De Nokia 9 PureView getest op locatie

15 mei 2019 11:00
partnerredactie

Vijf Zoomers kregen onlangs de kans om in Studio34X de Nokia 9 PureView te testen en prachtige foto's te maken van een oldtimer Porsche en model Stacey de Klerk. Ben je benieuwd naar de resultaten? De prachtige foto's en hun bevindingen zie en lees je in dit artikel.
Dit is een partnerbijdrage. Lees hier wat dit betekent.

De Nokia Pureview 9 getest

We beginnen de dag met uitleg over de camera door een expert van Nokia. Daarna is het tijd om te testen! De Nokia 9 PureView, die vol inzet op de kwaliteit van de camera is de nieuwe telefoon van Nokia voor mensen die het meeste willen halen uit smartphone fotografie. De telefoon beschikt over vijf afzonderlijke Zeiss lenzen aan de achterkant van het toestel. De vijf 12-megapixel camera's werken tegelijk, waardoor je volgens Nokia het best mogelijke, meest gedetailleerde beeld vast kunt leggen. Tijdens de workshop krijgen zij tips en trics van fotograaf en smartphone expert Claire Droppert.

Foto's en bevindingen

Firat Aras

In de PRO stand heb je alles zelf in de hand: instellen van de ISO/WB/diafragma/sluitertijd gaat intuïtief en snel. Door sommige waarden op AUTO te zetten creëer je een half automatische stand, vergelijkbaar met de klassieke Av of Tv stand van een DSLR.

De volledige review van Firat lees je hier.


Foto's: Firat Aras.

Model: Stacey de Klerk.

Jeroen Adema

Ik moet zeggen, voor een smartphone doet de Nokia dit best goed. Nadat je een foto hebt genomen, zie je dat er intern gewerkt is aan het beste resultaat. De uitgebeten hooglichten die je in je voorvertoning nog zag zijn weg, en er zit meer detail in de schaduwen. Waar dit echt goed tot zijn recht komt is - vind ik - in de lichte setup in de studio. De details die je in de foto's van de Porsche terug ziet komen zijn schitterend. Dit is waar de technologie in de Nokia echt tot bloei komt.

De volledige review van Jeroen lees je hier.


Foto's Jeroen Adema

Petra Brouwer

Er is een prachtig model en een hele mooie, oude Porsche 356. We kunnen ons dus lekker uitleven. In het begin moet ik even wennen, maar al vrij snel is mij duidelijk dat je met de Pro-functie een camera op de M stand in handen hebt. Daardoor kan je lekker spelen met de witbalans, ISO en de sluiterstand.

De volledige review van Petra lees je hier.


Foto's: Petra Brouwer.

Model: Stacey de Klerk.

Maurice Hoogeboom

Mijn eerste indruk is zeker positief. Het toestel ligt goed in de hand en laat zich snel bedienen. Wanneer je een foto maakt moet het even processen voordat je het beeld te zien krijgt op je scherm maar als de foto 'klaar' is dan heb je ook gelijk een haarscherp plaatje met ongekende diepte en kleurbereik.

De volledige review van Maurice lees je hier.


Foto's: Maurice Hoogeboom.

Model: Stacey de Klerk.

Peter van Haastrecht

De foto's die uit de telefoon rollen zijn zeker de moeite waard. De RAW bestanden zijn prima te bewerken in Lightroom mobiel of op je PC. De foto's zijn scherp en door de 5 camera's ook goed belicht. Kleuren, helderheid en verzadiging zijn voor een foto uit een telefoon prima.

De volledige review van Peter lees je hier.


Foto's: Peter van Haastrecht.

Model: Stacey de Klerk.

Review van Firat

"Net als alle andere testers ben ik heel benieuwd naar de nieuwe comeback van Nokia. Op papier zijn de specs heel interessant, maar de vraag is altijd: wat gaat de praktijk brengen?

