Panasonic One Shot: Schoonheid in details

3 november 2020 13:15
partnerredactie

Er heerst een klein moment van rust nét voordat de sleutel in de eeuwenoude deur van Kasteel de Haar klikt. Twee uur voor openingstijd krijgt fotograaf Carolien van Schie de kans om een unieke interieurfoto te maken met een hoge resolutie van 96 megapixels. Gewapend met de LUMIX S1 heeft ze het hele kasteel tot haar beschikking: alle bordjes, palen en touwen zijn speciaal voor deze gelegenheid verwijderd. Alles voor die ene foto. Zal het haar lukken om met een spectaculaire One Shot het kasteel te verlaten ...?

#brandedcontent - Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Panasonic.

Dichter bij een echt Disneykasteel kom je in Nederland niet. Gebouwd in 1892 op een uit de dertiende eeuw stammende ruïne, is Kasteel de Haar volledig in neogotische stijl ontworpen. Dat betekent ongelofelijk veel details, prachtige afwerkingen en tierelantijntjes, die je ook in het gevarieerde interieur van het kasteel terugvindt.

Vandaag vormt dit ons decor voor One Shot. Het is nog net voor acht uur 's ochtends als Carolien haar brief voor de poort van het kasteel opent:

'Beste Carolien,

Gefeliciteerd, jij bent gekozen om deel te nemen aan Panasonic One Shot. Vandaag ga je op pad met de LUMIX S1 hier in Kasteel de Haar. Over precies twee uur komen hier de eerste bezoekers, maar tot die tijd is het kasteel helemaal van jou. Je krijgt namelijk exclusief toegang tot alle bijzondere historische ruimtes.

Jouw One Shot-missie voor vandaag: maak een 96-megapixelfoto van dit kasteel, met behulp van de ingebouwde hogeresolutiemodus van de LUMIX S1. Zorg ervoor dat jouw One Shot-foto tot in de puntjes scherp is, geen ruis bevat en tot in het kleinste detail het eclectische en neogotische karakter van het interieur laat zien. Creëer daarbij diepte in de foto door te werken met meerdere lagen in het beeld.

Om de beste beeldkwaliteit te garanderen, krijg je de Panasonic LUMIX S PRO 16-35mm F4 als objectief. Deze groothoekzoom is speciaal ontworpen om details in hoge resolutie vast te leggen en biedt een breed perspectief. Heel veel succes!

Zoom.nl & Panasonic'

Carolien kijkt nog even op naar de grote poort van het kasteel, maar heeft er duidelijk zin in: 'Spannend, leuk! Dit wordt wel een hele uitdaging nog!' Ze stapt naar binnen en de uitdaging begint.

Ruimte kiezen

Allereerst de zoektocht. Waar zet je de camera neer en wat wil je in beeld brengen? Ter referentie: het kasteel heeft meer dan 86 kamers, die stuk voor stuk ieder hun eigen verhaal vertellen. Daarbij kost het opzetten van de camera tijd, evenals de compositie bepalen, scherpstellen en de uiteindelijke high-res-foto maken. 'Het was ook echt wel even goed zoeken. Je maakt niet alleen een foto die op zichzelf interessant moet zijn, je wilt ook nog al die details kunnen bekijken.'

In een haastige tocht over de begane grond was er meteen een ruimte die Carolien opviel. Het lijkt een 'hobbyzaal' van het kasteel te zijn, met een piano, schaakbord en donkere boekenkasten naast een bankje en chaise longue. 'Dit heeft wel een mooi geheel zo! Maar toch nog even verder kijken.'

De bovenverdieping van het kasteel straalt iets meer het gewone 'dagelijkse leven' uit en wat minder het mysterieuze karakter zoals beneden. De keuze is snel gemaakt, maar dan begint het echte werk: de foto maken met behulp van de hogeresolutiemodus. Daar zitten wel wat haken en ogen aan: je onderwerp moet perfect stilstaan en je bent zelf ook genoodzaakt om van statief te werken. Tijd dus voor Carolien om dat goed op zetten, om mislukte foto's te voorkomen.

High-res-modus

De LUMIX S1 systeemcamera beschikt over een fullframe-sensor met 24,2 megapixel. Echter, in een speciale 'high-res-modus' kun je met deze camera beelden maken van tot wel 96 megapixels. Dit doet de S1 met behulp van de pixel-shifttechnologie: de camera maakt meerdere opnames, waarbij telkens een halve pixel wordt opgeschoven. Deze opnames worden samengevoegd, waardoor een extreem hoge resolutie mogelijk is. Dit geeft, mits goed toegepast, haast een gevoel van middenformaatkwaliteit aan je foto's, met een gigantische hoeveelheid details.

Kwestie van perspectief

Het perspectief is ook even zoeken, en de tijd begint nu wel te dringen. Met de 16-35mm-groothoekzoom beschikt Carolien over een objectief waarmee ze alles in de kamer in beeld kan krijgen. 'De vraag is natuurlijk of je dat wilt, want het kan ook wel erg druk worden.' Na wat wikken en wegen kiest ze voor een schuin perspectief, dat wegloopt naar de hoek van de ruimte. \

Tot slot is ook het donkere karakter van de ruimte een obstakel om te overwinnen: met een iso-waarde van 3200 zit ze tegen de grens aan van acceptabele ruis. Maar aangezien het hier gaat om een fullframe-systeemcamera, weet de LUMIX S1 een scherp en ruisvrij resultaat te produceren.

Oog voor detail

Het is inmiddels tien voor tien en de eerste gasten staan al voor de ingang van het kasteel. Alle bordjes en palen moeten nog teruggezet en Carolien voelt de ogen van de het personeel in haar rug branden. Maar dan klinkt er een zucht: 'Ik heb hem wel. Ja, dit is hem, denk ik.' Ze had die zin nog maar half uitgesproken en we stonden alweer buiten.

Op de vorige twee pagina's zie je het resultaat. Toch is het lastig om in druk de hoge resolutie helemaal tot z'n recht te laten komen. Daarom hebben we een uitsnede gemaakt van een detail, dat hier groter wordt weergegeven. Deze One Shot geeft daarmee een kijkje in de bijzondere mogelijkheden voor detailweergave die je als fotograaf met deze nieuwe techniek overal bij je kunt hebben. Zelfs in een donker kasteel vol mysterieuze kamers. Carolien besluit: 'Het was echt geweldig om te mogen doen en ik ben zeker blij met het eindresultaat!'

Carolien's One Shot

Benieuwd welke foto uiteindelijk Carolien's One Shot is geworden? Bekijk dan de onderstaande video!

Wil jij je ook opgeven om mee te doen? Dat kan! Ga naar zoom.nl/oneshot en doe mee!