Meld je gratis aan

Help

Hier vind je de antwoorden op de meest gestelde vragen aan onze redactie. Mocht je er toch niet uitkomen, dan kun je altijd contact met ons opnemen.


Algemeen

Wat zijn Zoomers?
Zoomers zijn fotografen die actief zijn op de Zoom.nl community (www.zoom.nl).
Deze naam hebben Zoomers zichzelf jaren geleden toebedeeld en is inmiddels aardig ingeburgerd.

Huisregels voor Zoomers
1. Wees vriendelijk en opbouwend naar elkaar. Je bent op Zoom.nl voor je plezier en om van elkaar te leren.
2. Niet schelden, vloeken of anderen doelbewust beledigen.
3. Problemen? Waarschuw de redactie (redactie@zoom.nl). De kwestie wordt bekeken, bij twijfel is de stem van de redactie doorslaggevend.
4. Vul altijd je juiste e-mailadres in op je profiel. Je mailadres wordt niet getoond, maar als we je willen benaderen voor bijvoorbeeld het magazine dan kunnen we je snel vinden.
5. Plaats altijd werk van jezelf, tenzij je een bewerking -met toestemming van de fotograaf- plaatst.

Overtreding van de huisregels kan leiden tot het blokkeren van accounts.

Zoom.nl Digitaal lezen, Videozine (Fotocursus op video)

Zoom.nl magazine is ook digitaal beschikbaar voor de computer, tablets en smartphones (Android en iOS).
Heb je vragen over een van de digitale producten van Zoom.nl? Kijk dan eens bij de help-pagina over:
Digitaal lezen/Videozine op de computer
Digitaal lezen/Videozine op de tablet of smartphone
Fotocursus op video

Zoom.nl Academy

Wat is de Zoom.nl Academy De Zoom Academy is een compleet nieuw onderdeel van Zoom.nl. Met dit online educatieplatform leer je door middel van tekst, foto's, video's, vragen en opdrachten beter te fotograferen. Per cursus nemen we je stap voor stap mee en leren we je te ontwikkelen als fotograaf. Momenteel bieden we al de volgende cursussen: Landschapsfotografie, Reisfotografie, Smartphonefotografie en binnenkort ook Macrofotografie en Portretfotografie. Het enige dat je nodig hebt is een Zoom.nl profiel.

Wat kun je met een Zoom.nl account/profiel

Zoom.nl zonder account
Uiteraard kun je www.zoom.nl bezoeken zonder Zoom.nl account, je kunt dan de van Zoom lezen. Ook kun je mooie collecties met foto's bekijken.

Voordelen van een Zoom Account
* Foto's uploaden op Zoom.nl
* Je profiel en portfolio compleet maken
* Reageren en stemmen op foto´s
* Prijzen winnen met de fotowedstrijden
* Maak kan op publicatie in Zoom.nl magazine
* Ontmoet andere fotografen van de Zoom.nl community
* Je kunt direct starten met de Zoom Academy

Registreren / Een account maken
Ben je nieuw op Zoom.nl, dan kun je eerst een GRATIS account aanmaken, waarmee je al direct heel veel kunt zoals foto's uploaden, reageren en meedoen aan fotowedstrijden. Je kiest zelf een gebruikersnaam en wachtwoord. Hier hoef je geen abonnee voor te zijn. Na het activeren via de activatiemail kun je direct aan de slag met het onbeperkt uploaden van foto's (wel max. 2/dag). Via het Profielmenu rechtsboven ga je naar 'Profiel wijzigen' en kun je je profiel verder invullen met bijvoorbeeld je social media accounts en welke apparatuur je gebruikt. 


Abonnees: Van gratis naar abonnee-account
Wanneer je een gratis account hebt en al abonnee bent of net bent geworden van Zoom.nl, kan je dat zelf in je profiel aangeven. Hierdoor krijg je toegang tot de digitale magazines en videozine's en kun je meer dan 2 foto's per dag uploaden. Ga hiervoor naar je 'Profiel wijzigen' en klik op het tabblad 'Account'. Vul dan je abonneenummer en postcode in en sla op.

Zoom.nl Abonneenummer vinden?
Je abonneenummer staat rechtsonder op de adressticker van de Zoom.nl die je thuis gestuurd krijgt. Ook op eventuele correspondentie en facturen die je van ons hebt ontvangen, zetten we je abonneenummer.