De buitenkant

Qua gewicht is de Nokia 9 PureView gelijk aan andere smartphones en ligt hij prima in de hand. De 5 lenzen zitten in het toestel gebakken dus er steken geen gekke bobbels aan de achterkant uit. Omdat je ze daardoor niet voelt, moet je wel opletten dat je geen vinger voor een van de lenzen hebt. Voor je viewer gebruikt hij namelijk alleen de middelste lens, maar de andere lenzen heeft hij wel nodig.

Anders dan anderen

Wat mij meteen opvalt is dat een foto in de pro- stand nemen wel een point and shoot is, maar niet meteen de gemaakte foto laat zien. Je ziet eerst een soort 'wazig' voorbeeld, maar op de achtergrond wordt er door de Snapdragon processor hard gewerkt. Als een gek worden de 5 verschillende RAW foto's van 12 MP omgevormd tot 1 haarscherp beeld met veel details. Je raadt het al, dat vraag even wat tijd. Maar dan krijg je daarna (na ongeveer tien seconden) wel een super goed belichte foto die je zelf nog verder kunt bewerken. Het is een soort natuurlijke HDR, waarbij de foto's wel op éénzelfde moment genomen worden. Als je je instellingen goed hebt staan kun je er (net als bij een gewone camera) helemaal op los schieten. Je richt je dan meer op hetgeen je aan het fotograferen bent, en het processen gaat op de achtergrond door.

Het wachten op een helder beeld op het scherm is zeker wennen maar het heeft wel wat nostalgisch. Het is vergelijkbaar met het wachten op een polaroid foto. De telefoon hoef je alleen niet te schudden.

Alles onder controle

In de PRO stand heb je alles zelf in de hand: instellen van de ISO/WB/diafragma/sluitertijd gaat intuïtief en snel. Door sommige waarden op AUTO te zetten creëer je een half automatische stand, vergelijkbaar met de klassieke Av of Tv stand van een DSLR.

Focus & zoom

Een van de meest interessante functies vind ik de diepte stand, hierbij is het mogelijk om achteraf het focuspunt van je foto te bepalen (dus een scherpe neus is zo bijgesteld naar een scherp oog). De zoom is alleen optisch, en dat is naar mijn mening een goede keuze, anders krijg je toch weer bewegende of dikkere lenzen en wordt het al gauw geen telefoon meer maar een dunne compact camera waarmee je kunt bellen. Dankzij de extra lens die echte diepte vastlegt (1200 lagen) en de lenscorrectie kun je van dichtbij ook hele mooie shots maken die een heerlijke bokeh of DOF hebben.

Zoals alle smartphones heeft de Nokia 9 ook een burst mode, alleen krijg je hier geen 300kb fotootjes, maar bestanden van ruim 2 Mb waar je nog best wat mee kan (zie de draaiende dame).


Spelen met afstand en DOF.

Eindbevinding

Voor wie is deze smartphone een aanrader? Ik zou zeggen voor alle fotografen die voor de zekerheid een back-up toestel met gigantische kwaliteit bij de hand willen hebben. Voor je dagelijkste snelle funshots gebruik je de gewone fotostand. Maar op de momenten dat je spontaan echt een heel cool shot ziet en daar wat meer scherpte, diepte, of een langere sluitertijd bij wilt, kun je dat in de PRO stand prima instellen. Je hebt feitelijk altijd een 12MP spiegelreflex met 27mm/F1.2 in je zak zitten, en dat is als fotograaf zijnde toch wel een lekker gevoel. Want zeg nou zelf, hoe balen is het als je het perfecte plaatje voor je ziet maar dat niet kunt vastleggen zoals je wilt, met de kwaliteit die je gewend bent vanuit je hobby- of werkapparatuur."

Over Firat


Firat Aras heeft jaren op de marketing afdeling van verschillende medische bedrijven gewerkt. Sinds 2018 is hij fulltime fotograaf en focust voornamelijk op portretten en evenementen. Zijn voorkeur gaat uit naar zwart-wit en silhouetten met een creatieve insteek.

