566 keer bekeken
23
De prachtige Agaatvlinder...een beauty int groot...
De mooie Agaatvlinder......mooie nachtvlinder..
Agaatvlinder Phlogophora Meticulosa
De prachtige Agaatvlinder doet iets aan een pijlstaart denken. De ingesneden vleugels, de groene en roze accenten (al vervagen die bij het ouder worden) en de vaak opvallend open zitplaatsen maken dit tot één van de bekendste nachtvlinders. Hij is niet met een andere soort te verwarren. Het is ook best een grote uil, want de spanwijdte loopt uiteen van 45 tot 52mm.
De rups van de Agaatvlinder wordt het hele jaar door gezien. Hij is ook 's winters actief en eet op milde winterdagen. De rups is ook gek op allerlei cultuurplanten en wordt daarom ook veel gezien in bloembakken, zelfs op kleine balkons. Verpopt in een kokon in de grond. Maar kan in tuinen en op balkons bij gebrek aan grond verpoppen in voegen met loszittend cement. De rups is heel erg variabel en kan groen zijn, zoals op de foto's, maar ook geel of bruin. De kop is altijd groen met een bruinige tekening. Opvallend is de vage bleke lijn over de rug en de onopvallende, brede, witte band over de spiracula. De rups lust bijna alles: van boombladeren tot bladeren van lage planten en is ook gek op veel gekweekte planten en daarmee een heel gewone rups in tuintjes, op balkonnetjes, in parken en zelfs in tuincentra. Lengte van de rups: 38 tot 45mm.
De Agaatvlinder wordt vooral gezien in de maanden mei tot en met oktober. Maar ook in de winter worden regelmatig dieren gezien, zeker gedurende zachte winters. Onze eigen inheemse vlinders worden bovendien vanaf het voorjaar aangevuld met dieren uit zuidelijker streken van Europa. Er zijn aanwijzingen dat in het najaar een deel van de vlinders in het najaar wegtrekt. De vlinder komt af op kunstlicht, smeer en bloemen in de tuin, maar vliegt alleen 's nachts. Wordt overdag gezien op schuttingen, paaltjes, muren, boomstammen en bladeren van allerlei lagere planten. Laat zich overdag niet verstoren en kan zelfs door de fotograaf worden gehanteerd en is daarmee één van de makkelijkst te fotograferen nachtvlinders. In zowel Nederland als in België een zeer gewone soort en dat geldt voor het grootste deel van Europa.
Bedankt voor alle voorgaande reacties...
Alle rechten voorbehoudenGebruikte apparatuur
Canon EOS 700D
Opmerkingen