Kun je je abonneenummer niet vinden? Ga dan naar abonneenummer.reshift.nl of log in op www.mijnreshift.nl om al je abonneegegevens in te zien of te wijzigen.
Kun je je abonneenummer alsnog niet vinden? Geen probleem, bel onze klantenservice: +31 (0)23 536 44 01 op werkdagen tussen 10:00 en 14:00. Of stuur je verzoek per email naar klantenservice@reshift.nl. We helpen je graag!

Let op: personen met een proefabonnement ontvangen geen abonneecode en kunnen dus geen gebruik maken van het onbeperkte uploaden. Hiervoor heb je een volwaardig abonnement op Zoom.nl nodig.

Abonnee worden?
Wil je abonnee worden van Zoom.nl, dat kan al vanaf € 4,65 per maand. Zoom.nl magazine verschijnt in 10 editie per jaar. Daarbij ontvang je ook nog een digitale eindejaars special. Overige specials vallen niet binnen het abonnement. Dit zijn de abonnementen die je kunt kiezen:

 
GRATIS
• Onbeperkt foto's uploaden
• Maximaal 2 foto's per dag
• Gratis nieuwsbrief
• Meedoen met fotowedstrijden voor mooie prijzen en reizen


Registreer een gratis account
DIGITAAL ABONNEMENT
• Onbeperkt foto's uploaden
• Geen limiet aantal foto's per dag
• Gratis nieuwsbrief
• Meedoen met fotowedstrijden voor mooie prijzen en reizen
• Digitaal magazine
• Digitaal videozine (2016/2017)
• Digitale eindejaars special t.w.v. € 9,95Meer informatie
VOLLEDIG ABONNEMENT
• Onbeperkt foto's uploaden
• Geen limiet aantal foto's per dag
• Gratis nieuwsbrief
• Meedoen met fotowedstrijden voor mooie prijzen en reizen
• Digitaal magazine
• Digitaal videozine (2016/2017)
• Digitale eindejaars special t.w.v. € 9,95
• Zoom.nl magazine thuis op papier


Meer informatie

Account/Profiel verwijderen
Wil je je account beëindigen, stuur dan een mail (liefst met reden) en je gebruikersnaam naar: website@zoom.nl. We zullen dan jouw account afsluiten.

Account/Profiel aanpassen
Wil je je account aanpassen, bijvoorbeeld je gebruikersnaam of emailadres, stuur dan een mail naar: website@zoom.nl.

Foto's uploaden

Hoe groot mag mijn foto zijn?
Verklein de foto's tot maximaal 1132 pixels breed voor het beste resultaat. Let op: het uploaden van (onnodig) grote bestanden duurt langer.

Voor de algemene voorwaarden die gelden voor het uploaden van foto's, klik hier.

Hoeveel foto's mag ik uploaden?
Het aantal foto's dat je per dag mag uploaden verschilt per type registratie. Er zijn twee soorten accounts: het gratis account voor iedereen en het account voor abonnees van Zoom.nl.

Met een gratis account kun je een onbeperkt aantal foto´s uploaden, echter wel met een maximum van 2 foto's per dag.

Abonnees van Zoom.nl hebben ook onbeperkt ruimte om foto's te uploaden maar zonder de dagelijkse limiet. Wat voor iedereen geldt is dat alleen de eerste 2 uploads per dag (kies dus de mooiste daarvoor uit) zichtbaar zijn in het overzicht van nieuwe foto's.

Foto bewerken/in album plaatsen
Tijdens het uploaden kun je aangeven in welk album een foto moet worden opgenomen. Dit kan je ook achteraf doen. Ga naar de desbetreffende foto en klik boven de foto op het potloodje om te bewerken. Geef hier aan in welk album de foto terecht moet komen en klik op Opslaan en de foto is toegevoegd aan het album. Je kan hier ook de volgende, andere zaken wijzigen: de titel van de foto, de omschrijving, de categorie en de trefwoorden die bij deze foto horen.

Foto's Verwijderen
Je bent in de mogelijkheid om de foto zelf te verwijderen. Ga daarvoor via je persoonlijke menu rechtsboven op Zoom.nl naar "Mijn foto's". Klik op het prullenbakje wanneer je over de foto beweegt met je muisaanwijzer en verwijder de foto.