Review van Jeroen

Nokia 9 PureView beschikt over vijf afzonderlijke Zeiss lenzen aan de achterkant van het toestel. Ze schieten allemaal op 27mm met een diafragma van 1.4. De vijf 12-megapixel camera's werken tegelijk, waardoor je volgens Nokia het best mogelijke, meest gedetailleerde beeld vast kunt leggen. Twee lensen schieten in RGB voor de kleuren, en de drie overige schieten in zwart/wit om de hooglichten, middentonen en schaduwen zo goed mogelijk weer te geven.

27mm

Ik houd me zelf voornamelijk bezig met portretfotografie, daarom vind ik het jammer dat de Nokia alleen op 27mm schiet. Alhoewel je echt mooie portretten kunt schieten met dit brandpuntsafstand, is het toch fijner om daarvoor een equivalent van 50mm of 85mm te kunnen gebruiken. Zowel bij Stacey, ons model, als bij de - overigens schitterende - klassieke Porsche is het moeilijk details te fotograferen met 27mm. Je krijgt wat vervorming in de hoeken en dat is moeilijk op te lossen zonder je onderwerp uit te snijden in de nabewerking.

De 27mm lenzen dwingen je om andere standpunten te zoeken om je onderwerp goed vast te leggen, wat dan weer kan resulteren in een creatieve foto. Deze foto vind ik mooi, omdat die precies dat doet. De auto wordt eens vanuit een ander standpunt gefotografeerd.

Wat ik hier mooi aan vind is weer de 27mm lenzen die je een mooie grote hoek van binnen de auto laten zien. De schaduwen worden hier door de technologie in de telefoon mooi opgehelderd, waardoor je de details in de bekleding goed ziet.

In Studio34X is er ruimte genoeg om je creatief uit te leven. We hebben twee ruimtes tot onze beschikking, een met een lichte en een met een donkere achtergrond. Daar popt bij mij meteen de vraag op: hoe gaat de Nokia in het donkere gedeelte van de studio presteren?

Zoals gezegd combineren de 5 lenzen - of eigenlijk sensoren - vijf dezelfde foto's tot één RAW bestand waarin de beste data gebruikt wordt om tot het beste resultaat te komen. Ik ben erg benieuwd hoe dit in de praktijk werkt. Moderne camera's hebben een enorm dynamisch bereik, en als fotograaf word je dus al vaak verwend met details die je in de nabewerking makkelijk terug kunt halen. Ik moet zeggen, voor een smartphone doet de Nokia dit best goed. Nadat je een foto hebt genomen, zie je dat er intern gewerkt is aan het beste resultaat. De uitgebeten hooglichten die je in je voorvertoning nog zag, zijn weg, en er zit meer detail in de schaduwen.

Waar dit echt goed tot zijn recht komt is - vind ik - in de lichte setup in de studio. De details die je in de foto's van de Porsche terug ziet komen zijn schitterend. Dit is waar de technologie in de Nokia echt tot bloei komt. Je kunt in de nabewerking echt spelen met je instellingen en dat is voor een postproductienerd als mijzelf echt heel fijn.

Ideale cameraphone

Om even terug te gaan naar de insteek van deze shoot, zou ik deze smartphone zelf gebruiken om foto's te schieten? Simpel gezegd: privé wel, professioneel niet. Kom je op je vakantie, de reis naar je werk, of lange wandeling door het bos op zondagmiddag een tafereel tegen wat je echt goed vast wilt leggen, dan is dit de ideale cameraphone. Je zet de instelling op 'Pro', stelt je sluitertijd en dergelijke in, en voila: je hebt een RAW bestand die je thuis naar hartenlust kunt nabewerken.

Burstfunctie

Overigens is de burstfunctie echt leuke feature die ik tijdens de shoot ontdekte. Als je de ontspanknop ingedrukt houdt, maakt de telefoon een snelle serie foto's. Deze functie zou ik persoonlijk denk ik met name tijdens actiemomenten gebruiken, omdat je daarmee de perfecte foto van een dergelijk moment uit kunt kiezen.


