Tips - Architectuurfotografie op reis

26 november 2024 10:34
26 november 2024 05:34
Redactie Zoom.nl

Ga je op stedentrip? Dan wil je natuurlijk ook dat iconische bouwwerk met internationale allure vastleggen. Niks mis mee, maar als fotograaf probeer jij dat natuurlijk wel nét een beetje anders te doen dan menig toerist.

Wil je veel meer leren over architectuurfotografie en bijzondere standpunten en composities? In de nieuwe Zoom Academy Inspiratiecursus Architectuur krijg je tips van fotografen uit de praktijk!

Apparatuur

We snappen best dat je graag al je objectieven meeneemt, gewoon ‘voor het geval dat’. Maar dat is niet altijd handig qua bagageruimte, en ook eigenlijk niet nodig. Bedenk voorafgaand aan je stedentrip al welke foto’s je denkt te gaan maken. Wil je vooral details binnen die prachtige gebouwen in Rome vastleggen? Dan pak je natuurlijk die allround- of telezoomlens in. Ga je liever voor een overzichtsfoto van het Colosseum? Dan kun je beter een groothoek- of standaardlens in je tas stoppen.

Zorg trouwens in elk geval voor een goede tas. Op stedentrip loop je vaak de hele dag met je fototas, dus die moet comfortabel zitten en je apparatuur goed beschermen.

Wil je graag een statief meenemen (en dat snappen we best, want veel plekken zijn toch het mooist in het vroege en late licht), overweeg dan de aanschaf van een reisstatief. Zo’n exemplaar is een stuk lichter en compacter dan een regulier statief.

-Kk9dmDXDRFKX9DK4HYdwkg

Diana Venis-Kerkhoven (dianajjj)

Keuzes maken

Gedurende je reis moet je keuzes maken. Sta je bijvoorbeeld vroeg op om te fotograferen in het mooiste licht of slaap je lekker uit? Als je moeite hebt met vroeg opstaan, kun je ervoor kiezen om het zwaartepunt van je fotografie naar de late middag en vroege avond te verleggen. Ook dan is het licht mooi. Of sta de oneven dagen vroeg op en slaap op de even dagen uit.

Feit is in elk geval dat de wereld er heel anders uitziet als deze aan het ontwaken is. Het kan een onvergetelijke ervaring zijn om een stad of dorp tot leven te zien komen. Lees je wel even in over veilige en minder veilige wijken.

Als je in een hotel verblijft of een groepsreis hebt geboekt met vaste etenstijden, kun je in de knel komen wanneer je bijvoorbeeld een zonsondergang wilt fotograferen. Houd daar bij het boeken van je reis rekening mee. Sowieso zijn de bezoektijden tijdens een georganiseerde reis niet altijd ideaal voor fotografie. Bijvoorbeeld omdat het licht te hard is (rond het middaguur) of vanwege de grote drukte.

-WFJevs2qQvWkylf-FblOIw

M. Sebregts (sebregts)

Verkenning en improvisatie

Wil je een specifieke plek fotograferen, zoals een iconisch gebouw? Bezoek deze plek dan (indien mogelijk) vaker dan één keer, zodat je de locatie kunt verkennen. Je kunt deze prima bij daglicht bezoeken om te weten hoeveel ruimte er om het gebouw heen is, welke standpunten mooi zijn en waar je qua omgeving rekening mee moet houden. Met een app als PhotoPills kun je kijken waar het licht vandaan zal komen als je er in de vroege ochtend of late middag terugkomt. Dat scheelt tijd en experimenteerwerk zodra het licht optimaal is.

Is zo’n verkenning vooraf onmogelijk? Maak dan gebruik van de tijd en omstandigheden die je gegeven zijn. Zorg dat je vooraf via internet veel foto’s van de plek hebt bekeken, zodat je de locatie zo goed mogelijk kunt visualiseren. Zo kom je niet voor onnodige verrassingen te staan.

Originaliteit

Er is niets mis met clichés, maar als fotograaf wil je uiteraard jouw visie op een locatie geven en niet herhalen wat duizenden anderen voor jou al hebben gedaan. Maak dus eerst gewoon dat standaardplaatje bij de Eiffeltoren of die kathedraal. Maar daag jezelf daarna uit om ook nog zo origineel mogelijke foto’s te maken. Ga op de grond liggen en fotografeer eens omhoog, of zoek het juist hogerop en schiet loodrecht omlaag. Zet een onderwerp op de voorgrond, bouw je foto op uit lagen, gebruik stof-, regen- of mistwolken om de ziel van een plek weer te geven, of geef de mensen die toch aanwezig zijn eens een prominente plek in je stadslandschap. Of fotografeer reflecties in regenplassen, winkelruiten of de zijspiegel van een tuktuk. Je zult verbaasd zijn hoe eenvoudig het is om met een beetje visie en lef een veel origineler beeld te maken.

-ZQ5yXM_VQpm2bMbRJS2Law

Anita Grotewal (anitagrotewal)

Zoom Academy

Wil je veel meer leren over architectuurfotografie en bijzondere standpunten en composities? In de nieuwe Zoom Academy Inspiratiecursus Architectuur krijg je tips van fotografen uit de praktijk!

Je leert zoal:

  • De basistechnieken voor architectuur

  • Veel tips uit de praktijk

  • Kijken naar voorbeelden van anderen

  • Alles over apparatuur, instellingen en locaties

Dat wil je toch? In deze inspiratiecursus leer je alles over Architectuurfotografie!

Watch on YouTube