Jouw foto in Zoom.nl magazine?
Door jouw foto te uploaden op www.zoom.nl maak je kans op publicatie in Zoom.nl magazine. Daarnaast kun je natuurlijk ook meedoen met fotowedstrijden. Je kunt je foto's uploaden nadat je een gratis account hebt aangemaakt. Voor iedere editie van Zoom.nl magazine gaat de redactie op www.zoom.nl op zoek naar geschikte foto's voor bij de artikelen van die editie. De redactie neemt contact met je op zodra we een foto willen publiceren bij een bepaald artikel. Let er bij het uploaden op dat je relevante tags, titel en omschrijving meegeeft aan de foto. Hoe beter de omschrijving, hoe sneller wij de foto kunnen vinden. Zo zet je de tag #vlinder bij een foto van een vlinder die wij dan misschien bij een artikel over dierenfotografie kunnen gebruiken.

Foto overzichten

Populair
In de categorie Populaire foto's staan de foto's die populair zijn op Zoom.nl. De redactie komt hier niet aan te pas. De foto's worden automatisch geselecteerd aan de hand van een algoritme dat kijkt naar aantal impressies, stemmen, favorieten, reacties en activiteit van de maker van de foto en nog een geheim element.

Nieuw talent
In de categorie Nieuw talent staan de foto's die door de redactie tot Nieuw talent zijn bestempeld. Iedere week kiest de redactie van Zoom.nl een foto uit van een nieuw profiel op Zoom.nl .

Lezersfoto
In de categorie Lezersfoto's staan alle foto's die gebruikt zijn in het Zoom.nl magazine. Wil je ook kans maken om je foto terug te zien in Zoom.nl magazine? De redactie van Zoom.nl benadert je zodra ze jouw foto willen gebruiken in Zoom.nl magazine. De meeste kans maak je door het kiezen van een goede titel, omschrijving en tags bij de foto. Zowel foto's van abonnees als van niet-abonnees maken kans om in Zoom.nl magazine gebruikt te worden.

Foto van de dag
In de categorie Foto van de dag staan de foto's die door de redactie tot Foto van de dag zijn bestempeld. Iedere dag kiest de redactie van Zoom.nl een foto uit alle foto's die de afgelopen 24 uur zijn geüpload.

Groepen
Met groepen op Zoom.nl kun je andere fotografen ontmoeten en foto's bekijken van een gedeelde interesse. Over de meest uiteenlopende fotografische onderwerpen bestaat inmiddels wel een groep.

Zoeken
Ben je op zoek naar een bepaald artikel, foto, medeZoomer of groep dan kun je met de zoekfunctie op Zoom.nl deze proberen te vinden. De zoekfunctie vind je rechtsboven in het menu.

De foto bekijken

Een stem geven
Je kan elke foto die niet van jou is een stem geven. Dit doe je door op de button 'vind ik leuk' te klikken. Het geven van een stem is heel makkelijk. Ga naar de desbetreffende foto en klik op de 'vind ik leuk' knop wanneer je een foto mooi vind. Je stem wordt direct toegevoegd aan het totaal aantal stemmen.

Favoriet instellen
Rechts van de foto vind je het icoontje van een hart met een plusje er in. Hiermee kan je een foto toevoegen aan je favorieten. Zo kan je je geliefde foto's snel en makkelijk terugvinden. Klik simpelweg op het icoontje om de foto aan je favorieten toe te voegen. Je favorieten vind je terug in je profiel. Klik op het vuilnisbakje achter de titel van de foto om een favoriet uit de lijst te verwijderen. Nadat je een foto als favoriet hebt ingesteld is dit direct te zien onder de desbetreffende foto.

Fan zijn en fans hebben
Is er een gebruiker die foto's maakt die jij hartstikke mooi vindt? Dan kan je fan worden van die gebruiker. Ga naar het profiel van je favoriete gebruiker of ga naar een foto van die gebruiker. Naast de foto zie je de gebruikersnaam van die persoon staan. Daar staat naast een icoontje met +fan. Klik daar op en je bent fan. Je krijgt nu telkens een e-mail wanneer die gebruiker een nieuwe foto upload. Deze mailwaarschuwing kan je uitzetten door in je profiel het vinkje weg te halen bij Verstuur fanmail. Je krijgt nu geen e-mail meer wanneer je idool foto's upload.