Een hele leuke foto met de burstfunctie gemaakt. Ik heb het model gevraagd recht omhoog te springen, waardoor de kleding gaat zwieren om haar lichaam heen en je een mooi effect krijgt door haar pose. Door de burstfunctie kan je de beste foto uitzoeken en daarmee verder gaan.


Nog een mooie foto met de burstfunctie gemaakt. Het model draait, waardoor de kleding gaat zwieren om haar lichaam heen en je een mooi effect krijgt door haar pose. Door de burstfunctie kan je de beste foto uitzoeken en daarmee verder gaan.

Over Jeroen

Al zo lang als hij zich kan herinneren is hij bezig om zijn creatieve gedachten op papier - en later op een scherm - te krijgen. Vroeger waren dat helikopters, motors en superhelden. Nu zijn het huisstijlen, concepten en foto's. Van huis uit grafisch vormgever, maar de laatste jaren is Jeroen Adema vooral bezig met fotografie. Met zijn foto's wil hij een verhaal vertellen, mensen bewegen, inspireren.

Review van Petra

Waarom zou je een aparte camera meenemen als je telefoon over alle functies beschikt om herinneringen vast te leggen? Natuurlijk kan er niets op tegen een goede spiegelreflexcamera met een mooie lens, maar ik ga deze test graag aan.

Eén van de interessantste smartphones die dit jaar is uitgekomen is zonder twijfel de Nokia 9 PureView. Hij valt met name op door de vijf camera's, de 'pentacam' aan de achterzijde.

De vijf 12-megapixel camera's werken tegelijk en zorgen voor een nog beter detail in de foto. Eerst krijgen we uitleg over de Nokia 9 Pureview. Hoe werkt hij en waar moeten we op letten? Zo gaan alle foto's automatisch naar de Cloud en dat kan soms wel eens even duren qua processing. Aansluitend krijgen we nog wat smartphonetips van expert Claire Droppert.

In de praktijk

Daarna kunnen we aan de slag! Er is een prachtig model en een hele mooie, oude Porsche 356. We kunnen ons dus lekker uitleven. In het begin moet ik even wennen, maar al vrij snel is mij duidelijk dat je met de Pro-functie een camera op de M stand in handen hebt. Daardoor kan je lekker spelen met de witbalans, ISO en de sluiterstand. Er zit ook een normale fotostand op, een Bokeh-stand en een monochrome stand. Met deze standen heb ik een beetje gespeeld. Het prettigste vind ik toch de Pro-functie. Wat trouwens fijn is, is dat je in RAW kunt fotograferen. Alleen moet de foto dan wel even processen. Daar moet je ook zeker rekening mee houden: niet al te snel achter elkaar schieten of na het schieten van een paar foto's even een korte pauze nemen. Maar daarna kun je wel zien dat de foto's een stuk scherper zijn dan met bijvoorbeeld een Iphone 8plus.(Mijn eigen smartphone, vandaar de vergelijking) Wat ik nog meer fijn vindt, is dat je de foto's goed kunt nabewerken in bijvoorbeeld Lightroom, dat komt door de RAW functie. En heb ik ook gedaan met deze foto's.

Het is beter om de foto's niet in te zoomen, maar in dat geval gewoon iets dichter naar het onderwerp toe te lopen. Toen ik dit wel deed, merkte ik dat de foto's iets onscherper werden. Je kunt het beste naderhand de foto bijsnijden, want het bestand is toch heel groot.

Conclusie

We mogen de Nokia een middag testen, maar eigenlijk is dat voor het mooie nog veel te kort, want eerlijk gezegd heb ik nog niet alles kunnen bekijken.

Er zitten zoveel functies en mogelijkheden op dat ik nog veel meer had willen doen, maar mijn eerste indruk is goed. Deze Nokia is zeker een aanrader voor mensen die van fotograferen houden en meer willen dan alleen de automatische stand.

