453 keer bekeken
0
Mikado Spin *
De Wielwebspin hier aan het werk,
afgelopen zondag gefotografeerd.
De Wielwebspin vind je vooral op en tussen de dopheide...een enorme grote spin, groter dan de kruisspin.
Ze zijn er in het oranje , en bruin..( zoals deze)
heerlijk al die spinnen...het wordt weer herfst.
dus nog macro-beestjes genoeg.
groetje Gea*
Spinmethode
De spinmethode is steeds hetzelfde; een paar 'hulplijnen' en vervolgens wordt het kleverige wiel gemaakt door van heel kort bij elkaar in het centrum, naar vrij wijd uit elkaar staande cirkels te spinnen. Eenmaal een stevig (niet klevend) web is gebouwd, wordt dit met kleverige draad bedekt. Vanuit het centrum van het web loopt een voeldraad naar het hol van de spin. Dit web wordt elke dag vernieuwd; het oude web wordt daarbij vaak eerst opgegeten, kleine gevangen insecten incluis.
Wielwebspinnen zijn niet de enige spinnen die wielvormige webben maken, strekspinnen doen dat bijvoorbeeld ook.
De jachttechniek varieert naargelang de spin en de prooi. Soms zit de spin in het midden van het web te wachten, soms zit ze aan de rand van haar hol, met 1 of 2 poten aan de voeldraad. Eenmaal een prooi in het web verzeilt raakt, en voldoende trillingen veroorzaakt, snelt de spin er naar toe. De spin gaat daarbij in de eerste plaats op het gevoel af (eenmaal de prooi stopt met bewegen kan de spin ze vaak niet meer vinden). Een kleine prooi wordt onmiddellijk gegrepen en vaak ook onmiddellijk verorberd. Iets grotere prooien worden gegrepen en snel ingesponnen; door de prooi in het web te wentelen, ontstaat een pakje dat langs 2 uiteinden in het web hangt. Nog grotere of gevaarlijk ogende prooien worden voorzichtig benaderd: de spin zal eerst vanaf een afstand trachten de prooi d.m.v de lange voorpoten met klevende draden te bedekken. Oogt de prooi te gevaarlijk, dan zal de spin ze bevrijden door de draden door te knippen.
De ingesponnen prooi wordt soms ter plaatse opgegeten, maar gewoonlijk wordt ze naar het hol gebracht, waarbij een 'gat' in het web achterblijft. Wielwebspinnen "kauwen" hun voedsel, in tegenstelling tot de meeste andere spinnen die hun prooi leegzuigen.
Alle rechten voorbehoudenMeer info tonen
Opmerkingen