766 keer bekeken
4
Rondrit Drenthe - Groningen - Duitsland Kamp Esterwegen
De EMSLANDKAMPEN
Tussen 1933 en 1945 onderhield het nationaal-socialistische regime 15 gevangenkampen in het Emsland en in de Grafschaft Bentheim. Als onderdeel van het systeem van SS, Justitie en Wehrmacht waren het allemaal oorden van nationaal-socialistisch terreur.
Tot in de Tweede Wereldoorlog moesten de gevangenen zware dwangarbeid verrichten in de veen ontginning, vanaf midden 1942 in de turf- en in de wapenindustrie in de explosievenopruimingseenheden.
De Emslandkampen waren een lijdensweg voor in totaal 80.000 concentratiekampgevangenen en strafgevangenen.
Op de plek van de huidige gedenkplaats (zie collage ) bouwde het Duitse Rijk in de zomer van 1933 het concentratiekamp Esterwegen om politieke gevangenen onder te brengen.
Kamp Esterwegen is nu een Europese gedenkplaats, die de herinnering aan alle 15 Emslandkampen en hun slachtoffers levend houdt.
Het geldt als symbool tegen dictatuur, gewelddadige politiek en terreur, tegen nationalisme en racisme.
De landschapsarchitectuur geeft de sporen van het vroegere kamp weer en vertaalt niet meer zichtbare delen van de kamptopografie die symbool staan voor geweld en bedreiging, in een moderne vormentaal (staalelementen).(zie onderste 3 foto’s)
De plaatsen van de vroegere barakken worden door “boompakketten” zichtbaar gemaakt. (zie foto linksboven)
Met de bedekking van het voormalige gevangenterrein door lava moet een roodbruin veenlandschap gesugggereerd worden.
Een looppad van stalen platen ( foto rechtsboven) verbindt de historische plek van kamp Esterwegen met een naburig stuk veen, dat symbool staat voor de plaats van de zware dwangarbeid.
Alle rechten voorbehoudenMeer info tonen
Opmerkingen