Canon EOS R6: Steunpilaar voor lifestylefotografen

19 november 2020 10:07
30 november 2020 16:02
Partnerredactie

Canon EOS R6: Steunpilaar voor lifestylefotografen

Door: partnerredactie | 19 november 2020 10:07
dixy kracht, canon, eos, r6, partner
Zoomer en lifestylefotografe Dixy Kracht mocht een week lang met de nieuwe EOS R6 van Canon aan de slag. Ze fotografeerde mensen, dieren en beweging. Ze onderwierp de camera daarbij aan een grondige test om de nieuwe functies, zoals gezichtsherkenning bij zowel mensen als dieren, te kunnen beoordelen. Hier lees je haar ervaringen.

#brandedcontent - Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Canon.

Even voorstellen

Mijn naam is Dixy Kracht en ik begon in 2020 voor mezelf als fotografe. Als lifestylefotograaf is er één ding waar ik naar streef wanneer ik mijn camera aanzet: elk waardevol moment haarscherp vastleggen in een wereld vol beweging. Mijn onderneming, Kracht Fotografie, staat voor het vastleggen van datgene waarin iemands kracht ligt. Oftewel, wat jou jóú maakt! Hierbij leg ik gezinnen vast, inclusief huisdieren, én kijk ik samen met ondernemers naar hoe we hun kernwaarden en merk in beeld kunnen brengen voor een stukje personal branding. Dit doe ik nu nog met mijn EOS 6D, 50mm F1.8, 24-105mm F4.0L en 70-200mm F4.0L van Canon, maar ik oriënteer mij momenteel op een upgrade.

Wanneer je dynamische situaties fotografeert, is het belangrijk om te kunnen vertrouwen op je apparatuur, zodat je kunt focussen op je onderwerp en de creatieve insteek die je wilt geven aan het beeld. Op dit vlak wil je uiteraard geen concessies doen. Het is vervelend als je tijdens een shoot alleen maar met de instellingen en beperkingen van je camera bezig bent, waar ik als fotograaf wel eens tegenaan liep. Frustrerend en doodzonde!

Het antwoord hierop zou, volgens de experts van Canon, de Canon EOS R6 zijn. En ik mocht dat persoonlijk uitproberen. Ik kreeg drie bijpassende RF Trinity-lenzen mee: de Canon RF 15-35mm F2.8L IS USM, RF 24-70mm F2.8L IS USM en RF 70-200mm F2.8L IS USM.

Eerste indruk

De body met de verschillende lenzen ligt erg comfortabel in de hand en ik heb genoten van elke afzonderlijke lens. Persoonlijk was ik bang dat ze misschien te zwaar zouden zijn, maar dit valt reuze mee. De body kan op allerlei manieren gepersonaliseerd worden door functies toe te wijzen aan de knoppen, het touchscreen én de controlering op het objectief. Iets wat ik zeker kan aanraden om je workflow te versnellen. Zo gebruikte ik het schermpje om scherp te stellen met mijn vinger in gevallen dat er geen ogen te detecteren waren. Een van mijn favoriete functies, want dit creëert enorm veel flexibiliteit!


De camera stelt uit zichzelf scherp op de ogen, waardoor je nog meer op je creativiteit kunt focussen.

Foto: Dixy Kracht

Canon EOS R6 · ISO 4000 · F 2,8 · 1/500 SEC · 50 MM

Van tevoren had ik verwacht dat ik erg aan de elektronische zoeker zou moeten wennen, maar niets bleek minder waar. De zoeker geeft een heel duidelijk beeld van het uiteindelijke resultaat, waardoor je in real time kunt bijstellen zonder steeds van je zoeker naar je schermpje te hoeven kijken. Al met al een hoop positieve eerste indrukken, dus tijd voor het echte werk!

