Vliegtijd en gedrag
Begin mei-half juni in één generatie. De vlinders zijn vrijwel alleen actief bij zonnig weer en zijn te vinden op plaatsen met veel nectar.
Levenscyclus
Rups: half juni-begin mei. De soort overwintert als rups in een spinselnest met tientallen rupsen bij elkaar. De verpopping vindt plaats in dichte vegetatie. De eieren worden in groetjes afgezet op de onderzijde van een liggend blad van een klein exemplaar van de waardplant.
Alle rechten voorbehoudenMeer info tonen
Opmerkingen