254 keer bekeken
2
Oefenen
doorstip_zoom
14 oktober, 2006
Oefenen. Gelukkig wil Mare zo nu en dan wel even gewillig meewerken.
Oké, RAW is makkelijker dan ik dacht, maar... misschien denk ik er dan wel weer te makkelijk over. Hier kwam het tochwel van pas omdat ik achteraf de witbalans hen aangepast (naar gloeilamp ofzo) De originele had een hele vreemde oranje waas. Wie heeft er verder nog tips?
Alle rechten voorbehoudenMeer info tonen
of en discussieer mee!
Agnes Bos
18 jaar geleden
Idd erg handige tips! Ik heb hem ook bij mijn favorieten gezet...
Liefs Agnes
0
Petra Spithoff
18 jaar geleden
Anke ook ik heb hier weer veel aan ;-). Ik maak deze gelijk als mijn favoriet er staat zoveel bruikbare uitleg bij. Super.Toch fijn als zoomers zoveel tips geven. Dus ook dankje van mij.
En ik ga er ook mee oefenen.
Gr. Peet
0
stip_zoom
18 jaar geleden
Dank je wel Remon, ben zeer vereerd dat jullie mij zo serieus verder helpen! Dan kan ik nu dus weer verder oefenen... groetjes van Anke
0
remon_zoom
18 jaar geleden
Wellicht een herhaling van voorgaande reacties, maar toch....
Om je onderwerp te isoleren van de achtergrond kan het volgende helpen:
- groot diafragma (klein getal) (heb je gedaan!)
- afstand vergroten tussen onderwerp en achtergrond
- focuslengte (zoombereik) vergroten.
Wanneer je zoals in jouw geval weinig licht heb en je diafragma niet verder open kan; kun je er voor kiezen op de ISO-waarde te verhogen. Afhankelijk van je camera zul je zien dat boven de 400/800 ISO ruis zichtbaar zal toenemen.
Ik kies ervoor om te flitsen in dit geval. Door te fotograferen in de Av-stand, zal de flitser standaard slechts 'inflitsen'. Hierdoor blijven toch de natuurlijk kleuren/licht grotendeels behouden. Moet je zeker mee experimenteren. Ik moet er wel bijzeggen dat dit vaak geen ingrijpende veranderingen teweeg brengt ten aanzien van de sluitertijden.
Nou ja veel sterkte ermee, je gaat er zeker uitkomen! :)
Gr. Remon.
0
stip_zoom
18 jaar geleden
Ik ben geen dronkelap.. hik.. Maar een vaste hand,nou nee. Dus ietsje sneller. Nou deze uitleg print ik uit. Dank weer voor deze wijze les professor!!
0
Donkie-chot
18 jaar geleden
Je hebt deze genomen met een sluitertijd van 1/15s. Dat is zelfs bij 42m brandpuntafstand een lange sluitertijd. Ik denk dat er daardoor wat bewegingsonscherpte in de plaat is gekomen.
Als vuistregel kun je hanteren dat je sluitertijd minimaal de omgekeerde waarde is van je brandpuntafstand.
Dus als je inzoomt, en je hebt een brandpuntafstand van 60mm, dan moet je sluitertijd 1/60s of sneller zijn. Zou je meer inzoomen en een brandpuntafstand van 200mm hebben, moet je een sluitertijd van 1/200s hebben.
Ik zeg wel "moet", maar het is een vuistregel. Heb je een hele vaste hand, kun je met een langere sluitertijd overweg. Drink je net zoveel bier als ik... moet je een snellere tijd hebben.
V.w.b. tips met RAW.... ik werk altijd met Photoshop, en maar zelden met Digital Photo Professional, en heb daar dan ook niet echt tips bij.
Als je een boek aanschaft: let dan goed op voor welke software dat boek geschreven is. Er zijn wel "algemene boeken", maar die zijn vaak niet zo goed. En als je het verkeerde boek aanschaft, is dat doodzonde van je knaken.
Ook het boek van Elzenga gaat voornamelijk over Adobe (photshop dus). Er staat ook algemene info in, maar de investering in het boek heeft de meeste waarde als je dat programma ook gebruikt.
De volgorde die ik zelf altijd hanteer:
- eerst witbalans
- dan belichting (brightness in DPP)
- shadows (helaas zit die niet in DPP)
Als ik verder niets in Photoshop wil doen, wil ik nog wel eens met Sharpness en Color saturation doen, maar dat is maar zelden.
Als je een serie van een shoot wil bewerken (meerdere opnames), dan één foto goed zetten, en "Edit|copy recipe to clipboard", dan alle foto's van de serie selecteren en "edit| paste recipe". Scheelt je weer veel werk.
Grtz,
Donk
0
Opmerkingen