Je kunt heel goed detailopnames maken met deze Nokia. Zoals een oog of een gezicht. Of een koplamp van een auto. Het ziet er echt allemaal haarscherp uit. Als je de Dept stand (een tekentje boven in beeld wat je heel makkelijk aan of uit kan zetten) aanzet in de Pro functie kan je heel mooi de foto het gevoel van diepte en perspectief geven. Daar moet je gewoon wat mee gaan spelen en kijken wat je het mooiste vindt. Sowieso is dit een camera waar je lekker mee kan gaan spelen en uitproberen.

Over Petra


Petra Brouwer woont in Dordrecht en werkt al 6 jaar als zzp'-er onder de naam Campuur. Petra: "Door fotografie ben ik anders naar dingen gaan kijken en zie ik zelfs in iets lelijks nog wel iets moois. Foto's zijn voor mij altijd iets waardevols en dat hoop ik ook aan andere mensen te kunnen geven. Ik werk voor diverse magazines als fotograaf en maar doe ook bruiloften, familieshoots en ik fotografeer regelmatig voor bedrijven. Ook vind ik het heerlijk om op reis te fotograferen. Kortom: fotograferen is mijn lust en mijn leven."

Review van Maurice

De supergave klassieke porsche zorgt bij binnenkomst in Studio34X meteen voor een wauw moment. We mogen tijdens het testen gebruik maken van deze geweldige studio, overal is het licht te 'sturen' en er zijn mooie plekken om het model Stacey te fotograferen.

Voordat we los kunnen gaan met de Nokia 9 PureView krijgen we uitleg over het toestel gevolgd door een korte introductie van smartphone fotografie expert Claire Droppert.

Eerste indruk

Mijn eerste indruk is zeker positief. Het toestel ligt goed in de hand en laat zich snel bedienen. Ik ben Nokia al een tijdje gewend en gebruik momenteel de 7.1. Maar de camera op de Nokia 9 is wel iets compleet nieuws: je hebt 5 lenzen van 12 Mp per stuk (3 monochroom en 2 rgb camera's) die allen tezamen de foto maken. Dit is wel even wennen aangezien het beeld dat op het scherm weergegeven wordt maar van 1 camera komt. Dus wat er op het scherm overbelicht of zelfs uitgebeten uit kan zien, ziet er op de uiteindelijke foto niet zo uit.

Spelen met diepte.

In de Pro modus van de camera kun je zelf de witbalans, iso, focuspunt en sluitertijd aanpassen. De sluitertijd kan zelfs tot 10 seconden, wat het mogelijk maakt om te lightpainten met het toestel. Het diafragma staat vast, wat ik wel even wennen vindt want als fotograaf ben ik gewend hiermee diepte te creëren. Maar de camera's en de achterliggende software maken het mogelijk om dit achteraf in te stellen. De burst-modus is ongekend, tijdens een burst van 122 foto's hapert het toestel niet en op een enkele foto na zijn ze ook allemaal haarscherp. Dit komt mede doordat de software de foto's achteraf verwerkt.

Een haarscherp plaatje

Dit zorgt wel voor het enige kleine minpunt dat ik ondervonden heb tijdens de test. Ik ben gewend om een foto even te 'checken' op het scherm om te zien of ik iets in de instellingen moet aanpassen en daarna snel door te gaan om in het 'moment' te blijven. Alleen nu staat er in mijn scherm 'processing'... Dit duurt gelukkig maar even maar toch mis ik het wel dat ik niet gelijk naar een scherpe foto kan kijken. Maar als de foto 'klaar' is dan heb je ook gelijk een haarscherp plaatje met ongekende diepte en kleurbereik.

Ik wilde de scherpte van de Nokia demonstreren met deze foto. Dit is een cropp van Stacey's halve gezicht.

Conclusie

Dit toestel zou best wel eens een geduchte concurrent kunnen gaan worden voor de compact camera. Een spiegelreflex kan hij in mijn ogen niet vervangen maar

alles daaronder zeker wel. En het mooie is dat dit toestel zo in je broekzak past. Iedereen heeft tegenwoordig een smartphone op zak en met dit toestel heb

je nu ook nog een super goede camera erbij. Combineer dit met het mobiel

bewerken van de foto's en je hebt echt een super fijn toestel om eigenlijk alle soorten foto's te maken die je maar wilt. Persoonlijk ben ik overtuigd van het gemak van het toestel en het gaat dit zeker ook mijn volgende Nokia worden.