De gebruiker waar je fan van bent geworden krijgt overigens een e-mail met de mededeling dat je fan van hem/haar bent geworden. Wil je niet langer fan zijn van die persoon? Ga naar je profiel en klik op kruisje op de avater. Daarna ben je niet langer fan van die persoon. Overigens vind je in je profiel ook terug wie er allemaal fan van jou is.

Vrienden worden
Fan worden is eenrichtingsverkeer, zodra je vrienden wilt worden, klik je op het knopje +vriend. Deze persoon ontvangt nu een mail en kan akkoord gaan om vrienden te worden. Bij beide profielen staat nu de ander onder het kopje vrienden.

Reageren
Bij elke foto kan je één of meerdere reacties plaatsen. Daarbij moet je wel de regels van het fatsoen in het achterhoofd houden. Blijf netjes en indien je smilies gebruikt, doe dat dan spaarzaam. Wat smilies zijn staat hier beschreven. Typ je commentaar en klik op Verstuur om je reactie te plaatsen.

EXIF-data
EXIF staat voor Exchangeable Image File Format en is een standaard om informatie over een afbeelding op te slaan. De meeste digitale camera's ondersteunen EXIF-informatie. Door onder de foto op de optie 'Toon uitgebreide exif' te klikken krijg je alle beschikbare informatie te zien. Dit varieert van camera type tot de JPEG-kwaliteit en van ISO-waarde tot de datum waarop de foto is geschoten. Zo kan je heel snel heel veel extra informatie over een foto achterhalen.

Om EXIF-informatie door te geven aan ons hoef je helemaal niets te doen. Deze informatie zit al in je foto's en wordt er door de site uit gehaald en onder de foto getoond. Er kunnen echter problemen ontstaan door de volgende oorzaken.

(1) De camera ondersteund geen EXIF. Dan houdt het op: bekijk de gebruiksaanwijzing van je camera om te achterhalen of de camera deze standaard ondersteunt. Negen van de tien camera's doen dat.

(2) Een beeldbewerkingsprogramma zoals Paint Shop Pro of Photoshop verwijdert de EXIF-gegevens. Nieuwere versies hebben dit probleem vaak niet. Gebruik in Photoshop sowieso niet de Save for Web optie. Raadpleeg de helpbestanden van je software voor meer informatie.

Noot: doordat Zoom.nl vrijwel alle informatie uit de EXIF-gegevens haalt kunnen er gekke dingen optreden. Zo wordt de Canon EOS 500D ook vaak herkend als Canon Digital Rebel: de Amerikaanse naam voor hetzelfde toestel. Hierdoor kunnen er kleine afwijkingen optreden. Dit verklaart ook de wat vreemdere namen van camera's op de statistieken pagina.

Beheerder waarschuwen
Bij elke foto is er een mogelijkheid aanwezig waarmee je de beheerder kan waarschuwen. De redactie krijgt dan bericht en kan kijken of een foto ontoelaatbaar is. Ontoelaatbaar zijn foto's die tegen de wet in gaan, pornografisch zijn, et cetera. Die knop is dus niet bedoeld om ons attent te maken op dubbele plaatsingen of om de redactie te vragen je foto te waarderen. De knop is puur en alleen bedoeld om ontoelaatbare foto's die wij over het hoofd hebben gezien bij ons onder de aandacht te brengen. In de regel wordt er geen gevolg gegeven aan verzoeken die hier buiten vallen. Het heeft dan ook geen zin om op de knop te klikken wanneer de foto niet ontoelaatbaar is.

Tags
Via tags bij een foto of via de zoekfunctie van Zoom.nl vind je foto's of artikelen over een bepaald ondewerp. Deze trefwoorden worden door de fotograaf tijdens het toevoegen van foto's opgegeven. De server berekent vervolgens hoe vaak een bepaald woord voorkomt op Zoom.nl. Des te vaker een tag voor komt, des te groter het woord wordt weergegeven. Het getal achter het woord geeft aan hoe vaak het trefwoord op Zoom.nl voor komt. Als je op een tag klikt krijg je alle foto's die dat trefwoorden hebben meegekregen te zien.