3483 keer bekeken
0
Penisplant
De Hortus Botanicus in Leiden krijgt voor het eerst in vijf jaar weer een bloeiende reuzenaronskelk. De grootste bloem ter wereld, ook wel penisplant genoemd, met de Latijnse naam Amorphophallus titanum, bloeit maar een keer in zijn leven en sterft dan.
De bloei is bijzonder, omdat de reuzenaronskelk na een levensduur van tien tot vijftien jaar slechts één keer bloeit en dan sterft.
De reuzenaronskelk in de Hortus Botanicus in Leiden staat zondagavond 24 augustus rond 21.00 uur in bloei. De bloem in Leiden zal een volle dag en twee nachten in bloei staan, verwacht kaschef Art Vogel van de Hortus. De Hortus Botanicus is zondagavond tot 23.00 uur geopend.
Leiden is de enige plantentuin in Nederland met eens in de zoveel jaar een bloeiende amorphophallus titanum. De plant moet acht tot vijftien jaar groeien voor de eenmalige bloei. Als de enorme plant (soms tot 3 meter hoogte; nu 1.22 meter) bloeit, verspreidt hij een indringende lucht, volgens kenners een mix van een lijkengeur, ranzige kaas en rotte vis. Als de bloem tijdens de bloeitijd opengaat, wordt de stank sterker. Deze zogenaamde aasgeur is bedoeld om insecten te lokken, die zo voor verspreiding van het stuifmeel zorgen.
Zie ook:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Amorphophallus_titanum
In Nederland is de Hortus in Leiden de enige waar de reuzenaronskelk eens in de zoveel jaren bloeit, voor het eerst in 1954. In de jaren negentig was er een hausse met acht bloeiende planten.
Alle rechten voorbehoudenMeer info tonen
Opmerkingen