Over Maurice

Maurice Hoogeboom is in het dagelijks leven procesoperator melkverwerking bij

Beemster kaas. Een aantal jaar geleden is hij met fotografie begonnen en heeft daarin een passie ontwikkeld voor landschapsfotografie. Hij trekt er graag op uit om mooie zonsop- en ondergangen te fotograferen, maar de laatste tijd legt hij zich ook steeds vaker toe op portretten, waarbij zijn dochter een dankbaar onderwerp is.

Review van Peter

Het zijn niet de ideale omstandigheden om een camera smartphone te testen want wie staat er nu met een telefoon in de studio te fotograferen? Daardoor hebben we hem wel flink aan de tand kunnen voelen maar geeft het niet een heel goed beeld over het uithoudingsvermogen van het toestel.

Over de Nokia 9 PureView

De telefoon heeft op de achterkant maar liefst 5 camera's. Al die camera's werken samen en vormen uiteindelijk één beeld. Echter, het beeld dat je op je telefoon ziet wordt geleverd door één camera! Ik moet daar wel even aan wennen want de kwaliteit die je op je beeldscherm ziet is dus niet de kwaliteit die uiteindelijk uit de telefoon rolt. Je moet er maar op vertrouwen dat de eindfoto uiteindelijk goed komt. Het zal een kwestie van wennen zijn, maar als fotograaf ben ik nu eenmaal gewend dat wat je ziet ook daadwerkelijk de foto is die uit je camera rolt.


Een van de deelnemers in actie.

Handmatig instellen

Niet alle opties voor handmatig instellen zijn aanwezig. Het diafragma kun je bijvoorbeeld niet aanpassen, die staat vast op F1,8. Omdat de telefoon 5 camera's heeft, kun je achteraf wel de scherptediepte bepalen en per foto instellen. Dat is een leuke gadget voor de mobiele sniper maar heeft voor mij als fotograaf geen meerwaarde omdat ik wel weet hoe ik mijn scherptediepte in wil stellen en die het liefst direct wil zien.

Fotokwaliteit

De foto's die er uit eindelijk uitrollen zijn zeker wel de moeite waard. De RAW bestanden zijn prima te bewerken in Lightroom mobiel of op je PC. De foto's zijn scherp en door de 5 camera's ook goed belicht. Dynamisch vind ik dat het beter kan maar dat komt omdat ik goede spiegelreflex apparatuur gewend ben. Kleuren, helderheid en verzadiging zijn voor een foto uit een telefoon prima. Er is zeker wel nabewerking nodig, maar dat zeg ik als kritische fotograaf. Ik vind het daarom zeer positief dat je in RAW kunt fotograferen en de foto's direct op je mobiel kunt bewerken. Het spelen met de scherpte-diepte op de telefoon is zeker ook grappig maar ik heb in Lightroom of Photoshop nog niet kunnen vinden hoe ik dat op mijn pc moet doen.

Waanzinnige burstmodus

De snelheid van de burstmodus is waanzinnig, echt super om mooie bewegingen haarscherp vast te leggen. Jammer dat die beelden dan alleen in JPEG zijn en nabewerking dus lastig is. De slowmotion functie is ook erg goed, al heb ik niet goed kunnen ontdekken hoe dat met het automatisch scherpstellen en belichten gaat. Filmen gaat ook prima, de automatische focus en belichting doen goed hun werk en zijn snel. Dit vind ik echt een pluspunt aan deze camera. Voor bloggers of vloggers dus ideaal!

Over Peter


Peter van Haastrecht is fotograaf en actief op Instagram

Hij beschikt zelf over Canon apparatuur en gebruikt zijn mobiel voornamelijk voor insta stories en leuke snapshots.