De beste tips voor de hertenbronst

18 september 2024 08:00
27 augustus 2024 12:56
Tess Mutsters

Het is weer die tijd van het jaar: de edelhertenbronst is begonnen! Dit is de periode waarin edelherten hun paringsrituelen laten zien, inclusief het indrukwekkende burlen en het vechten tussen mannetjes. Veel fotografen trekken eropuit om deze prachtige taferelen vast te leggen. In dit artikel geven we je een aantal handige tips en delen we de beste locaties voor het fotograferen van de hertenbronst.

Foto: AndyvdSteen - ISO 1600 · ƒ/4 · 1/500s · 270mm

Meer leren over fotografie in de herfst? Kijk dan eens naar de Zoom Academy cursus Fotograferen in de herfst!

De beste tips om de hertenbronst vast te leggen

Elk jaar, van half september tot half oktober, begint de bronsttijd van de edelherten. Als je geïnteresseerd bent in het fotograferen van andere hertensoorten tijdens hun bronst, moet je op een ander moment op pad. Zo begint de bronst van damherten halverwege oktober, terwijl reeën hun bronstseizoen al in juli en augustus hebben. Omdat de bronst van de edelherten zo populair is, richten we ons in dit artikel vooral op hen.

-HfBHVRdATw2tB1IUNVLZng

Foto: Sylviavo

Zoek de juiste locaties

Edelherten zijn in Nederland op een beperkt aantal plekken te vinden. Daarom is het belangrijk om te weten waar je moet zijn. Als je op zo'n plek bent, ga dan niet zomaar rondlopen. Kijk naar sporen en ga naar locaties die bekendstaan om hun hertenwaarnemingen. Op de Veluwe zijn er bijvoorbeeld verschillende plekken waar fotografen naartoe gaan vanwege de hoge kans om herten te zien.

-Vg6pWsaYSoin7SJwY7466A

Foto: roy_de_vries_photography - ISO 1000 · ƒ/9 · 1/1600s · 840mm

Gedraag je respectvol

Beweeg altijd rustig en stil om de herten niet op te schrikken en je aanwezigheid zo min mogelijk op te laten vallen. Houd voldoende afstand van de dieren en raak ze nooit aan; dit kan de herten stress bezorgen en voor gevaarlijke situaties zorgen. Draag camouflagekleding of in ieder geval zachte, natuurlijke kleuren, en vermijd het gebruik van parfum of sterke deodorant. Probeer altijd tegen de wind in te bewegen, zodat de herten je niet kunnen ruiken.

Neem een telelens mee

Een telelens is onmisbaar als je herten wilt fotograferen. Hiermee kun je de dieren dichterbij halen zonder ze te storen. Een lens van minimaal 300mm is ideaal. Door de lengte van de lens kan het lastig zijn om deze stabiel te houden, dus een statief of iets anders om je camera op te ondersteunen is erg handig. Dit helpt om je camera stabiel te houden, vooral bij lange sluitertijden.

Kies de juiste instellingen

Je camerainstellingen zijn cruciaal bij het fotograferen van herten. Omdat herten vaak snel kunnen bewegen, is een snelle sluitertijd belangrijk. Dit geldt vooral als er een gevecht tussen mannetjes uitbreekt. Omdat je vaak bij schemerlicht fotografeert, moet je waarschijnlijk je ISO-waarde verhogen. Wees niet bang om de ISO wat hoger in te stellen; dit helpt om je foto's goed belicht te krijgen. Gebruik een zo groot mogelijk diafragma om zoveel mogelijk licht binnen te laten.

Speel met het licht

Het licht kan een grote invloed hebben op je foto's. Bewolkte dagen bieden misschien minder licht, maar ze zorgen wel voor mooi, zacht licht. De schemering is een van de beste momenten om de bronst vast te leggen, dankzij het gouden uur gevolgd door het blauwe uur. Deze verschillende lichtsoorten kunnen helpen om sfeer en diepte in je foto's te brengen. Experimenteer ook eens met tegenlicht, vooral bij zonsopgang of zonsondergang. Als het kouder wordt, kun je zelfs de adem van de herten in je foto's vangen. Probeer verschillende technieken en wees creatief met het licht.