739 keer bekeken
4
Tweekleurig hooibeestje
Schraal verdord grasland met daartussen een oase van geel bloeiende zinkviooltjes gaf deze achtergrond vind ik zelf een toch wel aparte kleur
tweekleurig hooibeestje (Coenonympha arcania)
Familie
aurelia's (NYMPHALIDAE)
Kenmerken
Voorvleugellengte: circa 18 mm. De bovenkant van de voorvleugel is oranje met een donkerbruine rand en de bovenkant van de achtervleugel is bruin. Op de onderkant van de achtervleugel bevindt zich een rij oogvlekken en een alleenstaande, bruingeringde oogvlek. Aan de buitenkant van de rij oogvlekken loopt een zilverkleurige streep, aan de binnenkant ligt een breed wit veld dat langer is dan de rij vlekken. Het mannetje is iets kleiner en heeft kortere en spitsere vleugels dan het vrouwtje.
Gelijkende soorten
Bij het zilverstreephooibeestje is het witte veld op de onderkant van de achtervleugel smaller en niet langer dan de rij oogvlekken.
Voorkomen
Het tweekleurig hooibeestje is een uit Nederland verdwenen standvlinder, die voor het laatst is waargenomen in 1988. De soort kwam vooral voor op de Veluwe.
Habitat
Warme droge schrale open graslanden op zonnige beschutte plaatsen.
Waardplanten
Diverse grassoorten, waaronder vooral schapengras; ook beemdgras, struisgras en parelgras.
Vliegtijd en gedrag
Begin juni-half juli in één generatie. De vlinders voeden zich met nectar van kruidachtige planten en met dauwwater.
Levenscyclus
Rups: half juli-half juni. De soort overwintert als halfvolgroeide rups. De verpopping vindt plaats dicht bij de grond aan een gras- of plantenstengel.
Alle rechten voorbehoudenMeer info tonen
Opmerkingen