Upload jouw foto's
Leden:
6503
Foto's:
50050
Opgericht:
08-12-2010
Toegang:
openbaar

Beheerders

In deze officiële Canon-gebruikersgroep word je geïnformeerd over interessante nieuwe producten en toepassingen voor Canon-fotografen. Door lid te worden blijf je op de hoogte van de beste manieren om het uiterste uit je Canon DSLR te halen. De nadruk ligt op objectieven, flitsers, accessoires e... Lees meer
ef objectieven

Bij portretfotografie draait alles om het vastleggen van de emotie van je onderwerp. Met een Canon-objectief kun je de aandacht vestigen op iemand mooie ogen of de nadruk leggen op een prachtige glimlach. Als je foto's wilt maken van de mensen die je dierbaar zijn of het ware karakter van iemand wilt vastleggen, is dit de beste investering. De beste portretten zijn die waarbij onze menselijke interpretatie van een gezicht het dichtst benaderd wordt. Voor het brandpunt betekent dat een afstand van ergens tussen de 50 en 100 mm. Een groothoekobjectief benadrukt uiteinden zoals de neus en oren, Teleobjectieven maken het gezicht plat waardoor het tweedimensionaal en saai wordt. Naast de brandpuntafstand is de maximale diafragma-opening van groot belang. Met een grotere opening kun je een betere scherptediepte bereiken. Afleidende details in de achtergrond vervagen en het focuspunt van de foto, het gezicht van je onderwerp, blijft scherp.

Met macrofotografie kun je een compleet nieuwe wereld tot in detail verkennen. Van insecten tot planten, bloemen, bladeren en prachtige materie, alle details van de natuur worden blootgelegd. Met een macro-objectief kun je deze minuscule onderwerpen levensgroot in beeld brengen en verbluffende foto' s maken op een ongelofelijk gedetailleerd niveau. Bij de keuze voor een macro-objectief is de belangrijkste factor om bij stil te staan de brandpuntsafstand. Een kortere brandpuntsafstand (5060mm) levert een breder gezichtsveld op, waardoor je normaal gesproken meer achtergronddetails in beeld krijgt; aangezien je erg dichtbij je onderwerp moet komen bij zulke brandpuntsafstanden dient je afstand tot het onderwerp kleiner te zijn. Medium- of tele-objectieven (90180mm) maken je gezichtsveld kleiner zodat het onderwerp het gehele beeldkader kan vullen terwijl je op grote afstand werkt. Dit kan handig zijn bij het maken van macrofoto's (close-ups) van schichtige onderwerpen zoals insecten doe wegvluchten zodra je te dicht bij ze komt.

Een prachtig panorama van de immense natuur of je uitgestrekt berglandschap kun je het best met een groothoekobjectief vastleggen. Hiermee krijg je meer van de scène binnen je kader en creëer je tegelijkertijd een beter gevoel van je diepte en afstand. Bergketens en stadsgezichten blijven adembenemend. Als je verhalende beelden wilt maken, overweeg dan de aanschaf van een groothoekobjectief. Richt je op een brandpuntafstand tussen 17 en 24mm, hoe korter, hoe beter. Onthoud dat de effectieve brandpuntafstand van een camera met een APS-C sensor 1,6 x groter is dan de werkelijke brandpuntafstand van het objectief zelf, dus houd daar rekening mee. Voor de meeste landschapsfoto's heb je een grote scherptediepte nodig om zo veel mogelijk van de scène scherp in beeld te krijgen. Dit betekent meestal dat je geen grote maximale diafragmaopening nodig hebt. Wat je nodig hebt zijn hoogwaardige objectieven om kleine details van de scène vast te leggen.

Je kunt een valk niet vragen een duikvlucht te herhalen en je kunt een voetballer niet vragen te scoren wanneer jij er klaar voor bent. Dus om je kansen te vergroten om dat vluchtige moment van die prachtige actie-, sport- of natuurfoto vast te leggen, is het t waard om een speciaal objectief aan te schaffen. Voor sport- en natuurfotografie zijn twee factoren het allerbelangrijkst: bereik en snelheid. Of je nu foto's maakt van dieren of van een sportevenement, je hebt een objectief nodig waarmee je dichtbij komt en toch op afstand kunt blijven, een objectief dat verder reikt. In het algemeen zou je dan bij telefoto-objectieven moeten kijken met een brandpuntafstand van tussen de 100 en 300mm. Met snelheid bedoelen we een objectief waarmee je snel kunt scherpstellen en dat voldoende licht doorlaat om een korte sluitertijd te kiezen. Een telefoto-objectief met een grote maximale diafragma-opening en ultrasone motor biedt je die mogelijkheid.

Wil je meer weten over EF objectieven? Klik hier