145 keer bekeken
0
f
Bomenrij
doorfotoHans
7 april, 2006
In het kader van het 'hehalen' thema vond ik dit wel een fraaie. Ook hier het onverklaarbare blauwe effect.
Alle rechten voorbehoudenMeer info tonen
of en discussieer mee!
f
fotoHans
19 jaar geleden
Freek, de exif info zit er nog in als ik de foto's opstuur. Want als ik ze op mijn computer bijv. met IrfanView bekijk zie ik alle exif gewoon staan. Maar als de foto's naar Zoom.nl zijn verzonden, is de exif niet zichtbaar op de site. Wel jammer...
Gr. Hans
0
freekramaker
19 jaar geleden
Hans, hangt af van het programma waar je mee bewerkt, ik gebruik PS Elements 2.0 of ACDSee en die laten de Exif staan.
Gr. Freek
0
f
fotoHans
19 jaar geleden
Hartelijk dank Freek voor je uitgebreide reactie en je fanmail! Pas 3 foto's op de site en nu al zulke uitgebreide reacties.
Maar, geloof het of niet: deze foto is tegen het overbelichten aan! Ik heb de foto 2/3 stop onderbelicht genomen met een UV filter! Maar de kleur blauw zit helemaal rechts in het histogram geschoven!
Overigens: hoe krijg ik de exif informatie meegestuurd naar zoom? Het lijkt wel of de exif info er tijdens het uploaden vanaf gestript wordt. Moet je daar iets voor aan zetten?
Leuk detail Freek: Ik heb dezelfde camera als jij (jammer van die exif info, anders had je het al geweten). Ook een 350D. De lens die ik voor deze foto heb gebruikt is een EF50 mm 1.4 (f 3.2 1/60 sec). Het was 18.15 u 's avonds op 12 maart (in Oostenrijk), dus de schemering was al behoorlijk ver gevorderd.
Gr. Hans
0
freekramaker
19 jaar geleden
Een paar tips die ik over blauwe sneeuw vond:
Voorkom blauwzweem (blauwe gloed) op uw foto of dia. Bij fel zonlicht (zeker in de bergen) is de UV straling erg groot. Dit veroorzaakt een blauwe gloed (die u overigens met uw oog niet waarneemt) over het sneeuwlandschap en de rest van uw foto / dia.Dit kunt u voorkomen door gebruik te maken van een UV filter, dat u voor de lens van uw camera schroeft. Een andere mogelijkheid is het gebruik van een Skylight filter (KR1,5). Dit filter is iets rose getint, waardoor de blauwe wolkenpartij en de blauwe gloed (veroorzaakt door de UV straling) minder blauw op uw foto weergegeven wordt.
Voorkom onderbelichting. Sneeuw reflecteerd het doorgaans felle winterlicht. Hierdoor wordt de belichtingmeter, die in veel camera’s ingebouwd zit, beïnvloed. Dit resulteert in onderbelichting van de door u als te fotograferen onderwerp gekozen personen, gebouwen e.d. Daarom dient u de camera een beetje te helpen; te corrigeren: Bij camera’s met een correctie-mogelijkheid moet u deze zetten op +1 of +1,5 al naar gelang uw type camera.
En het licht heeft 's avonds (schemer) een blauwe component.
Welkom overigens op Zoom.
Gr. Freek
0
f
fotoHans
19 jaar geleden
Ik ben nog nieuw op deze site. Ik zal ze iets kleiner houden. 1600 is inderdaad te groot. 1024 lijkt me een prima breedte.
Dat blauwe effect komt tot nu toe altijd in de schemering opzetten. En ook als ik handmatig belicht blijft de kleur overmatig blauw (ik heb de kleur al behoorlijk aangepast). Aan de WitBalans kan het ook niet liggen, want ik fotografeer in Raw. Maar begrijpen doe ik het niet.
0
freekramaker
19 jaar geleden
Het blauwe effect komt denk ik door de automatische belichtingsmeting die door het vele wit in de war raakt.
Wat weinig contrast (of pit) in de foto,
de grootte van het origineel is wat groot, 800 of 1024 als breedte kijkt prettiger.
Mooie compositie de diagonale lijn.
Gr. Freek
0
Opmerkingen