5 fotolocaties in Texel

11 april 2021 10:23
8 april 2021 11:42

5 fotolocaties in Texel

Door: TessMutsters | 11 april 2021 10:23
Texel is het grootste waddeneiland van Nederland en het eerste in het TV-TAS rijtje. Er is dan ook meer dan genoeg te zien, te doen en er zijn ook een hoop fotolocaties in Texel. Ben je binnenkort een keertje op Texel? Dan zijn dit locaties waar je écht eens moet gaan fotograferen.

Texel is een gezellig waddeneiland, je bent er zo, een overtocht duurt slechts 20 minuten. Het eilandje zit vol mooie plekjes, daarvan hebben we er vijf voor je opgezocht. Houd bij een bezoekje aan deze locaties de coronamaatregelen in de gaten. Houd voldoende afstand van elkaar en let op jezelf en op anderen. In het artikel hieronder hebben we alle locaties even voor je uitgeschreven. Daaronder hebben we alle locaties even voor je in kaart gebracht.

1. De vuurtoren

Texel wilde al langer een vuurtoren, maar pas in 1863 werd de toren gebouwd en in 1864 werd hij in gebruik genomen. De vuurtoren Eierland staat op het noordelijkste puntje van Texel. De vuurtoren is felrood en is een mooi onderwerp voor fotografie, aangezien hij fel afsteekt tegen de rest van het landschap.

Foto: bart-t90 - ISO 200 · ƒ/4 · 1/2500s · 25mm

2. De Mokbaai

De Mokbaai, ook wel De Mok genoemd, wordt door veel mensen ook wel aangewezen als de Waddenzee in het klein. In dit kleine gebied vind je kwelders, wadplaten en zelfs een mosselbank. Je kunt hier enorm veel wad- en watervogels vinden, verschuil jezelf in de kijkhut voor de grootste kans.

Foto: RonaldK962 - ISO 400 · ƒ/22 · 1/100s · 18mm

3. Steiger van de boot naar Vlieland

In de zomer kan het behoorlijk druk zijn op deze plek, want veel mensen vinden dit een geweldige plek voor een prachtige landschapsfoto. Dat is niet zo gek, want de steigerpalen in combinatie met het water hebben iets rustieks. Vanuit deze locatie kun je soms, met een verrekijker, al zeehonden zien liggen op het Eierlandse Gat. Dat is een locatie tussen Texel en Vlieland, waar je geweldig zeehonden kunt spotten.

Foto: john9999 - ISO 100 · ƒ/18 · 12 1/2s · 15mm

4. Molen het Noorden

Molen Het Noorden is al een behoorlijk oude molen, hij stamt uit 1887. De molen werd gebouwd om het noordelijke gedeelte van Texel droog te leggen, vandaar ook de toepasselijke naam. Ook de molen is schitterend op de foto te zetten en daarmee ook een populair onderwerp.

Foto: john9999 - ISO 100 · ƒ/11 · 1 3/5s · 12mm

5. De Slufter

De Slufter is een van de meest populaire bezienswaardigheden van Texel. Het is een uniek kwelderland dat grenst aan de Noordzee. Voornamelijk vanaf de Sluftertrap kun je prachtige overzichtsfoto’s van dit natuurgebied maken.

Foto: visserr

Op de kaart

Om ervoor te zorgen dat je alle locaties die we hierboven voor je hebben genoemd feilloos weet te vinden, hebben we alle locaties nog even voor je in kaart gebracht. Klik op de rode cameraatjes om de precieze adressen te zien.

Tips voor als je gaat fotograferen in Texel

Texel is een droomeiland voor natuurfotografen. Er is van alles te zien en te doen en je kunt er geweldig veel prachtige landschappen en natuur vinden. Als je binnenkort naar Texel gaat zijn er een paar dingen die je écht mee moet nemen en waar je zeker rekening mee moet houden. Zo weet je zeker dat je thuiskomt met de mooiste foto’s.

Neem een verrekijker mee

Texel staat bekend als vogeleiland, een verrekijker is daarom een must. Je kans om bijzondere vogels te vinden wordt daarmee namelijk een heel stuk groter. Ook een telelens en een portie geduld kan erg handig zijn als je op zoek gaat naar vogels. Wil je vogels gaan fotograferen, maar heb je niet zoveel kennis van de verschillende vogels op Texel? Met de gratis app Wadvogels, kun je gemakkelijk verschillende vogels in het wat herkennen en er meer over leren. Wil je meer weten over hoe je vogels op Texel fotografeert? In dit artikel geven we je 6 belangrijke tips voor het fotograferen van vogels.

Foto: EyesOnPat - ISO 100 · ƒ/4 · 1/2500s · 500mm

Geniet van het donker

Texel is, net als alle andere Waddeneilanden, erg donker. Als je ‘s nachts buiten de dorpen op pad gaat, is de kans groot dat je weinig last hebt van lichtvervuiling. Op donkere nachten zonder bewolking heb je daarom een goede mogelijkheid om de melkweg of andere hemellichamen te fotograferen. Ben je van plan om dat binnenkort eens te gaan proberen, maar heb je nog wat meer informatie nodig? In dit artikel leggen we je uitgebreid uit hoe je de melkweg fotografeert.

Foto: fotosvantexel

Ga het strand op

Als je naar Texel gaat, kun je er niet omheen. Texel is een eiland, dus het strand is overal. Ga aan de slag met lange sluitertijden, of met de lijnen die in het zand te vinden zijn. Is er slecht weer voorspelt? Blijf dan niet zomaar binnen! De golven die tegen de kust slaan, een donker wolkendek dat dreigend boven de zee hangt en de wind die het zeeschuim alle kanten op blaast, kan voor prachtige beelden zorgen.

Foto: john9999 - ISO 200 · ƒ/11 · 1/13s · 18mm

Inspiratie nodig?

Ga je binnenkort op pad, maar heb je eerst nog wat inspiratie nodig? In onderstaande galerij kun je de mooiste foto’s van dit eiland vinden.

Klik op de afbeelding om de galerij te bekijken