Alternatieven voor een macrolens

10 april 2021 07:49
10 april 2021 10:49
redactie Zoom.nl

Alternatieven voor een macrolens

Door: redactie Zoom.nl | 10 april 2021 07:49
Een macrolens is meestal een kostbaar en vrij specialistisch stuk techniek. Het is daarom logisch dat je twee keer nadenkt voordat je een échte macrolens aanschaft, zeker als je maar een paar keer per jaar aan de slag gaat met macrofotografie. Toch zijn er ook alternatieven die die stap een heel stuk kunnen verkleinen.

Lens met close-up-functie

In de praktijk worden macrofoto’s helemaal niet altijd met een 1:1 vergroting gemaakt. In de volksmond is ook een close-up vaak al een macrobeeld. Daar kun je dankbaar gebruik van maken, want fabrikanten bieden vaak interesante opties aan met een close-up-functie. Dat zijn lenzen waarmee je - ondanks dat het geen échte macrolenzen zijn - toch flink dicht bij je onderwerp kunt komen. Zeker als het gaat om objectieven met een wat langere brandpuntsafstand maak je dan fraaie beelden. Door de langere brandpuntsafstand en dus de fysieke afstand tussen jou en het onderwerp kun je dan een prachtige onscherpe voor- en achtergrond creëren en kleine onderwerpen levensgroot op de foto zetten. Er zijn nog meer voordelen, want vaak zijn dit soort lenzen met close-up-mogelijkheid daardoor heel veelzijdig. Het zijn groothoekzooms of lichtsterke primes die je voor allerlei soorten fotografie in kunt zetten. De close-up- of macrofunctie is daarbij vaak een soort ‘bonus’.

Close-up-filters

Het klinkt misschien gek, maar er bestaan filters die je op je huidige lens kunt schroeven en die je dan de mogelijkheid geven om dichterbij scherp te stellen. Daarmee bereik je een soortgelijk effect als wat de close-up-mogelijkheid van sommige andere lenzen je biedt. Geen échte macro dus, maar wel een mogelijkheid om je onderwerp van dichterbij te fotograferen. Het effect en sterkte daarvan is afhankelijk van het soort filter en ook van de lens waarop je het filter gebruikt. 

Tussenringen

Ook heb je tussenringen waarmee je de afstand tussen je lens en je camera vergroot. Dat zijn holle ringen - met of zonder contacten - die je tussen je camera en je lens plaatst. Op die manier wordt de minimale scherpstelafstand verkort en de vergrotingsfactor groter. Op die manier kun je eenvoudig de mogelijkheden van je lens vergroten. Voor veel camera’s en vattingen zijn dit soort tussenringen aan te schaffen, al dan niet met elektronische contacten voor behoud van scherpstelling en lichtmeting.

Tweedehands

Een tweedehands exemplaar kan ook een optie zijn. De kosten worden daardoor een heel stuk lager en de drempel daarmee waarschijnlijk ook. Kijk natuurlijk wel uit, want als je een tweedehands stuk gereedschap koopt kan daar natuurlijk het een en ander mis mee zijn. Ga altijd kijken en inspecteer de macrolens ter plekke goed. Probeer hem ook uit. Je camera meenemen is dus een strak plan. Kijk uit voor stof, krassen en bij oude lenzen is het ook zaak om op te letten of er geen inwendige schimmel te zien is. Kijk ook of alles goed draait, beweegt en of de lens goed en zonder problemen op je camera te ‘schroeven’ is. Vaak kun je voor weinig geld toch een mooie en meestal weinig gebruikte macrolens aanschaffen. 

Macrolens anders inzetten

Er is nog een andere mogelijkheid. Een macrolens is vaak kostbaar en specialistisch, waardoor het in de ogen van sommige fotografen niet loont om de investering te doen voor enkele macrobeelden per jaar. Dat klinkt logisch, maar het verhaal verandert als je nagaat dat je met een macrolens vaak ook prachtige portretten kunt maken. Een macrolens is gemaakt op het leveren van optimale scherpte en precisie en dat zijn eigenschappen die je prima voor een haarscherp portret in kunt zetten. Daarnaast hebben ze vaak een prima brandpuntsafstand van 85mm of 100mm, waardoor ook dat aspect de inzetbaarheid alleen maar vergroot. Kortom: vergeet dus niet dat je lenzen ook op andere manieren in kunt zetten. Dat verkleint de drempel om te investeren in een kostbaar en bijzonder stuk techniek misschien wel aanzienlijk.