267 keer bekeken
2
Dandelion
De paardebloem, wie kent m niet! Valt bij mij onder de noemer onkruid en is vaak een ongenode gast in m'n graszoden. Je ziet ze nu overal, ze springen met bosjes uit de grond! Bermen en weilanden staan vol met zeeën wuivend pluis.
Een fascinerende plant die paardenbloem, die in het Engels de naam "The Dandelion" draagt. Dit is afgeleid van het Franse "dent-de-lion", dat weer leeuwentand betekend. Dit is vanwege de bladeren van de plant, die zig-zag gevormd zijn en daarom lijken op scherpe tanden.
Ik zeg het woord een paar keer hardop: the dandelion, le dent-de-lion. Dat klinkt zoveel beter dan... paardebloem! Wie heeft dat nou bedacht, zeker een paardeliefhebber.
En nog een ontdekking... de plant is eetbaar! Er zijn op het internet diverse recepten te vinden met paardebloem erin. Wat dacht je bijvoorbeeld van een lekkere voorjaars-salade van paardebloemblad? Of zoete paardebloem-honing... En als je een keer zonder koffie zit... de wortels zijn een goede koffie-vervanger! Wel eerst even roosteren. Vroeger werd deze plant dus gewoon gebruikt om van te leven, niets onkruid...gewoon plukken en hup, op het bord!
Ook wordt de plant toegepast in de kruidengeneeskunde.
Dus zo nutteloos is ons eenvoudige, vervelende, snel groeiende paardebloempje nog niet... binnenkort toch maar eens een paardebloem-salade uitproberen... Wie komt er voorproeven? ;-)
Alle rechten voorbehoudenMeer info tonen
Gebruikte apparatuur
Apple iPhone 5
Opmerkingen