611 keer bekeken
0
Kuifcaracara
De kuifcaracara (Polyborus plancus) is een roofvogel die voorkomt van de Verenigde Staten tot in Zuid-Amerika. De vogel heeft een lengte van 45 tot 61 cm, een vleugelspanwijdte van 120 tot 130 cm en een gewicht van 850 tot 1500 g.
Inhoud [verbergen]
1 Uiterlijk
2 Leefomgeving
3 Voedsel
4 Leefwijze
5 Voortplanting
[bewerk] Uiterlijk
De kuifcaracara is donkergrijsbruin met een roomwitte kop en hals. De borst, de staart en de vleugeluiteinden zijn zwartwit gebandeerd. Verder vallen het oranje gelaat, de zwarte kruin, de lange, gele poten en de zeer korte tenen op. Er is geen verschil in uiterlijk tussen de beide geslachten.
[bewerk] Leefomgeving
Graslanden en landbouwgebieden vormen het habitat van de kuifcaracara. Het meest algemeen is de soort in laaglandgebieden, maar de caracara wordt ook wel in hogere gebieden gezien.
[bewerk] Voedsel
Deze caracara is een opportunistisch dier, die zich met zowel aas als levende prooi voedt. Knaagdieren, jonge vogels en schildpadden, hagedissen, kikkers, eieren, wormen en insecten staan op het menu. Meerdere caracara's kunnen soms samenwerken om een grotere prooi te kunnen doden. Daarnaast doet de kuifcaracara zich ook tegoed aan aangespoelde vis en doodgereden wild.
Kuifcaracara
[bewerk] Leefwijze
Veel van de tijd brengt de kuifcaracara door op de grond. De lange poten en platte klauwen maken het mogelijk dat hij goed kan lopen en rennen. Deze roofvogel scharrelt zelf naar voedsel of steelt het van andere vogels, bijvoorbeeld gieren, pelikanen en buizerds. Ook zwakkere soortgenoten worden beroofd. Met zijn poten draait de caracara bladeren of gedroogde uitwerpselen van grote dieren om, op zoek naar kleine diertjes om op te eten. 's Nachts gaat deze roofvogel in ondiep water op zoek naar kikkers. In tegenstelling tot gieren, waar ze vaak mee optrekken, zweven kuifcaracara's niet, maar hebben ze een directe vleugelslag. Hierdoor vinden caracara's dode en aangereden dieren vaak eerder dan gieren, omdat die afhankelijk zijn van de thermiek. De dode dieren worden met de bek in stukken geschuurd, terwijl de caracara ze tegenhoudt met zijn poot. De kuifcaracara leeft vaak paarsgewijs en het tweetal heeft meestal een groot territorium.
[bewerk] Voortplanting
In het broedseizoen vechten de mannelijke individuen in de lucht om de vrouwtjes. Na de paring maakt de kuifcaracara een nest van dunne takken, gedroogde uitwerpselen en veren, meestal bovenin een palmboom. Meestal worden er twee of drie eieren gelegd. Na ongeveer 30 dagen komen de eieren uit en pas na acht weken zullen de jongen het nest voor het eerst verlaten.
Alle rechten voorbehoudenMeer info tonen
Opmerkingen