Slimme autofocus

Het duurde even voordat ik het doorhad, maar de nieuwe autofocus is een echte must-have geworden voor mij als lifestylefotografe. Scherpte is allesbepalend, en hier wil je gewoon de volledige controle over hebben. Wat deze camera zo speciaal maakt voor mij, is dat je bij de juiste instellingen de body het werk laat doen en als het ware de 'autofocus-cruisecontrol' aanzet.


Ook met snel bewegende onderwerpen kan de camera goed overweg.

Foto: Dixy Kracht

Canon EOS R6 · ISO 160 · F 2,8 · 1/800 SEC · 115 MM

Tijdens mijn eerste testshoot fotografeerde ik een groepje jonge honden. Hierbij wilde ik de snelle AI Servo-modus uitproberen. Je kunt de gevoeligheid en doelgerichtheid daarvan aanpassen, wat echt even wennen is als je deze modus niet eerder hebt gebruikt. Nadat ik dit doorhad, werd het vastleggen van beweging een stuk makkelijker. Ook deze camera mist weleens een moment de juiste scherpstelling, maar de slimme autofocus maakt het scherp in beeld brengen van een snel bewegend onderwerp een stuk gemakkelijker. Zo heb je de vrijheid om binnen een stilstaand kader een serie beelden te fotograferen die stuk voor stuk de scherpte op het onderwerp houden. De camera schiet maar liefst 12 beelden per seconde bij gebruik van de mechanische sluiter mét continu-AF (20 bps met de elektronische sluiter), waardoor je geen moment mist en het plezier kan beginnen.

Zelf vind ik kadreren en spelen met lege ruimte geweldig. Maar dit gaat niet altijd als je bewegende onderwerp scherp moet zijn en je uit een beperkt aantal scherpstelpunten moet kiezen. Met de Canon EOS R6 is die beperking verleden tijd, omdat je je scherpstelpunt kunt plaatsen waar je maar wilt. Daardoor leefde mijn creativiteit helemaal op. Mijn beelden werden rustiger en minimalistischer, iets waar ik al jaren naar streef. En allemaal in-camera!


Doordat je het scherpstelpunt overal waar je maar wilt in je beeld kunt plaatsen, kun je moeiteloos creatieve composities maken.

Foto: Dixy Kracht

Canon EOS R6 · ISO 2500 · F 2,8 · 1/8000 SEC · 89 MM

Resultaten

Met mijn eigen EOS 6D ben ik gewend onder te belichten om koste wat kost de iso-waarde laag te houden. Na het bekijken van de eerste resultaten zag ik echter dat de ruisgevoeligheid van de EOS R6 vele malen beter is, waarna ik deze gewoonte direct overboord heb gegooid. Hierdoor zag ik bij de tweede serie direct betere resultaten. Het scheelde me tijd en werk, plus mijn beelden waren helder en (vrijwel) ruisvrij!

Ook de Trinity-lenzen zijn mij erg goed bevallen, waarbij de Canon RF 70-200mm F2.8L IS USM mijn persoonlijke favoriet was. De brandpuntsafstand gaf me de ruimte om dicht op mijn onderwerp te zitten zonder de 'social distancing'-regels te overtreden. Verder is hij mooi lichtsterk, supersnel en perfect om minimalistische beelden te maken.


Zelfs een dierenportret wordt door de camera herkend, waarbij automatisch op de ogen wordt scherpgesteld.

Foto: Dixy Kracht

Canon EOS R6 · ISO 800 · F 2,8 · 1/2000 SEC · 70 MM

Na een volle week testen met verschillende onderwerpen ben ik eruit. Als je op zoek bent naar een camera die je als fotograaf de vrijheid biedt om je in dynamische omstandigheden te storten op de leuke kanten van het vak, creativiteit en de schoonheid van het moment vastleggen, dan is dit absoluut een camera voor jou. Als je gewend bent aan oudere camerasystemen zul je jezelf even de tijd moeten gunnen om aan de overvloed aan functies te wennen. Maar als ík het kan in een week, dan kun jíj dat ook!